Donald Trump anunţă că se va întâlni cu Kim Jong-un pe 12 iunie în Singapore

Donald Trump anunţă că se va întâlni cu Kim Jong-un pe 12 iunie în Singapore

Summitul cu liderul nord-coreean Kim Jong-un va avea loc în Singapore pe 12 iunie, a anunţat joi preşedintele american Donald Trump, exprimându-şi speranţa „păcii în lume”, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
"Întâlnirea foarte aşteptată a lui Kim Jong-un cu mine va avea loc la Singapore, în 12 iunie. Vom încerca amândoi să facem din asta un moment foarte important pentru pace în lume!", a scris pe Twitter preşedintele american.

Întâlnirea liderului american şi a celui nord-coreean va dura o zi, dar poate fi extinsă dacă este necesar, a declarat secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo.

"Ne aşteptăm să fie o zi, dar în cazul în care va mai fi ceva de discutat, va exista posibilitatea de a prelungi şedinţa a doua zi", a declarat şeful diplomaţiei americane.

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a apreciat că întâlnirea prevăzută cu preşedintele Donald Trump este o şansă "istorică", în cursul discuţiilor cu secretarul de stat american, Mike Pompeo, aflat în vizită la Phenian, a informat joi agenţia oficială de presă KCNA, citată de AFP.

Kim Jong-un a spus că summitul cu preşedintele Statelor Unite va fi "o întâlnire istorică" şi "un prim pas excelent". El a adăugat că va ajuta la ameliorarea situaţiei din Peninsula Coreeană şi la "edificarea unui frumos viitor", a adăugat KCNA.

Este pentru prima dată când Kim Jong-un s-a referit în public la întâlnirea cu Donald Trump, potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap.

Mike Pompeo a vizitat Coreea de Nord pentru a discuta despre modalităţile acestui summit extrem de sensibil între Donald Trump şi Kim Jong-un care urmează să aibă loc peste câteva săptămâni şi pentru a se asigura de eliberarea celor trei americani din Coreea de Nord.

Liderul de la Phenian a declarat ca le-a acordat "amnistia" celor trei bărbaţi care "erau închişi în Coreea de Nord pentru activităţile" împotriva acestei ţări, potrivit agenţiei KCNA.

Această evoluţie a situaţiei este văzută ca un succes diplomatic pentru Washington şi elimină ultimul obstacol major din calea organizării summitului dintre Donald Trump şi Kim Jong Un.
 
Preşedintele american Donald Trump i-a felicitat pe cetăţenii americani eliberaţi de Coreea de Nord, care au ajuns joi în SUA, unde au fost întâmpinaţi de liderul de la Casa Albă, relatează agenţiile internaţionale de presă.
 
"Este o noapte specială pentru aceşti trei oameni cu adevărat minunaţi. Felicitări că aţi ajuns în ţară", a afirmat el.
 
Revenind la prevăzuta întâlnire cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, Trump a spus că vor exista noi informaţii despre întrevedere "foarte curând".
 
"Realizarea cu care ne vom mândri cel mai mult va fi atunci când vom denucleariza întreaga peninsulă" coreeană, a afirmat el.
 
"Chiar cred că el (Kim Jong-un - n.r.) vrea să facă ceva şi să-şi aducă ţara în lumea reală", a mai spus Trump despre liderul nord-coreean.
 
"Vom vedea ce se va întâmpla", a adăugat el. Întrebat dacă speră să meargă în Coreea de Nord la un moment dat, Trump a spus că acest lucru "s-ar putea întâmpla".
 
Un avion avându-i la bord pe cei trei americani eliberaţi de Coreea de Nord a aterizat joi la o bază militară din apropiere de Washington. La ieşirea din avion, ei au făcut semnul victoriei.
 
La doar câteva minute de la aterizare, ei s-au întâlnit cu preşedintele Donald Trump, cu vicepreşedintele Mike Pence şi cu secretarul de stat Mike Pompeo, care i-au salutat pe foştii deţinuţi.
 
Unul dintre cei trei americani a spus că au fost trataţi în diferite feluri" şi că a fost nevoit să facă multă muncă fizică, "dar când m-am îmbolnăvit, am primit şi îngrijiri din partea lor".
 
Eliberarea celor trei cetăţeni a fost obţinută de Mike Pompeo, care a efectuat la începutul acestei săptămâni o vizită la Phenian, unde, potrivit liderului de la Casa Albă, a avut o "întrevedere bună", de 90 de minute, cu liderul nord-coreean Kim Jong-un.
 
Decizia autorităţilor nord-coreene vine înaintea unui summit extrem de aşteptat între Donald Trump şi Kim Jong-un.
 
Cei trei cetăţeni sunt Kim Dong-chul, un pastor americano-coreean care a fost arestat pentru spionaj şi condamnat în 2016 la zece ani de muncă silnică, Kim Hak-song şi Kim Sang-duk, care lucrau pentru Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologie de la Phenian, instituţie fondată de evanghelişti străini. Cei doi au fost arestaţi anul trecut pentru "acţiuni ostile". 
 
citeste totul despre: