Donald Trump, în conflict deschis cu sportivii din NBA şi NFL

Donald Trump, în conflict deschis cu sportivii din NBA şi NFL

Stephen Curry, jucătorul celor de la Golden State Warriors/ Foto: EPA

Preşedintele Trump şi lumea sportului din Statele Unite au intrat într-un schimb de insulte sâmbătă după ce liderul de la Casa Albă le-a cerut patronilor din NFL să concedieze jucătorii ce protestează în timpul intonării imnului Statelor Unite şi a anulat invitaţia la Casa Albă a unei echipe din NBA.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele Trump a ales să critice două dintre cele mai puternice ligi sportive din lume şi unii dintre cei mai populari sportivi, trezindu-se astfel în mijlocul unor dezbateri aprinse cu privire la rasism, dreptate socială şi dreptul la liberă exprimare al atleţilor.
 
În cadrul discursului său de vineri, urmat apoi de o serie de mesaje pe twitter sâmbătă, Trump le-a recomandat patronilor echipelor din NFL să concedieze jucătorii ce protestează în timpul imnului naţional al Statelor Unite, sugerând că fotbalul american se află în declin pentru că nu mai este atât de violent. Ulterior acesta a retras invitaţia tradiţională către campionii NBA de a sosi la Casa Albă, în acest caz fiind vorba de formaţia Golden State Warriors, pentru motivul că unul dintre starurile acestei echipe, Stephen Curry, l-a criticat public.
 
În timpul discursului său din Alabama de vineri, preşedintele Trump a utilizat un termen injurios pentru a descrie sportivii ce aleg să protesteze faţă de brutalitatea forţelor de ordine împotriva minorităţii de culoare şi a altor forme de nedreptate socială în timpul intonării imnului naţional.
 
„Nu v-ar plăcea să vedeţi unul dintre patronii echipelor din NFL să zică, atunci când cineva nu respectă steagul nostru, ‘Luaţi-l pe nenorocitul (eng. orig. son of a bitch) ăsta de pe teren chiar acum, este concediat‘”, a afirmat Donald Trump în faţa unei mulţimi.
 
Deşi susţinătorii preşedintelui Trump i-au luat apărarea şi în acest caz, majoritatea sportivilor au avut reacţii dure la adresa preşedintelui american. LeBron James, unul dintre cei mai cunoscuţi sportivi din Statele Unite, după ce l-a numit pe Trump „vagabond”, i-a răspuns că o vizită la Casa Albă era o onoare până să apară el.
 
 
 
Mai mulţi sportivi americani au ales să-şi exprime poziţia faţă de rasismul şi nedreptatea socială din Statele Unite tot mai des anul trecut după o serie de incidente în care forţele de poliţie au împuşcat fatal mai mulţi suspecţi de culoare neînarmaţi.
 
Anul trecut, Colin Kaepernick, în acel moment un fundaş al echipei San Francisco 49ers, a început să îngenuncheze în timpul intonării imnului Statelor Unite, pentru a atrage atenţia, conform declaraţiilor sale, asupra violenţelor forţelor de poliţie şi a nedreptăţilor rasiale. În actualul sezon acesta a părăsit echipa din San Francisco şi nu a mai evoluat la nicio altă echipă între timp, dând naştere unei dezbateri aprinse cu privire la faptul dacă cumva acesta este pedepsit astfel pentru protestul său, în timp ce alţi jucători au început să-i imite gestul în semn de susţinere.

Sindicatul jucătorilor profesionişti de fotbal americani a criticat declaraţiile lui Donald Trump, subliniind că va apăra dreptul la liberă exprimare al sportivilor americani.

„Această organizaţie nu va da înapoi atunci când vine vorba de apărarea drepturilor constituţionale pe care le au sportivii noştri ca cetăţeni americani”, a afirmat DeMaurice Smith, directorul executiv al Asociaţiei Jucătorilor Profesionişti de Fotbal, referindu-se la garanţiile oferite de Primul Amendament la Constituţia Statelor Unite.
citeste totul despre: