Donald Trump contestă bilanţul oficial de aproape 3.000 de morţi în Puerto Rico după uraganul Maria din 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump Foto: EPA/EFE
Donald Trump Foto: EPA/EFE

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a respins joi bilanţul oficial de aproape 3.000 de morţi din teritoriul american Puerto Rico după trecerea uraganului Maria, anul trecut, acuzându-i pe democraţi că au „umflat“ cifrele pentru a-l pune într-o lumină proastă, transmit AFP şi Reuters. Liderul Casei Albe nu a oferit însă dovezi în sprijinul afirmaţiilor sale.

„Nu au murit 3.000 de oameni în cele două uragane care au lovit Puerto Rico. Când am plecat eu de pe insulă, după ce lovise furtuna, erau undeva între 6 şi 18 morţi. Pe măsură ce a trecut timpul, nu a crescut mult numărul victimelor. Apoi, după mult timp, au început să raporteze numere mari, ca 3.000...“, a scris Trump pe Twitter.

„Asta a fost făcută de democraţi, pentru a mă pune într-o lumină cât mai proastă cu putinţă, în timp ce eu strângeam miliarde de dolari pentru a ajuta la reconstrucţia Puerto Rico. Dacă vreo persoană a murit din alte motive, cum ar fi de bătrâneţe, puneţi-le pe listă! Proastă politică! Iubesc Puerto Rico!“, a adăugat, într-un alt mesaj, liderul Casei Albe.

Afirmaţiile preşedintelui SUA au venit în contextul în care, la sfârşitul lunii august, guvernatorul insulei, Ricardo Rossello, a precizat că a dispus „actualizarea bilanţului oficial la 2.975 de morţi“, după primirea unui raport pe care l-a solicitat cercetătorilor de la Universitatea George Washington, pentru a stabili un bilanţ realist, în faţa controversei legate de numărul victimelor. 

Cercetătorii au estimat că din septembrie 2017 până în februarie 2018 mortalitatea pe insulă a crescut cu 22%, raportat la aceeaşi perioadă din anul precedent. „Orice viitoare discuţie va trebui să aibă la bază acest raport“, a subliniat guvernatorul. Anterior, bilanţul oficial era de 64 de morţi.

Un alt studiu independent, realizat de cercetători de la Harvard şi publicat în mai, a ajuns la concluzia că este vorba de 4.600 de morţi în trei luni.

Uraganul Maria a lovit Puerto Rico pe 20 septembrie 2017, iar bilanţul deceselor cauzate direct sau indirect de puternica furtună a fost actualizat de mai multe ori, făcând obiectul unor controverse.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite