Donald Trump anunţă în discursul privind Starea Naţiunii că se va întâlni cu Kim Jong-un la sfârşitul lunii februarie, în Vietnam VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donald Trump a rostit miercuri discursul anual privind Starea Naţiunii în care a cerut americanilor „să aleagă măreţia”şi să respingă politicile de „rezistenţă” şi „răzbunare” susţinând că starea naţiunii este „puternică”. Trump a cerut Congresului să protejeze securitatea graniţei cu Mexicul, prin construirea zidului de oţel, să o facă „din iubire.” El a spus că va construi acel zid.

Preşedintele Donald Trump le-a cerut americanilor „să aleagă măreţia,” respingând politica rezistenţei, investigaţiile partizane şi invită la colaborare şi cooperare pentru ca „din dragoste” graniţele să fie apărate.

El a spus că interesele Americii trebuie să primeze în politica externă şi că agenda Americii trebuie să fie una a naţiunii, nu a celor două partide.

Nou summit SUA-Coreea de Nord

Liderul de la Casa Albă a anunţat că se va întâlni cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, la 27 şi 28 februarie în Vietnam pentru a continua negocierile privind dezarmarea nucleară a Coreii de Nord, relatează AFP.

"În cadrul diplomaţiei noastre îndrăzneţe, ne continuăm efortul istoric pentru pace în Peninsula Coreeană", a declarat el în faţa Congresului, oficializând data şi locul celei de-a doua întâlniri, după summitul istoric dintre cei doi lideri, la 12 iunie, în Singapore.

Pledoarie pentru zidul de la frontiera cu Mexicul şi măsuri antiimigraţie

Trump a vorbit şi de un termen, 15 februarie pentru aprobarea construirii zidului la graniţa cu Mexicul, spunând că el va construi acest zid, care va fi unul adevărat - strategic, inteligent nu de beton, ci transparent şi de oţel. 

El a spus că Mexicul îşi trimite imigranţii ilegali în America cu autobuzele în zonele unde graniţele nu sunt securizate.

„Zidurile funcţionează, zidurile salvează vieţi. Deci să ajungem la o înţelegere care să ofere Americii o reală siguranţă,” a spus Trump

Cu privire la imigraţia iegală, Trump spune că aduce cu sine „scăderea locului de muncă pentru americani, salarii mai mici, şcoli şi spitale suprapopulate, creşterea criminalităţi”, în timp ce cea legală aduce resurse umane importante. Cei care plătesc preţul imigraţiei ilegale sunt americanii obişnuiţi, clasa muncitoare, nu politicienii şi cei bogaţi care sunt apăraţi.

„Vreau ca oamenii să vină în ţara noastră în cel mai mare număr posibil, dar va trebui ca ei să vină legal.,” a declarat Trump.

 China că nu va mai putea să fure „locurile de muncă şi bogăţia americanilor“

Preşedintele SUA, Donald Trump, a avertizat marţi China, în discursul său din Congres privind Starea Uniunii, că nu va mai putea "să fure locurile de muncă şi bogăţia americanilor" şi a cerut "schimbări structurale" din partea Beijingului pentru a pune capăt practicilor sale comerciale "neloiale", relatează AFP.

"Am mult respect pentru preşedintele Xi şi lucrăm la un nou acord comercial cu China, dar trebuie să includă schimbări structurale reale pentru a pune capăt practicilor comerciale neloiale, a reduce deficitul nostru cronic şi a proteja locurile de muncă americane", a afirmat preşedintele Statelor Unite, care a declanşat un adevărat război comercial împotriva Chinei pentru a o aduce la masa negocierilor.

Ierusalimul, capitala Israelului 

Preşedintele Donald Trump afirmă, în discursul său privind "Starea naţiunii", că politica sa externă se bazează pe "realismul principial" şi menţionează în acest sens recunoaşterea de către SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Liderul de la Casa Albă declară că politica sa externă se bazează pe "realismul principial - nu pe teorii discreditate care au eşuat timp de mai multe decenii să producă progres" .

"Din acest motiv, Administraţia mea a recunoscut adevărata capitală a Israelului - şi cu mândrie a inaugurat Ambasada americană la Ierusalim", a completat preşedintele SUA.   

Renegocierea mai multor tratate internaţionale  

Trump a cerut Congresului renegocierea acordurilor comerciale cu China şi alte naţiuni, pentru a pune capăt politicilor comerciale dezastruoase pentru SUA şi să înlocuiască NAFTA cu USMCA.

El a denunţat Iranul: Regimul din Iran declamă Moarte Americii şi ameninţă cu genocidul  evreilor.

Trump a declarat că doreşte să negocieze un nou acord similar cu Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), însă dacă acest lucru nu este posibil, atunci SUA vor dezvolta sisteme de rachete superioare tuturor ţărilor.

"Acum mai multe decenii, Statele Unite au încheiat un tratat cu Rusia, prin care am fost de acord să ne limităm şi să ne reducem capacităţile în domeniul rachetelor. În timp ce noi am respectat întocmai acordul şi regulile, Rusia a încălcat în mod repetat termenii. Asta se întâmplă de mai mulţi ani. De aceea, am anunţat că Statele Unite se retrag oficial din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare sau Tratatul INF", a afirmat liderul de la Casa Albă.

"Chiar nu avem de ales. Poate că putem negocia un acord diferit, adăugând China şi pe alţii, sau poate că nu se poate - caz în care, vom depăşi de departe în investiţii şi inovaţii pe toţi ceilalţi", a conchis Donald Trump în discursul său în Congres.

SUA nu vor fi niciodată o ţară socialistă

Preşedintele american a mai declarat că Statele Unite nu vor fi niciodată o ţară socialistă.

"Aici, în Statele Unite, suntem alarmaţi de noi apeluri la adoptarea socialismului în ţara noastră. America a fost fondată pe baza libertăţii şi independenţei - nu constrângerii guvernamentale, dominaţiei şi controlului. Suntem născuţi liberi şi vom rămâne liberi", a declarat liderul de la Casa Albă.

"În seara asta, ne reînnoim hotărârea că America nu va fi niciodată o ţară socialistă", proclamă Trump.

Sfârşitul epidemiei de SIDA în 10 ani şi interzicerea avortului târziu

Trump a solicitat în discursul său o finanţare sporită pentru combaterea HIV şi eliminarea bolii în următorii zece ani, precum şi 500 milioane dolari în plus pentru combaterea cancerului la copii.

"Nici o forţă în istorie nu a făcut mai mult pentru a avansa condiţia umană decât libertatea americană. În ultimii ani am înregistrat progrese remarcabile în lupta împotriva HIV şi SIDA. Progresele ştiinţifice au făcut posibil un vis care odată se afla la o distanţă îndepărtată de noi. Bugetul meu va cere democraţilor şi republicanilor să facă angajamentul necesar pentru eliminarea epidemiei HIV în Statele Unite în decurs de 10 ani. Am făcut paşi incredibili, incredibili. Împreună, vom învinge SIDA în America şi în afara ei", a declarat Trump.

În plus faţă de finanţarea pentru combaterea SIDA, Trump solicită suplimentar 500 milioane dolari pentru combaterea cancerului la copii în următorii zece ani.

Trump se îndreaptă apoi spre problemele culturale şi solicită Congresului să "transmită legislaţia pentru a interzice avortul târziu al copiilor care pot simţi durerea în pântecele mamei".

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite