Dezvăluiri despre legăturile dintre miliardarul pedofil Jeffrey Epstein şi Bill Clinton: fostul preşedinte ar fi avut o relaţie cu asociata lui Epstein

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cartea lor ce a fost lansată marţi, A Convenient Death: The Mysterious Demise of Jeffrey Epstein, jurnaliştii Alana Goodman şi Daniel Halper fac dezvăluiri privind natura relaţiei dintre fostul preşedinte american Bill Clinton şi Ghislaine Maxwell, 58 de ani, fosta iubită şi asociată a lui Epstein, care-l ajuta să-şi procure fete minore, alături de alte persoane.

Publicaţia The New York Post a publicat un extras din carte referitor la apropierea dintre Clinton şi Epstein.

Motivul pentru care Bill Clinton se întreţinea cu Epstein era, de fapt, Ghislaine Maxwell cu care avea o relaţie sexuală, potrivit unei surse citate de cei doi jurnalişti.

Jurnalista Conchita Sarnoff, care i-a cunoscut pe Epstein şi Maxwell înainte să fie iubiţi a povestit că ea părea îndrăgostită de el, iar Epstein, care era un om mai rece şi avea abilităţi sociale limitate, era mai curând amorezat. Maxwell e fiica unui magnat media care a murit în circumstanţe necunoscute şi a lăsat datorii uriaşe. A absolvit Universitatea Oxford, vorbeşte patru limbi şi i-a facilitat lui Epstein contacte sociale pe care acesta nu era atât de abil să le obţină. 

Fostul preşedinte american işi consuma aventura cu asociata lui Epstein la bordul avionului privat „Lolita Express” pe parcursul călătoriilor prilejuite de colaborarea dintre cei doi în proiecte filantropice din Africa, Asia şi Europa.

De asemenea, Clinton i-ar fi făcut mai multe vizite la casa din Manhattan şi a apărut alături de ea la mai multe evenimente de caritate. Ghislaine Maxwell a fost invitată şi la nunta fiicei lui Clinton, Chelsea, în iulie 2010. 

Purtătoarea de cuvânt a lui Bill Clinton a negat dezvăluirile despre presupusa aventură: „Este absolut neadevărat. Este o minciună de la cap la coadă şi nu va fi altfel nici mâine, nici altădată”.

Clinton şi Maxwell au fost fotografiaţi în pragul uşii avionului prival al miliardarului la începutul anilor 2000. Clinton a negat însă că ştia ceva despre abuzurile sexuale ale lui Epstein. Mai mult, în pofida declaraţiilor unor martori, a spus că nu a fost niciodată pe insula privată Little Saint James din Insulele Virgine, reşedinţa lui Epstein, unde aveau loc orgii şi multe dintre victime minore au fost violate după ce au fost momite cu studii în străinătate sau cu joburi.

Cartea citează surse care susţin că Clinton avea un singur interes să se afle în preajma lui Epstein: aventura sa cu asociata sa. Epstein îi furniza un alibi. 

Ghislaine venea la pachet cu Epstein: „Clinton se folosea de el” pentru a fi cu ea, susţin surse citate în noua carte. Totodată, Clinton i-a făcut numeroase vizite acasă şi au apărut împreună la evenimente din New York, între care şi cele organizate de Fundaţia Clinton.

Extrasul referitor la Clinton a fost publicat la o zi după ce, în documentarul lansat recent de Netflix despre agresiunile lui Epstein, un angajat a susţinut că l-a văzut pe Clinton alături de Epstein pe veranda casei sale de pe insula din Caraibe.

Steve Scully, în vârstă de 70 de ani, a declarat în cadrul seriei Netflix că cei doi erau singuri pe verandă.

Clinton a transmis că nu a mers niciodată pe insulă unde se comiteau abuzuri de către Epstein şi prietenii săi influenţi, recunoscând doar călătoriile sale la bordul avionului privat în legătură cu acţiunile sale filantropice, în patru rânduri.

Purtătoarea sa de cuvânt a reacţionat catalogând afirmaţia fostului angajat ca minciună. Scully se ocupa de întreţinerea liniilor de internet şi telefonie pe insulă şi a spus că avea acces peste tot şi la acel moment al vizitei nu mai erau alţi oaspeţi prin preajmă. Acesta a spus că oaspeţi „importanţi” vizitau insula şi odată a văzut un bărbat complet dezbrăcat alături de trei tinere fete topless.

„Încerci să te gândeşti că nu poţi fi sigur, că, de fapt, nu ai văzut nimic, dar este doar o raţionalizare. Jeffrey Epstein era un tip care-şi ascundea comportamentul deviant destul de bine - dar nu suficient de bine”, a spus acesta.

Totuşi au mai fost şi alţii care l-au văzut pe Clinton pe insulă: Virginia Roberts Giuffre, una din fetele abuzate, a susţinut acelaşi lucru în faţa anchetatorilor. S-a întâmplat la o cină la care au fost de faţă şi Maxwell şi alte două femei din New York. În acea seară l-a văzut pe Clinton plimbându-se pe întuneric cu două tinere.

În documentarul Netflix, Virginia Roberts, spune că fostul preşedinte „Era acolo, dar nu l-am văzut făcând ceva nelalocul lui. Aş vrea să recunoască: da, am fost acolo, şi ce dacă, cui îi pasă, n-am văzut să se întâmple ceva”.

Relaţia dintre Clinton şi Epstein datează cel puţin din anul 2002. Jurnalele de zbor arată că Clinton a zburat de cel puţin 26 de ori cu avionul privat al lui Epstein şi că în 10 ocazii a fost însoţit de agenţi Secret Service, pază de care au parte foşti şefi de stat. Clinton a mai fost fotografiat şi îmbrăţişându-se cu angajaţi ai reşedinţei lui Epstein din New York.

Avocaţii lui Epstein susţin că acesta l-a ajutat pe Clinton să pună bazele Clinton Global initiative, organizaţia sa de caritate pe care s-a concentrat după încheierea mandatului. Epstein a ajuns în atenţia publică cu ocazia călătoriei în Africa, în 2002, ca parte a acţiunii filantropice a Fundaţiei Clinton. La bordul avionului s-au mai aflat şi Kevin Spacey şi Chris Tucker. 

Acea călătorie a fost momentul în care Epstein şi-a satisfăcut una din cele mai mari curiozităţi: relaţia lui Clinton cu Monica Lewinsky, se arată în noua carte.

„Le spunea prietenilor că nu înţelege de ce Clinton şi-ar pune în pericol reputaţia pentru o aventură cu o femeie atât de neatrăgătoare ca Monica Lewinsky. Călătorind cu Clinton spre Africa, Epstein a aflat în sfârşit răspunsul. Un prieten îşi aminteşte că Epstein era încă în avion când acesta l-a sunat şi i-a spus extrem de amuzat: Ghici ce am aflat! N-am priceput niciodată faza cu Lewinsky, aşa că am întrebat. Bill mi-a spus: suspendarea activităţii guvernului. Nu mai era nicio altă fată la Casa Albă”.

Jurnaliştii mai scriu că, în 2001, după ce a părăsit Casa Albă, era un om „terminat” după procedura de impeachement căreia i-a scăpat la mustaţă. Clinton şi-a distrus reputaţia în urma aventurii sale şi a devenit „toxic” în propriul partid. Prioritatea lui era să o recâştige şi aşa a început să pună bazele Fundaţiei Clinton şi Iniţiativei Globale Clinton. Dar ajunsese la fundul sacului, iar un om ca Epstein îl putea sprijini în multe privinţe. Acesta donase pentru campania sa prezidenţială din 1992. De atunci a făcut donaţii pentru democraţi şi republicani, dar sumele pentru primii au fost de câteva ori mai mari. Banii i-au oferit accesul în cercul social al preşedintelui: după ce a donat 10.000 de dolari unui proiect de restaurare a Casei Albe, a primit o invitaţie la o recepţie pentru donatori organizată de soţii Clinton.

Acolo Epstein a venit însoţit de Maxwell, pe atunci iubita sa. Clinton auzise de Epstein de la Forrester, o directoare a unei companii de telecomunicaţii, care era fascinată de acesta şi a devenit promotoarea lui.

Epstein şi-a făcut relaţii din cercul social al lui Clinton după ce a luat parte, în 1995, la o cină în casa din Florida a lui Ron Perelman, miliardarul din spatele lanţului de cosmetice Revlon. A fost un eveniment de strângere de fonduri pentru Partidul Democrat. Accesul a costat 100.000 de dolari.

În 2006, Epstein a donat 26.000 de dolari Fundaţiei lui Clinton. Agenda lui Epstein conţinea peste 20 de numere de telefon, emailuri şi adrese prin care putea intra în contact cu Clinton, majoritatea lor puse sub numele fostului său consilier Doug Band.

În 2002, Clinton spunea despre Epstein că este „un investitor de mare succes şi un filantrop devotat”. Purtătorul de cuvânt al lui Clinton transmitea următorul mesaj: „Am apreciat în special ideile sale şi generozitatea în cursul călătoriei recente în Africa în scopul democratizării,  abilitării săracilor, a serviciilor şi a combaterii HIV/SIDA”.

Până atunci însă Epstein comisese deja zeci de abuzuri: una din victime, Chauntae Davies, a fost însoţitoare de zbor în acea călătorie. Juliette Bryant, o altă victimă a spus că Epstein a recrutat-o sub nasul lui după o oprire în Africa de Sud.

Prima dată Epstein a fost anchetat de poliţie în 2015 când a primit 18 luni de închisoare pentru solcitarea unei persoane minore în vederea prostituţiei. După arestarea sa din 2019, purtătoarea de cuvânt a lui Clinton a transmis că în anii 2002 şi 2003, fostul preşedinte s-a aflat la bordului avionului privat de patru ori - când a mers împreună cu el în Africa, de două ori, respectiv în Europa şi Asia. Zborurile au inclus şi opriri în legătura cu Fundaţia Clinton.

S-au mai întâlnit odată în biroul lui Epstein din Harlem, în 2002, şi i-a mai făcut o vizită scurtă la reşedinţa din New York, unde a fost însoţit de un membru al personalului său şi de un agent de securitate.

„N-a mai vorbit cu Epstein de peste un deceniu şi nu a fost niciodată pe insula Little St, James, la ferma sa din New Mexico sau la reşedinţa sa din Florida”, a mai spus aceasta.

Echipa lui Clinton a comunicat că fostul preşedinte nu a ştiut nimic despre „faptele înfiorătoare” ale lui Epstein. Acesta a murit anul trecut după ce s-a spânzurat în închisoare în aşteptarea procesului pentru trafic de minori. A negat acuzaţiile de abuz sexual al unor fete minore - unele fete aveau şi 14 ani -dar şi agresarea unor tinere femei din New York şi Florida, unde are de asemenea reşedinţe, la începutul anilor 2000.

În aceeaşi carte, jurnaliştii mai dezvăluie că cei doi s-au cunoscut prin Lynn Forester de Rothschild, la o cină care a avut loc în casa senatorului Ted Kennedy, în 1995. Aceasta i-a lăudat priceperea financiară.

Victimele spun că abuzurile au ţinut ani de zile.

Epstein a intrat în atenţia poliţiei în 2005 în urma unor acuzaţii de viol asupra unor fete minore în casa sa din Palm Beach, Florida. Împotriva lui Epstein s-au adunat acuzaţii de abuz sexual asupra a zeci de fete şi tinere între anii 1999 şi 2007. Dar avocaţii săi au obţinut o înţelegere cu poliţia federală ca el să-şi recunoască vinovăţia asupra unei fapte mai puţin grave: solicitare a unui minor în vederea prostituţiei. El a mai acceptat şi înregistrarea ca infractor sexual. În 2008, a primit 18 luni de închisoare, dar putea părăsi închisoarea pe timpul zile din motive de muncă. 

Epstein a fost din nou arestat anul trecut şi s-ar fi spânzurat în închisoare. Legiştii au declarat moartea sinucidere, dar anchetatori privaţi angajaţi de domeniul Epstein susţin că sunt indicii ale unei crime. Gărzile din acea noapte au spus că în acele momente verificau celulele, când, de fapt, au dormit sau au stat pe internet.

Mai multe femei au declarat că au fost abuzate pe când erau adolescente de Epstein care era ajutat să-şi recruteze victimele de asociata sa şi alţii.

Maxwell, care a fost citată în procese, dar nu a fost pusă sub acuzare, a negat implicarea în recrutare sau în abuzuri. Nu se ştie unde se află acum. Şi-a vândut casele din Londra şi New York, şi-a închis ONG-ul pe probleme de mediu şi a dispărut după ce Epstein a fost pus sub acuzare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite