Donald Trump, discurs sumbru la Muntele Rushmore, cu ocazia Zilei Naţionale a SUA: cultura de anulare, însăşi definiţia totalitarismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump a ţinut vineri, înaintea Zilei Naţionale a SUA , la muntele Rushmore, în care sunt sculptaţi patru fondatori ai naţiunii americane, un discurs sumbru care a avut în centru referinţa la o „revoluţie culturală a stângii”, care ameninţă să rescrie istoria SUA şi să-i elimine moştenirea, relatează Washington Post.

Donald Trump a vorbit în faţa a câtorva mii de oameni care s-au strâns la Muntele Rushmore, în Dakota de Sud, pentru celebrarea Zilei Naţionale a SUA, un eveniment oficial organizat de Casa Albă. Înainte sosirea preşedintelui în Dakota de Sud, Kimberly Guilfoyle, prietena fiului său Donald Trump Jr., parte din echipa de campanie a lui Trump, a fost confirmată cu coronavirus. Participanţii nu au respectat măsuri de distanţare socială şi au stat pe scaune apropiate între ele.

Numindu-i pe cei patru predecesori sculptaţi pe muntele din spatele său, George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln şi Theodore Roosevelt, Donald Trump a declarat că moştenirea lor se află sub asaltul protestatarilor care au vandalizat şi dat jos statui. Preşedintele american a denunţat nu doar protestatarii violenţi şi vandalii, ci şi mişcarea socială care a determinat manifestaţiile în masă după moartea afro-americanului George Floyd în custodia poliţiei.

„Ideologia radicală care ne atacă ţara înaintează sub bannerul justiţiei sociale. Însă în fapt vrea să  demoleze justiţia şi societatea deopotrivă. Vrea să transforme justiţia într-un instrument de diviziune şi răzbunare şi să facă din societatea noastră liberă un loc al represiunii, dominaţiei şi excluderii. Ei caută să ne reducă la tăcere, dar nu o vom permite.

Preşedintele a avertizat asupra „mulţimii furioase” care a determinat un „val de violenţe” şi care apelează la „cultura de anulare” ca o armă pentru intimidarea şi dominarea adversarilor politici într-un mod asemănător totalitarianismului şi, de fapt, „însăşi definiţia lui”.

El a vorbit de o „campanie nemiloasă” de rescriere a istoriei, a distrugerii valorilor americane, defăimării eroilor şi îndoctrinării copiilor.

„Cei care vor să ne şteargă moştenirea îşi doresc ca americanii să-şi uite spiritul mândru şi marea noastră demnitate, astfel încât să nu mai fim capabili să înţelegem cine suntem sau destinul Americii.

Ei caută să destrame convingerile, cultura şi identitatea care au făcut din America cea mai vibrantă şi tolerantă societate din istoria planetei”, a spus Trump anunţând la final că va semna un ordin executiv pentru crearea unui monument dedicat „uriaşilor trecutului nostru”.

„Copiii sunt învăţaţi la şcoală să-şi urască ţara şi să creadă că bărbaţii şi femeile care au pus bazele ei nu sunt eroi, ci ticăloşi”, a spus Trump.

„Această viziune radicală asupra istoriei americane este o reţea de minciuni”, a adăugat el. 

Manifestanţi amerindieni au protestaţi faţă de confiscarea pământurilor băştinaşe, spectacolului de artificii care poate stârni incendii de vegetaţie şi contamina apa, dar şi adunării unui număr mare de oameni în lipsa măsurilor de siguranţă sanitară. Aceştia au fost dispersaţi inainte de eveniment.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite