Departametul de Stat american: Propaganda rusă exploatează pandemia de coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
rusia dezinformare

Un raport al organizaţiei Atlantic Council arată că Rusia plantează informaţii false de natură să dea vina pe Statele Unite pentru coronavirus.

Lea Gabrielle, care conduce Centrul pentru Angajament Global la Departamentul de Stat a spus, la audieri, că întregul ecosistem de dezinformare al ruşilor este activat şi că Moscova încearcă să profite de o criză de sănătate publică, care înfricoşează oameni în toată lumea, pentru a-şi promova priorităţile.

La început aceste informaţii au apărut în publicaţii extremiste pro-Kremlin şi s-au răspândit în mediile tradiţionale din Rusia şi reţele de internet cum sunt YouTube şi VKontakte. Mijloace de informare pro-Kremlin au acuzat Washington-ul că ar utiliza arme biologice împotriva Chinei, pentru a pune presiuni asupra unui competitor, notează europa liberă. 

Facebook şi Twitter au eliminat focare de troli, care targhetau America cu informaţii false. Kremlinul neaga aceste alegaţii.

Anul trecut, RT-postul de propaganda al Rusiei- a răspândit informaţii neverificate că tehnologia 5G ar contribui la cancer. Tot în legătură cu îngrijirea sănătăţii – tema care vulnerabilizează populaţii – ruşii au încercat să alimenteze atitudini împotriva vaccinurilor în general. Aceste încercări nu sunt noi, tot origini ruseşti are şi teoria conspiraţiei, răspândită în anii ’90 că SIDA este creaţia CIA.

Pentru reţelele de socializare eliminarea informaţiilor false cu privire la sănătate e dificilă pentru că uneori provine de la oameni ignoranţi, dar bine intenţionaţi. Acţiunile Rusiei intră însă într-o altă categorie şi Moscova nu pierde nici o ocazie să dezbine şi provoace confuzie în Occident.

Zilele trecute, un document al Uniunii Europene arată că Rusia duce o campanie de dezinformare semnificativă, pentru a semăna neînţelegeri şi panică în ţări vest europene, în legătură cu pandemia. Între exemple se numără şi informaţia falsă că un militar american staţionat în Lituania ar fi fost internat în spital, fiind purtător de virus. Departamentul de Stat a comunicat Congresului american că Rusia este în spatele unor conturi fictive, în mediile de socializare, care răspândesc informaţii false.

Răspunsul Moscovei

Rusia a denunţat joi acuzaţii "nefondate" şi "imorale" care urmăresc să camufleze "incapacitatea" europenilor de a lupta împotriva propagării maladiei, potrivit France Presse.

Purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, a acuzat miercuri presa rusă apropiată Kremlinului că "pune în pericol vieţile oamenilor" printr-o campanie de dezinformare asupra eforturilor de luptă împotriva pandemiei de coronavirus.

Moscova calificase aceste acuzaţii drept "gratuite". Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a reiterat aceasta joi, denunţând o "tentativă imorală de a masca prin acuzaţii nefondate propria incapacitate de a lupta" împotriva pandemiei în Europa.

"Nu este prima oară când UE încearcă să impute Moscovei unele probleme cu care se confruntă", a afirmat ea.

"Dacă există acuzaţii, trebuie să existe şi probe pentru aceasta. Dacă nu există probe, nicio acuzaţie nu poate fi avansată, mai ales pentru a efectua un atac atât de agresiv", a subliniat Zaharova.

Potrivit lui Josep Borrell, "o campanie de dezinformare asupra COVID-19 creşte în putere şi sursa sa este fie în Rusia, fie poate fi imputată unor entităţi identificate ca pro-Kremlin".

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite