Distrugătorul american USS Kidd s-a întors din misiune arborând steagul piraţilor. Care este povestea sa

Distrugătorul american USS Kidd s-a întors din misiune arborând steagul piraţilor. Care este povestea sa

Distrugătorul USS Kidd din clasa Arleigh Burke FOTO EPA-EFE

Distrugătorul american USS Kidd a arborat săptămâna aceasta steagul piraţilor la întoarcerea sa dintr-o zonă de operaţiuni ce a inclus regiunea Caraibelor. O publicaţie de specialitate a difuzat fotografia marinei americane care surprinde revenirea navei de luptă în portul său din Washington, relatează Business Insider.

Ştiri pe aceeaşi temă

Distrugătorul USS Kidd (DDG-100) a revenit la staţia sa navală din Everett, Washington, arborând Jolly Rogerul - drapelul cu craniu şi oase asociat piraţilor - alături de cel american, după misiuni într-o zona de operaţiuni care include estul Pacificului şi regiunea Caraibelor. Deşi detaşarea sa s-a soldat cu succes, nu acesta este motivul înălţării drapelului piraţilor.
 
Distrugătorul USS Kidd, detaşat în aprilie, a participat la operaţiuni împotriva traficului de droguri, iar la un moment dat a ajutat Paza de Coastă pentru interceptarea unei încărcături de 805 kilograme de cocaină, a transmis Marina SUA.
Doar trei nave de luptă americane numite Kidd după un contraamiral american mort în cursul atacului japonez de la Pearl Harbor, din 7 decembrie 1941, au arborat acest steag. Devenit în prezent un indicator al unei misiuni de patrulare de succes, reprezintă o tradiţie începută de Marina Regală britanică în Primul Război Mondial după scufundarea crucişătorului geman Hela de către submarinul HMS E-9.
 
Primul distrugător numit Kidd a fost unul din clasa Fletcher şi poartă numele contraamiralului Isaac Kidd poreclit „Cap” - o referinţă la un pirat scoţian faimos născut în secolul 17, Căpitanul William Kidd. Echipajul USS Kidd, lansat la apă în 1943, a adoptat piratul ca mascotă. În cursul primei sale misiuni, nava a arborat steagul cu permisiunea văduvei amiralului care a convins marina să permită acest lucru. De atunci marinarii navei au devenit cunoscuţi ca „Piraţii Pacificului”.
 
USS Kidd este singura navă de suprafaţa a marinei SUA căreia i se permite arborarea drapelului Jolly Roger. Distrugătorul din clasa Arleigh Burke, lansat în 2007, al treilea vas cu acest nume, „continuă tradiţia de a arbora Jolly Rogerul cu mândrie şi distincţie”, potrivit marinei americane.
 
Fotografia de săptămâna aceasta cu USS Kidd arborând steagul piraţilor a apărut la doar câteva luni după ce Pentagonul a emis un memorandum prin care restricţionează arborarea anumitor tipuri de steaguri. 
 
Un purtător de cuvânt al marinei americane a precizat însă pentru Insider că „Jolly Rogerul este drapelul de unitate al USS Kidd”, iar arborarea sa „este permisă în mod explicit de memorandum”.
 
Steagul piraţilor a mai fost arborat şi în 2017 la revenirea submarinului de asalt din clasa Seawolf Jimmy Carter la baza sa navală Kitsap-Bangor din Washington.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările