Discuţiile telefonice cu Trump, un risc diplomatic pentru liderii altor state

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizarea unei discuţii telefonice cu preşedintele Statelor Unite era, până nu demult, un câştig din punct de vedere diplomatic. Însă aceste discuţii sunt însoţite de riscuri din ce în ce mai serioase, de la publicarea conţinutului apelurilor, la efecte politice neprevăzute, şi consilierii devin din ce în ce mai prevăzători.

Consecinţele discuţiei telefonice dintre Donald Trump şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski încă se simt la Kiev şi au dus la deschiderea unei proceduri de suspendare a liderului american la Washington.

Parlamentarii americani care conduc procedura vor acum acces la conversaţiile telefonice ale luiTrump cu liderul rus Vladimir Putin, dar şi cu alţi lideri mondiali, aceştia aducând în discuţie anumite îngrijorări că Trump ar fi pus în pericol securitatea naţională.

„Oamenii trebuie să se adapteze la faptul că un apel telefonic cu Trump nu este la fel cu un apel telefonic cu un lider normal”, a spus Gerard Araud, fostul ambasador al Franţei la Washington, care a ajutat la organizarea mai multor discuţii între Emmanuel Macron şi Casa Albă.

Pentru orice lider mondial care a vornit cu Trump, ideea că transcrierile cuvânt cu cuvânt ar putea fi publicate este un aspect îngrijorător şi care probabil ar altera felul cum astfel de discuţii ar avea loc în viitor.

Însă Araud a sugerat că aceste scurgeri de informaţii din discuţii ar fi probabil ultima problemă a liderilor, subliniind că Trump are tendinţa de a se îndrepta pe teritorii neaşteptate în discuţiile sale, destabilizându-şi interlocutorul.

O grijă mai mare

Semnele de avertizare au existat încă de la început. La câteva zile după ce Trump şi-a preluat mandatul în ianuarie 2017, el a purtat o discuţie telefonică cu prim-ministrul australian Malcolm Turnbull. La un moment dat, Trump i-a spus lui Turnbull „Eşti mai rău decât mine” şi s-a plâns că un acord privind migraţia dintre SUA şi Australia „mă face să arăt ca un prost”.

Înregistrarea în scris a discuţiei a fost publicată de Washington Post şi i-a făcut multe probleme lui Turnbull acasă, ca urmare a poziţiei sale anti-imigraţie.

Săptămâna trecută, Departamentul american de Justiţie a confirmat că Trump a purtat conversaţii telefonice şi cu alţi lideri în afară de Zelenski, pentru a le cere să-l ajute pe procurorul general William Barr cu ancheta sa amplă privind originile investigaţiei lui Robert Mueller referitoare la rolul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Liderii nu au fost numiţi, dar prim-ministrul australian Scott Morrison a confirmat că a vorbit cu Trump despre asta. Guvernul britanic a spus că Trump a vorbit cu premierul Boris Johnson în ziua următoare celei în care a avut loc discuţia cu Zelenski, pe diferite teme.

O conversaţie la telefon cu preşedintele SUA obişnuia să fie un mare avantaj pentru liderii mondiali, dar Trump a inversat aceastp idee, a afirmat Jonathan Eyal, directorul internaţional al Royal United Services Institute.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite