Donald Trump ia în calcul amânarea alegerilor prezidenţiale. Care este motivul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SuA, Donald Trump
Preşedintele SuA, Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump a evocat joi pentru prima oară posibilitatea amânării alegerilor prezidenţiale din Statele Unite programate pentru luna noiembrie din cauza pandemiei de COVID-19, invocând riscul fraudării acestora.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a cerut amânarea alegerilor prezidenţiale din 2020, scrutin în care urmează să se confrunte cu fostul vicepreşedinte Joe Biden, pe motiv că votul prin corespondenţă ar putea duce la fraudarea alegerilor, relatează BBC. Donald Trump a sugerat, pe Twitter, o amânare a alegerilor până când oamenii vor putea vota „în condiţii siguranţă şi adecvat”, deşi nu există dovezi sau vreun precedent conform căreia votul prin corespondenţă ar putea fi fraudat sau viciat.

„Cu votul prin corespondenţă (...) 2020 va fi anul cu cele mai IMPRECISE şi FRAUDULOASE alegeri din istorie”, a scris acesta pe Twitter.

„Va fi o mare ruşine pentru Statele Unite. Amânăm alegerile până când oamenii pot vota normal, în siguranţă???”, a a întrebat acesta pe pagina sa de Twitter.

 Data alegerilor prezidenţiale americane este stabilită prin Constituţie.

Numai Congresul are puterea să hotărască o amânare a unui scrutin prezidenţial.

Mai multe state vor să facă votul prin poştă mai accesibil, pentru a limita cât mai mult răspândirea covid-19.

Multe dintre ele autorizează acest sistem de vot de mulţi ani şi nu au semnalat probleme majore, cu excepţia unor incidente izolate.

Donald Trump - care se confruntă de mai multe săptămâni cu sondaje defavorabile - agită, cu toate acestea, spectrul unor fraude masive.

Declaraţii ale locatarului Casei Albe pe această temă, la sfârşitul lui mai, au determinat Twitter să-i semnaleze pentru prima oară unul dintre tweeturi ca fiind înşelător.

La sfârşitul lui aprilie, adversarul său democrat Joe Biden a prezis că miliardarul republican va face tot posibilul să amâne alegerile.

”Ţineţi minte ce vă spun. Cred că va încerca să amâne alegerile, într-un fe sau atul, să caute motive din cauza cărora ele (alegerile) nu pot să aibă loc”, tuna Biden.

Câteva zile mai târziu, Trump, întrebat într-o conferinţă de presă la Casa Albă despre acest lucru, a respins categoric această ipoteză.

”Nu am avut niciodată în vedere să schimb data (...). De ce-aş face asta?”, a răspuns el atunci, denunţând ”propaganda” taberei democrate.

Trump a postat tweetul cu privire la posibilitatea amânării alegerilor prezidenţiale din 2020 la câteva minute după anunţarea unei contractări istorice a PIB-ului american în al doilea trimestru - cu minus 32,9 la sută - din cauza pandemiei covid-19.

 

Trump este un adversar cunoscut al votului prin corespondenţă, despre care spune că ar fi o modalitate de fraudare masivă a votului.

Statele americane vor să facă în aşa fel încât oamenilor să le fie mai uşor să voteze prin corespondenţă pentru a micşora capacitatea de răspândire a coronavirusului.

Eventuale mari cozi în faţa secţiilor de votare sunt o posibilitate care îi poate alarma pe mulţi alegători – mai ales că în SUA se folosesc şi automatele de vot, unde riscul de infectare ar putea fi mai mare. Este foarte improbabilă amânarea alegerilor, ceea ce face ca votul prin corespondenţă să fie o alternativă posibilă. Dar această variantă ar fi dificil de pus în practică în a treia cea mai mare ţară a lumii, cu 219 milioane de persoane cu drept de vot.

"Este o problemă de logistică şi de voinţă politică", spune Sheri Berman, politoloagă la Barnard College, instituţie de învăţământ înrudită cu Columbia University din New York.Spre deosebire de alte ţări, precum Germania, votul prin corespondenţă este în continuare foarte neobişnuit în numeroase state americane. Doar americanii aflaţi în străinătate în ziua votului îşi exprimă de regulă opţiunea electorală prin poştă. Toţi alegătorii aflaţi în SUA pot vota deja cu câteva zile înainte de Election Day în secţia lor de votare. Cu alegeri prin corespondenţă electoratul american nu prea a avut de-a face. "Este neobişnuit, iar oamenii se întreabă dacă totul va funcţiona corect", spune Berman.

Preşedintele Donald Trump pune paie pe foc şi se opune strict ca alegerile prezidenţiale din noiembrie să aibă loc prin poştă. Argumentul său central: la un vot prin corespondenţă, riscul fraudelor ar fi mult mai mare!

Mii de buletine de vot falsificate, cu nume false – sunt aceste temeri realiste? Nu, spune Charles Stewart, fondator şi director al Election Data and Science Lab la renumitul Massachusetts Institute of Technology (MIT). "Este practic imposibil să se întâmple lucrul de care oamenii se tem", explică Stewart pentru DW. "Buletinul de vot este tipărit pe o hârtie specială şi toate semnăturile de pe el sunt verificate şi comparate cu originalul."

"Nu există dovezi că la votul prin corespondenţă ar creşte riscul de fraudă", susţine politoloaga Sheri Berman. Până la urmă, nici alte metode de vot, precum automatele electorale, atât de răspândite în SUA, nu ar fi total sigure în faţa pericolului de fraude.

Nu ar fi adevărat nici zvonul potrivit căruia voturile prin corespondenţă ar fi fost numărate până acum doar atunci când rezultatul nu era clar. Toate voturile contează, indiferent de forma în care au fost exprimate, insistă Stewart.

Berman crede că Trump are un motiv special pentru care invocă riscul fraudei în cazul votului prin poştă. "El a făcut totul pentru a-şi convinge susţinătorii să nu aibă încredere în rezultatele alegerilor. Faptul că vorbeşte mereu despre fraude electorale face ca oamenii să creadă că voturile nu au fost numărate corect, dacă în noiembrie lucrurile nu vor fi în favoarea actualului preşedinte".

Opoziţia lui Trump faţă de votul prin corespondenţă ar putea fi motivată şi prin zvonul persistent potrivit căruia cei care votează prin corespondenţă ar tinde să-i prefere pe democraţi. Dar: "Nu există nicio dovadă empirică în acest sens", spune Stewart.

În ciuda opoziţiei lui Trump, unele state federale au stabilit deja acceptarea votului prin corespondenţă pentru scrutinul prezidenţial din noiembrie. Oamenii din Washington, Oregon, Colorado, Hawaii şi Utah au putut însă şi anii trecuţi să voteze prin poştă. Birourile de vot oficiale au deja liste detaliate cu numele şi adresele alegătorilor (în SUA, alegerile sunt organizate de autorităţile regionale, nu de cele centrale). Dar nici în aceste state amintite nu va exista exclusiv un vot prin corespondenţă, indiferent dacă vine sau nu al doilea val de coronavirus. "Buletinele de vot vor fi trimise tuturor alegătorilor", explică Stewart. "Dar cine doreşte, se poate deplasa personal la secţia de votare pentru a arunca acolo direct în urnă opţiunea sa electorală."

Stewart presupune că statele americane care până acum nu au organizat şi un vot prin corespondenţă nu vor avea timp să se pregătească suficient până în noiembrie pentru a aplica noul sistem. Nu le lipsesc doar listele cu adresele alegătorilor, ci şi echipamentul necesar pentru a împacheta şi trimite prin poştă buletinele de vot. De asemenea, autorităţile din aceste state nu vor fi pregătite să facă faţă numărului uriaş de scrisori primite.

De aceea, Stewart nu crede că un vot prin corespondenţă generalizat în SUA în noiembrie, la care fiecare alegător va primi prin poştă buletinul de vot, ar fi o opţiune realistă. O posibilitate ar fi ca statele federale să le permită alegătorilor să se pronunţe în avans dacă doresc să voteze prin poştă şi să solicite trimiterea buletinului de vot. Astfel, crede Stewart, "numărul celor care ar vota prin corespondenţă ar putea creşte de la aproximativ 5% la 50-60%"., notează DW. 

Experţii se tem că Donald Trump va contesta rezultatul alegerilor dacă pierde

 Experţii electorali şi strategii politici din intregul spectru politic sunt din ce în ce mai alarmaţi de posibilitatea unor alegeri prezidenţiale disputate în noiembrie, în care un candidat pune la îndoială în mod deschis legitimitatea rezultatelor sau chiar refuză să cedeze.

Aceşti experţi sunt foarte conştienţi de istoria bine documentată în acest sens a preşedintelui Donald Trump, care obişnuieşte să mintă în legătură cu fraudele electorale şi să susţină că alegerile au fost "fraudate" atunci când nu-i place rezultatul, a relatat CNN .

Interviuri cu aproape 20 de experţţ electorali, foşti parlamentari, strategi politici, jurişti şi istorici indică existenţa unor temeri răspândite cu privire la un scenariu de coşmar în noiembrie, în care comportamentul lui Trump, de încălcare a normelor - corelat cu provocările fără precedent ale votului în vremea pandemiei - ar putea pune la încercare limitele democraţiei americane şi ar putea arunca ţara într-o criză constituţională.

În acest an se asteaptă ca mai mulţi americani decât oricând să voteze prin poştă, astfel încât configurarea rezultatelor va dura mai mult. În loc de o "noapte a alegerilor" experţii preferă să vorbească de o "săptămână a alegerilor", pentru că ar putea dura în mod realist zile, şi poate chiar săptămâni întregi până când se va şti cine e câştigătorul. Şi democraţiişi republicanii au pus deoparte milioane de dolari şi au recrutat avocaţi pentru luptele juridice care se profilează.

În timp ce Trump alunecă în sondaje, a declarat deja că meciul său din această toamnă cu prezumtivul candidat democrat Joe Biden "va fi cea mai fraudată alegere din istoria naţiunii noastre". Corelate cu comportamentul său din trecut, mesajele lui Trump îi fac pe cei din interior să se gândească cu grijă la ce va face actualul preţedinte dacă va pierde.

Într-un interviu din iunie, Biden a declarat că "singura sa grijă" este că Trump va "încerca să fure aceste alegeri", adăugând: "S-ar putea să nu ştim cine a câştigat în Pennsylvania... până la o lună după alegeri."

Există foarte puţine precedente în istoria Americii pentru alegeri prezidenţiale disputate. Niciun candidat la preşedintie nu a refuzat vreodată să accepte înfrângerea, spun istoricii, nici măcar după alegerile din 1876, care au fost fraudate pe scară largă de ambele partide.

De aceasta dată, Trump ar putea contesta rezultatele şi ar putea refuza să cedeze. El şi-ar putea îndemna susţinătorii să vină în masă la Washington şi să apere Casa Alba. Ar putea să se plângă de o presupusă fraudă, dar apoi să părăsească paşnic Washington-ul în prima zi a lui Biden. Sau ar putea să intenteze procese în instanţele federale şi de stat şi să încerce să dovedească faptul că rezultatele au fost viciate de nereguli.

Campania Trump si RNC au intentat deja procese în state cheie cu privire la regulile de vot şi au declarat că sunt pregatite să cheltuiască 20 de milioane de dolari pentru litigii. (Un proces susţinut de Trump în cauza votului prin corespondenţă este deja pe rol in Pennsylvania.) De cealalta parte, campania Biden spune ca va dispune de 600 de avocaţi şi mii de voluntari care să se ocupe de problemele de vot.

Experţi nepartizani şi strategi politici au declarat pentru CNN că se tem că Curtea Suprema ar putea fi chemată din nou să decidă alegerile. Procesele electorale din instanţele de stat şi locale ar putea fi atacate la Curtea Supremă, care are o majoritate conservatoare de 5-4.

Aceşti experţi au mai spus că republicanii din Congres vor juca un rol important în influenţarea comportamentului lui Trump.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite