Donald Trump, comparat cu controversatul preşedinte Richard Nixon

Donald Trump, comparat cu controversatul preşedinte Richard Nixon

Donald Trump

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a acentuat duminică o comparaţie nefavorabilă între preşedintele Donald Trump şi fostul preşedinte Richard Nixon, afirmând că acestuia din urmă cel puţin i-a păsat suficient de ţară pentru a demisiona înainte să fie judecat pentru a fi demis, transmite Reuters.

Pelosi a declarat recent reporterilor că presiunile exercitate de Trump asupra Ucrainei pentru a-l investiga pe unul dintre posibilii săi oponenţii politici în alegerile din 2020 ”fac ca Nixxon să pară aproape mic”.

Într-un interviu transmis duminică de CBS, Pelosi a făcut aluzie la demisia lui Nixon în urma scandalului Watergate care a implicat intrarea ilegală în sediul central al Partidului Democrat şi acoperirea ulterioară a acesteia.

”Consider că ceea ce a făcut preşedintele a fost mult mai rău chiar şi comparativ cu ceea ce a făcut Nixon şi că la un moment dat lui Richard Nixon i-a păsat de ţară suficient pentru a recunoaşte că nu mai poate continua”, a afirmat Pelosi la emisiunea ”În faţa naţiunii” de la CBS.

Nixon, al cărui nume a devenit pentru mulţi americani sinonim cu scandalul şi josnicia, a demisionat în 1974 după ce Comisia Juridică a Camerei a aprobat articolele pentru demiterea acestuia, dar înainte ca plenul Camerei Freprezentanţilor să voteze, astfel că nu a fost pus oficial sub acuzare. Acesta este singurul preşedinte american care a demisionat din funcţie.

Pelosi s-a opus timp de luni de zile apelurilor parlamentarilor democraţi pentru iniţiarea procedurilor de demitere, dar a spus că discuţia telefonică dintre Trump şi preşedintele Volodimir Zelenski a convins-o să înceapă investigaţia împotriva preşedintelui.

De la începerea investigaţiei, pe 24 septembrie, Pelosi nu s-a aflat în camera unde au avut loc audierile publice din Comisia pentru Informaţii a Camerei, dar şi-a exprimat public punctul de vedere.

Comparaţia cu Nixon a avut loc pe fondul procesului consilierului lui Trump Roger Stone, care a fost implicat şi în campania pentru realegerea lui Nixon şi care are chipul lui Nixon tatuat pe spate.

Vineri, Stone a fost găsit vinovat pentru că a minţit şi obstrucţionat Congresul şi a încercat să influenţeze martorii, în timpul investigaţiei referitoare la amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Trump şi susţinătorii săi au atacat investigaţia de demitere, ca fiind motivată politic. Trump susţine că discuţia sa telefonică cu Zelenski a fost ”perfectă”, în timp ce parlamentarii republicani critică investigaţia pentru demitere ca fiind nedreaptă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: