Donald Trump, furios pe premierul Boris Johnson pentru că a deschis uşa Huawei pentru implementarea 5G în Regatul Unit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Donald Trump a urlat în telefon la premierul britanic Boris Johnson
Preşedintele Donald Trump a urlat în telefon la premierul britanic Boris Johnson

Preşedintele american Donald Trump a fost extrem de furios după o convorbire telefonică cu premierul britanic Boris Johnson referitoare la decizia Londrei de a permite implicarea producătorului chinez Huawei în implementarea tehnologiei 5G în Regatul Unit, scrie Financial Times.

Ziarul susţine că discuţia între cei doi lideri a avut loc săptămâna trecută, iar potrivit unei persoane informate, Trump a fost „apoplectic” şi şi-a exprimat punctul de vedere „în termeni furioşi”. Un alt martor a confirmat că schimbul de opinii a fost „foarte dificil”.

Oficialii britanici apropiaţi ai administraţiei au spus şi ei că limbajul preşedintelui american a fost unul foarte colorat.

Guvernul britanic a decis la sfârşitul lui ianuarie să accepte o participare limitată a gigantului chinez din domeniul telecomunicaţiilor la reţeaua 5G, apreciind că Huawei prezintă un risc, dar securitatea naţională nu este afectată.

Washingtonul a făcut presiuni asupra Londrei pentru a exclude Huawei. Imediat după decizia britanicilor, secretarul de stat american Mike Pompeo declara, în timpul unei vizite în Regatul Unit, că există „un risc real” şi că firma este „o extensie a Partidului Comunist Chinez”, având „obligaţia legală de a-i transmite informaţii”. Reuters reaminteşte că SUA şi Regatul Unit fac schimb de informaţii secrete în cadrul grupului numit ‘Five Eyes’ (Cinci Ochi), din care mai fac parte Australia, Canada şi Noua Zeelandă.

Mike Pence, vicepreşedintele SUA, a declarat că administraţia Trump a fost dezamăgită de decizia Regatului Unit, însă nu se bănuia amploarea acestei dezamăgiri a lui Trump. Downing Street, departamentul de stat american, Consiliul de Securitate Naţională al SUA şi Casa Albă au refuzat să comenteze discuţia.

„Semnificaţia apelului telefonic este aceea că, pe lângă faptul că arată un Trump foarte supărat, mai spune şi că decizia Regatului Unit va avea implicaţii asupra negocierilor comerciale”, spune Thomas Wright, de la Brookings Institute.

Casa Albă a furnizat doar o scurtă declaraţie oficială despre apelul de marţea trecută. Declaraţia oficială arată că „Astăzi, preşedintele Donald J Trump a vorbit cu premierul Boris Johnson din Regatul Unit. Cei doi lideri au discutat despre problemele regionale şi bilaterale, inclusiv securitatea telecomunicaţiilor”.

Londra şi Washingtonul conveniseră să colaboreze pentru reducerea utilizării echipamentelor Huawei în Marea Britanie. William Barr, procurorul general al SUA, a sugerat joi că SUA ar trebui să ia în considerare cumpărarea unui pachet de control la Ericsson şi Nokia pentru a ajuta la construirea unui jucător internaţional mai puternic. Domnul Barr a spus că America şi aliaţii săi ar trebui să „ia în considerare în mod activ” propunerile pentru „deţinerea unor pachete de control deţinute de SUA” în companiile europene, „direct sau prin intermediul unui consorţiu de companii private americane sau aliate”. El a adăugat: „este foarte bine să le spunem prietenilor şi aliaţilor noştri că nu ar trebui să instaleze Huawei.”

Fractura în cazul Huawei se adaugă celorlalte tensiuni transatlantice tot mai mari între SUA şi Marea Britanie pe mai multe dosare politice. Domnul Trump se opune impozitului pe servicii digitale propus de domnul Johnson, iar oficiali ai administraţiei americane ameninţă cu represalii. Cele două ţări au, de asemenea, opinii separate cu privire la acordul nuclear din Iran, din care domnul Trump s-a retras în 2018.

Mike Pompeo, secretarul de stat american, a fost unul dintre cei mai vocali membri ai administraţiei Trump care s-a opus deciziei UK privind Huawei. El îl sunase anterior pe domnul Johnson încercând să-l convingă să-şi reconsidere poziţia şi avertizând că conservatorii vor trăda moştenirea lui Margaret Thatcher deschizând uşa producătorului chinez.

Pompeo a descris decizia privind Huawei drept una „suverană” a Marii Britanii, dar a recunoscut că SUA nu sunt de acord cu ea. „Prietenia nu înseamnă să fim de acord în toate privinţele”, a adăugat domnul Pompeo.

Solicitată de Reuters să comenteze articolul din Financial Times, cancelaria lui Johnson a declarat că nu are nimic de adăugat la comunicatul dat publicităţii imediat după convorbirea cu Trump, în care arăta că „premierul a subliniat importanţa colaborării între ţările care gândesc la fel pentru a diversifica piaţa şi a pune capăt dominaţiei unui număr redus de companii”. Casa Albă nu a comentat imediat.

Huawei respinge acuzaţiile că ar ajuta serviciile de informaţii chineze să fure secrete. Compania este cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicaţii pentru reţelele mobile, iar Regatul Unit consideră că interzicerea participării Huawei ar fi întârziat implementarea 5G şi ar fi crescut costurile suportate de consumatori.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite