Djohar Ţarnaev va compărea pentru prima dată în faţa unui judecător

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Djohar Ţarnaev, presupusul autor al dublului atentatului de la Boston, va fi confruntat, miercuri, cu o parte dintre victime, cu ocazia primei înfăţişări în faţa unui judecător, relatează AFP.

Audierea este prevăzută să înceapă la ora locală 15.30 (22.30, ora României). Adolescentul musulman de origine cecenă va compărea în faţa Tribunalului Federal din Boston (nord-estul Statelor Unite), a confirmat o purtătoare de cuvânt a procurorului. În timpul acestei înfăţişări, el va asculta cele 30 de capete de acuzare reţinute împotriva şi "va trebui să răspundă «vinovat sau nevinovat»", a adăugat Christina Dilorio-Sterling.

Toate victimele dublului atentat comis la 15 aprilie în apropierea liniei de sosire a maratonului, în centrul Bostonului, unde erau prezenţi mii de spectatori, au fost informate în legătură cu desfăşurarea audierii. În caz de afluenţă, o a doua sală, care va dispune de retransmisie audio şi video, va fi pregătită pentru participanţi.

Atentatul s-a soldat cu trei morţi şi 264 de răniţi, transformând în carnagiu o tradiţională zi de sărbătoare. Aproximativ 15 persoane şi-au văzut unul sau ambele picioare amputate.

Djohar Ţarnaev, devenit cetăţean american anul trecut, este acuzat că a pregătit şi a declanşat, împreună cu fratele său mai mare Tamerlan, cele două bombe artizanale plasate în oale sub presiune.

Însă el se va prezenta singur, miercuri, în faţa judecătoarei Marianne Bowler. Tamerlan Ţarnaev, în vârstă de 26 de ani, cel mai radical dintre cei doi, care, se pare, exercita o influenţă puternică asupra fratelui său mai mic, a fost ucis, pe 18 aprilie, în timpul unei confruntări cu poliţia.

La capătul unei vaste urmăriri lansate de poliţie, Djohar a fost arestat a doua zi, fiind găsit ascuns într-o barcă aflată într-o grădină publică din Watertown, la periferia Bostonului, grav rănit şi neînarmat.

Cu puţin timp înainte, el a scris pe un perete interior al bărcii motivele actului său. "Guvernul american ucide civilii noştri nevinovaţi. Eu nu pot suporta să văd acest rău nepedepsit. Noi, musulmanii, suntem un singur corp, faceţi rău unuia dintre noi, ne faceţi rău la toţi", a scris el. "Nu-mi place să omor civili nevinovaţi. Islamul interzice (...), dar încetaţi să ucideţi nevinovaţii noştri şi ne vom opri", a adăugat Ţarnaev, care este acuzat, de asemenea, că a omorât un poliţist, împreună cu fratele său, în timpul urmăririi.

Sosit la Boston din Daghestan la vârsta de opt ani, împreună cu familia sa, acest student, care locuia în campusul Universităţii din Massachusetts (U-Mass), la Dartmouth, era considerat o persoană bine integrată. El avea prieteni, frecventa sala de sport a campusului, îi plăcea să glumească.

Dar era profund marcat de istoria familiei sale, nevoită să plece, pe când era copil, din Caucazul de Nord în Kârgâzstan, după care a emigrat în Statele Unite în 2002.

Părinţii săi s-au întors să trăiască în Daghestan, regiune din care provenea mama sa, Zubeidat. Tamerlan, devenit foarte religios în ultimii ani, a petrecut cinci luni anul trecut în Daghestan, al cărui teritoriu este subminat de mai mulţi ani de o rebeliune islamistă înarmată.

Cei doi fraţi, care ar fi acţionat singuri, au pregătit bombele artizanale pe baza unor instrucţiuni oferite de Inspire, o publicaţie aparţinând Al-Qaida, potrivit actului de acuzare.

De asemenea, fraţii urmăreau pe Internet predicile islamistului radical american de origine yemenită, Anwar al-Awlaki, un membru al reţelei Al-Qaida ucis în septembrie 2011 deun avion fără pilot american, potrivit sursei citate, iar Djohar a descărcat mai multe documente care îndeamnă la jihad.

Dintre cele 30 de capete de acuzare reţinute împotriva sa, între care "folosirea unei arme care putea provoca daune majore si victime multiple" şi comiterea unui "atentat într-un loc public, soldat cu victime", 17 sunt pasibile de pedeapsa cu moartea sau închisoarea pe viaţă.

Dar va mai dura o perioadă de timp până va începe procesul său. Hotărârea de a fi solicitată sau nu pedeapsa cu moartea va aparţine secretarului american pentru Justiţie (Attorney general), cu câteva luni înainte de proces.

Pedeapsa cu moartea este pronunţată rar la nivel federal, iar execuţiile sunt aplicate şi mai rar. În prezent, 60 de condamnaţi federali americani aşteaptă să fie executaţi. Doar trei condamnaţi au fost executaţi din 1988.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite