Departamentul de Stat al SUA: Publicaţii controlate de serviciile secrete ruse dezinformează în privinţa vaccinurilor produse de Pfizer şi Moderna

Departamentul de Stat al SUA: Publicaţii controlate de serviciile secrete ruse dezinformează în privinţa vaccinurilor produse de Pfizer şi Moderna

FOTO Shutterstock

Statele Unite avertizează că trei publicaţii online coordonate de serviciile de informaţii ale Rusiei încearcă să submineze vaccinurile anti-COVID-19 produse de companiile Pfizer şi Moderna.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cele trei portaluri au fost identificate de Centrul de Angajare Globală al Departamentului american de Stat, înfiinţat pentru a contracara campaniile de propagandă şi de dezinformare.

Portalurile în cauză „răspândesc multe feluri de dezinformare, inclusiv despre vaccinurile Pfizer şi Moderna, dar şi despre organizaţii internaţionale, conflicte militare, proteste şi orice chestiune care provoacă discordie şi pe care ei o pot exploata”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, citată de Reuters.

În ediţia de duminică, Wall Street Journal (WSJ) scrie că a identificat o campanie de dezinformare despre vaccinurile occidentale lansată dinspre Rusia.

Cele trei publicaţii sunt News Front, New Eastern Outlook şi Oriental Review. News Front este controlată de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB), în timp ce New Eastern Outlook şi Oriental Review sunt coordonate de Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei. Un al patrulea portal, Rebel Inside, controlat de armata rusă, a fost de asemenea identificat de centrul american, dar este în mare măsură inactiv, a explicat purtătoarea de cuvânt.

„Departamentul va continua să expună activităţile online abjecte ale Rusiei. Vom continua totodată să conlucrăm cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a oferi un răspuns global în cadrul măsurilor de contracarare a dezinformării”, a subliniat ea.

Cu toate că publicul acestor site-uri este redus, articolele au în schimb menirea să injecteze idei false în dezbaterile privind vaccinurile, care ulterior pot fi amplificate de presa rusă de stat şi din alte ţări, notează agenţia de presă EFE, preluată de Agerpres.

În timp ce alimentează îndoieli cu privire la securitatea şi preţul vaccinului Pfizer, aceste site-uri promovează intens Sputnik V, vaccinul anti-COVID-19 omologat în Rusia.

Contactată de Reuters pentru a oferi o reacţie pe acest subiect, Ambasada Rusiei în SUA nu a răspuns solicitării. În schimb, Kremlinul a respins informaţiile difuzate de WSJ.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările