Donald Trump este chemat în judecată de către 11 deţinuţi de la Guantanamo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patruzeci şi unu de deţinuţi se mai află închisoarea militară Guantanamo FOTO vocativ.com
Patruzeci şi unu de deţinuţi se mai află închisoarea militară Guantanamo FOTO vocativ.com

Unsprezece deţinuţi de la Guantanamo l-au chemat în judecată joi pe preşedintele american Donald Trump, considerând că au fost ţinuţi în detenţie ilegal, pentru că sunt musulmani, relatează AFP.

Inspirându-se din argumentele avansate de criticii decretului prezidenţial antiimigraţie, cei 11 deţinuţi au citat în plângerea lor postările pe Twitter şi alte declaraţii ale liderului de la Casa Albă care demonstrează, în opinia lor, prejudecăţile sale antimusulmane.

Ei s-au axat în comentariile lor şi asupra faptului că, potrivit lui Trump, niciun deţinut de la Guantanamo nu ar trebui să fie pus vreodată în libertate. Este o luare de poziţie ce se distanţează în mod evident de cele ale administraţiilor precedente, care considerau că situaţia acestor deţinuţi fie ar trebui reexaminată, fie adusă în faţa unui tribunal militar.

„Opoziţia preşedintelui faţă de eliberarea unor deţinuţi de la Guantanamo se înscrie în linia altor iniţiative politice fără discernământ ale sale care au fost anulate de tribunal“, se arată în plângere, care menţionează explicit decretul pe tema migraţiei.

„Poziţia sa în privinţa Guantanamo îndeamnă la orice, mai puţin la o cercetare judiciară“, continuă plângerea. Trump „şi-a dorit mai recent ca musulmanul care a ucis mai multe persoane la New York să fie trimis la Guantanamo şi lipsit de un proces constituţional, în timp ce el nu a sugerat niciodată ca ucigaşii în masă albi să fie privaţi de procese“

Această plângere a fost depusă la un tribunal federal din Washington, exact la 16 ani de la înfiinţarea centrului de detenţie de la baza americană din Cuba.

Conform reclamanţilor, faptul că administraţia Trump trimite semnale potrivit cărora nu intenţionează să-i pună vreodată în libertate contravine legislaţiei americane şi dreptului internaţional.

„Este o demonstraţie a antipatiei sale faţă de această populaţie din închisoare, faţă de toţi bărbaţii musulmani născuţi în străinătate şi faţă de musulmani în sens larg, de aceeaşi speţă ca cele pe care tribunalele le-au respins în mod întemeiat în ultimele luni“, conchid semnatarii plângerii.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite