Textul punerii sub acuzare a lui Trump în noua procedură de destituire, prezentat în Camera Reprezentanţilor. Pelosi pune presiuni pe republicani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Democrat a depus luni, în Camera Reprezentanţilor, un act de inculpare a lui Donald Trump, o primă etapă către deschiderea oficială, săptămâna aceasta, a unei a doua proceduri în vederea destituirii preşedintelui american în exerciţiu, pe care-l acuză de „incitare la violenţă” în cazul luării cu asalt a Capitoliului, relatează AFP.

Trump este acuzat în acest document de „incitare la violenţă” la Capitoliu, în urma incidentelor soldate cu cinci morţi.

Textul denunţă, de asemenea, acuzaţiile preşedintelui în exerciţiu potrivit cărora alegerile au fost „fraudate” şi falsa pretenţie a acestuia precum că el este învingătorul scrutinului.

În paralel, democraţii, care deţin majoritatea în camera inferioară a Congresului, au prezentat o altă rezoluţie, prin care îi cer vicepreşedintelui american Mike Pence să-l demită pe Donald Trump din funcţie, invocând al 25-lea Amendament al Constituţiei americane, prin care un preşedinte poate fi înlăturat pe motiv că este „inapt”.

Un republican s-a opus adoptării imediate a acestei rezoluţii, care are nevoie de unanimitate. La rândul său, Mike Pence refuză deocamdată să facă acest lucru.

Un vot în sesiune plenară urmează să aibă loc marţi pentru această rezoluţie, precizează AFP.

Pelosi: „Complicitatea” republicanilor cu Trump „pune în pericol America”

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, a afirmat luni că republicanii pun „în pericol America” prin „complicitatea” cu Donald Trump, transmite AFP.

Nancy Pelosi a criticat faptul că republicanii s-au opus adoptării în unanimitate a rezoluţiei care îl implică pe vicepreşedintele Mike Pence. 

„Complicitatea lor pune în pericol America subminează democraţia noastră şi asta trebuie să înceteze”, a scris Pelosi într-un comunicat. 

Textul punerii sub acuzare ar urma să fie adoptat miercuri, apoi transmis Senatului.

Totuşi, destituirea lui Trump este puţin probabilă până la 20 ianuarie, când îi expiră mandatul de preşedinte.

În schimb, miliardarul newyorkez ar urma să rămână în istorie ca primul preşedinte american vizat de două proceduri de destituire în timpul mandatului.

Acum un an Trump a scăpat de destituire în Senat, pe atunci dominat de republicani, în urma unor acuzaţii de abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite