VIDEO Trump, declaraţii după atacurile asupra bazelor americane din Irak: Forţele americane sunt pregătite pentru orice, dar Iranul pare să se retragă

VIDEO Trump, declaraţii după atacurile asupra bazelor americane din Irak: Forţele americane sunt pregătite pentru orice, dar Iranul pare să se retragă

Donald Trump a anunţat că administraţia sa va impune noi sancţiuni Iranului FOTO EPA-EFE

Preşedintele american Donald Trump a declarat, în cadrul unui discurs susţinut miercuri, la Casa Albă, că nu există militari americani care au murit în atacul de marţi seară al Iranului asupra bazelor americane din Irak, subliniind că forţele americane sunt pregătite pentru orice, dar că Iranul pare să se retragă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Liderul de la Washington şi-a început discursul precizând hotărât că Statele Unite nu vor permite niciodată ca Iranul să aibă arma nucleară. „Câtă vreme sunt eu preşedinte al Statelor Unite, Iranului nu i se va permite niciodată să aibă arma nucleară”.

Trump a precizat că niciun militar american nu a fost rănit în atacurile cu rachetă de aseară şi daunele materiale au fost minime. Acesta a adăugat că forţele americane „sunt pregătite pentru orice”, dar pentru moment „Iranul pare să se retragă”.

Trump l-a descris pe comandantul militar iranian Qassem Soleimani, ucis într-un atac american cu dronă, ca fiind „cel mai mare terorist al lumii”.

„El a antrenat armate teroriste, inclusiv Hezbollah, lansând atacuri teroriste împotriva unor ţinte civile. A alimentat războaie civile sângeroase în regiune. A rănit şi ucis mii de soldaţi americani, inclusiv prin amplasarea unor bombe care mutilează şi dezmembrează victimele”. Trump a afirmat că Soleimani a coordonat atacurile recente asupra personalului american din Irak „care au rănit grav patru militari şi au ucis un american” şi că a orchestrat „atacul violent” asupra ambasadei SUA de la Bagdad. „În ultimele zile, plănuia noi atacuri asupra unor ţinte americane, dar noi l-am oprit”, a adăugat locatarul Casei Albe.

Preşedintele american a mai declarat că acordul nuclear cu Iranul (JCPOA) are multe lacune şi a făcut apel la aliaţi să se rupă de JCPOA. „Trebuie să colaborăm cu toţii pentru încheierea unui acord cu Iranul care să facă lumea un loc mai sigur şi mai paşnic”. De asemenea, liderul american a cerut Europei să „recunoască realitatea” şi să se retragă din acordul nuclear, ca răspuns la atacul asupra bazelor americane. 

În discursul său, Trump a făcut apel la NATO să „se implice mai mult în Orientul Mijlociu”. Preşedintele american nu a oferit alte detalii şi a continuat prin laudele aduse SUA pentru faptul că nu este dependentă de petrolul din Orientul Mijlociu. Trump a avertizat Iranul, în tonul său caracteristic, că „rachetele noastre sunt mari şi puternice şi exacte... şi letale”.

Liderul SUA a anunţat, de asemenea, că administraţia sa va impune noi sancţiuni Iranului, ca urmare a atacului de la bazele irakiene care găzduiesc trupe americane, precum şi ca răspuns la agresiunea mai extinsă a Teheranului în regiune. „Statele Unite vor impune imediat sancţiuni economice adiţionale pentru regimul iranian”, a afirmat preşedintele. El a subliniat că administraţia continuă să analizeze şi alte opţiuni ca răspuns la atacurile cu rachetă ale iranienilor. „Aceste sancţiuni puternici vor rămâne în vigoare până când Iranul îşi va schimba comportamentul”, a spus Trump. „Doar în ultimele luni, Iranul a confiscat nave în ape internaţionale, a lansat un atac neprovocat asupra Arabiei Saudite şi a doborât două drone americane”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: