Departamentul de Stat cere reducerea tensiunilor dintre Moscova şi Kiev

Departamentul de Stat cere reducerea tensiunilor dintre Moscova şi Kiev

Departamentul de Stat al SUA se declară extrem de îngrijorat în ceea ce priveşte escaladarea tensiunilor de la frontiera ruso-ucraineană şi cere ambelor părţi să depună eforturi în vederea reducerii tensiunii din regiune şi a retoricii violente.

”Credem că aceste acţiuni, inclusiv retorica şi acuzaţiile lansate, au capacitatea de a escalada o situaţie care este deja extrem de tensionată şi periculoasă”, a declarat purtătoarea de cuvânt Elizabeth Trudeau.

Noi tensiuni au izbucnit între cele două state, după ce Vladimir Putin a acuzat folosirea unor tactici teroriste de către liderii ucraineni, pentru declanşarea unui nou conflict militar şi destabilizarea teritoriului anexat în urmă cu doi ani. Agenţii FSB au reclamat o presupusă incursiune a agenţiilor de securitate ucraineni în peninsula Crimeea, însă acuzaţiile au fost imediat dezminţite de Kiev.

Aparent, un grup de agenţi secreţi au fost descoperiţi în apropiere de localitatea Armiansk, situată în nordul peninsulei Crimeea, în urma unei operaţiuni din weekend a FSB. Mai multe focuri de armă au fost schimbate cu agenţii de securitate, înainte de capturarea acestora.

Circa 20 de dispozitive explozive improvizate, care reprezintă echivalentul a 40 de kilograme de TNT, au fost descoperite asupra agenţiilor ucraineni, alături de muniţie, proiectile şi arme de foc.

Poroşenko a ordonat joi unităţilor militare care sunt staţionate în apropierea peninsulei Crimeea, precum şi în regiunea estică Donbas, să fie în alertă maximă şi pregătite pentru luptă, în urma acuzaţiilor serviciilor secrete ruse .

Mai mult, liderul ucrainean a reacţionat în urma acuzaţiilor, susţinând că aceste comentarii reprezintă pretexte cinice pentru o nouă ameninţare rusă la adresa graniţelor ucrainene.
 
Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite s-a reunit joi, la solicitarea misiunii ucrainene, pentru a discuta noile tensiuni din peninsula Crimeea.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările