Deranjat de legislaţia GAFA, Trump vrea suplimentarea tarifelor vamale pentru brânza Roquefort şi vinul spumant francez

Deranjat de legislaţia GAFA, Trump vrea suplimentarea tarifelor vamale pentru brânza Roquefort şi vinul spumant francez

Branză Roquefort într-un magazin din Paris FOTO EPA-EFE

Statele Unite ameninţă Franţa cu aplicarea de noi tarife vamale asupra unora dintre produsele sale, în unele cazuri putând ajunge până la 100%, pe echivalentul a 2,4 miliarde de dolari. Administraţia Trump răspunde astfel deciziei Parisului de a taxa giganţii tehnologici americani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Printre produsele franceze taxate suplimentar de Statele Unite figurează mai ales brânza Roquefort, iaurtul şi vinul spumant.

Anunţul cu privire la creşterea taxelor vamale a fost făcut cu câteva ore înaintea unei întrevederi între Donald Trump şi Emmanuel Macron, în marja summitului NATO de la Londra.

Înaintea întâlnirii cu preşedintele francez, Trump a apărat noile tarife vamale şi a criticat dur legislaţia GAFA (acronimul de la Google, Amazon, Facebook şi Apple). Parisul taxează giganţii americani din domeniul Internetului cu 3% din cifra de afaceri realizată în teritoriul francez.

Potrivit unui reprezentant american pentru Comerţ, această decizie prejudiciază firmele americane.

Pe lângă Franţa, Statele Unite intenţionează să tarifeze suplimentar produse importate din Austria, Italia şi Turcia. O decizie în acest sens va fi luată după încheierea unei anchete care încearcă să stabilească dacă taxele din domeniul digital anunţate de cele trei ţări ameninţă firmele americane.

Marţi, ministrul francez al Economiei a calificat drept „inacceptabile“ noile tarife americane şi a ameninţat cu un răspuns în forţă, inclusiv din partea Uniunii Europene.

„Nu acesta este comportamentul pe care îl aşteptăm de la Statele Unite faţă de unul dintre principalii lor aliaţi, Franţa, şi în general faţă de Europa“, a subliniat Bruno Le Maire.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: