Depoziţia devastatoare a ambasadorului SUA la Kiev împotriva preşedintelui Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
William Taylor, ambasadorul SUA la Kiev
William Taylor, ambasadorul SUA la Kiev

Ambasadorul în funcţie al SUA la Kiev a fost audiat în Camera Reprezenanţilor, cu uşile închise, marţi, în comisia care stabileşte dacă să-l pună sub acuzare pe preşedintele Trump. Diplomatul a declarat că preşedintele a condiţionat ajutorul militar de ancheta împotriva rivalului său Joe Biden.

Ambasadorul în exerciţiu al SUA în Ucraina, William Taylor, a declarat marţi că Donald Trump a condiţionat ajutorul militar pentru Kiev de investigaţiile asupra rivalului său politic democrat Joe Biden, afirmaţiile fiind denunţate de Casa Albă drept o "campanie de calomnii" la adresa preşedintelui.

Depoziţia lui Taylor, care în mare parte se bazează pe conversaţii cu ambasadorul american la Uniunea Europeană, Gordon Sondland, stabileşte o legătură directă între acordarea ajutorului aprobat de Congres şi dorinţa preşedintelui Trump de a obţine ceva în schimb – anchetarea familiei Biden şi reactivarea unei conspiraţii de mult dovedită falsă.

Taylor, care e diplomat de carieră, a exprimat îngrijorarea că există două linii politice americane faţă de Ucraina – una oficială şi o alta articulată de avocatul preşedintelui Trump, Rudy Giuliani, ambasadorul Sondland, trimisul special Kurt Volker şi ministrul energiei Rick Perry.

Taylor le-a spus congresmanilor că la începutul lui septembrie a fost informat de Sondland că asistenţa de securitate şi o întâlnire a noului preşedinte Zelinski cu Trump depind de disponibilitatea noului lider de la Kiev de a declara public că investighează Burisma şi alegaţii de amestec în alegerile americane din 2016. Taylor aflase că ajutorul este blocat la 18 iulie, fără să i se spună însă de ce, doar că ordinul vine de la preşedintele Trump şi şeful consilierilor săi. Sondland i-a confirmat ambasadorului, la începutul lui septembrie că, întra-adevăr, Trump vroia o declaraţie publică a lui Zelinski despre deschiderea anchetelor. Sonland a reconfirmat dorinţa preşedintelui, la câteva zile după aceea. Ambasadorul la Uniunea Europeană – care este un apropiat al lui Trump - le spusese autorităţior ucrainene că, deşi oferta nu este un troc, dacă preşedintele Zelenski nu clarifică lucrurile, atunci se ajunge la un blocaj, ceea ce Taylor a intepretat ca fiind blocarea ajutorului.

Din declaraţiile ambasadorului rezultă că apropiaţi ai preşedintelui Trump nu au ascuns niciodată, în particular, care era trocul avut în vedere, în avantajul politic al preşedintelui, dar s-au ferit să folosească direct termenul, atunci când ambasadorul Taylor s-a plâns că este absurd ca ajutorul pentru un aliat să fie condiţionat pe considerente de politică internă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite