Democraţii propun majorări ale taxelor pe venit de 2.000 de miliarde de dolari. Parlamentar: „Sunt circumspect faţă de ideea impozitării averii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden FOTO EPA-EFE
Joe Biden FOTO EPA-EFE

Liderii democraţi din Camera Reprezentanţilor au prezentat, luni, un proiect care prevede majorări fiscale destinate finanţării planurilor preşedintelui Joe Biden pentru servicii sociale, infrastructură, energie şi mediu în valoare totală de 3.500 de miliarde de dolari.

 Cu o majoare a taxelor cu peste 2.000 de miliarde de dolari, administraţia americană ţinteşte veniturile individuale şi corporaţiile, şi nu câştigurile superbogaţilor, comentează New York Times.

Acestea ar fi cele mai semnificative modificări fiscale produse în Statele Unite după ce fosta Administraţie Donald Trump a redus taxele în 2017, potrivit Associated Press, citat de Mediafax.

Proiectul prevede un impozit pe venit de 39,6% pentru familiile care câştigă anual peste 450.000 de dolari şi o taxă suplimentară de 3% pentru cei care au venituri de peste cinci milioane de dolari pe an. Pentru companiile mari care au profituri de peste cinci milioane de dolari pe an, impozitul corporativ ar urma să crească de la 21% la 26,5%.

Democraţii au preferat calea viziunii moderate şi, pe fondul unei majorităţi la limită în Congres, au ales măsurile tradiţionale, şi anume taxarea veniturilor în loc de suprataxarea bogaţilor, comentează New York Times.

Vor fi taxate suplimentar şi afacerile numite „entităţi pass-through” – precum firmele de avocatură – care distribuie profiturile către patronii impozitaţi individual.

Politicienii republicani şi grupurile de lobby ale antreprenorilor au respins propunerea legislativă ca „risc existenţial pentru redresarea economică fragilă a SUA şi perspectivele sale de prosperitate”.

Kevin Brady, un ales republican din Comisia din Camera Reprezentanţilor e de părere că măsurile vor duce la explozia preţurilor, scăderea locurilor de muncă, în timp ce va exarcerba dependenţa de sprijinul guvernamental la un nivel fără precedent.

Totuşi taxele nu se ating de averile superbogaţilor precum Jeff Bezos în măsura în care aceasta este concentrată nu în salarii, ci în acţiuni, obligaţiuni, imobiliare şi alte active în mare parte neimpozitate, scrie New York Times.

„Propunerea este extrem de modestă în domeniul schimbărilor structurale. În general, este vorba de creşterea ratelor pe bazele de impozitare existente”, a spus Eric Toder, co-director al Centrului de Politică Fiscală din Washington.

În Senat, democraţii vizează direct averea acumulată. Comitetul financiar a propus o suprataxă unică asupra averilor miliardarilor, urmată de taxe anuale asupra câştigurilor din valoarea activelor, similar cu modul în care impozitele pe proprietate sunt ajustate în fiecare an pentru a reflecta valoarea locuinţelor.

Propunerile fiscale expansive ale lui Biden, în timpul campaniei sale şi în calitate de preşedinte, nu au inclus un impozit pe averea miliardarilor. În schimb el şi senatorii de vârf au cerut o varietate de măsuri pentru a impozita mai puternic bogăţia moştenită şi investiţiile celor cu venituri foarte mari.

Alesul Bill Pascrell Jr. din New Jersey, un democrat în Comitetul Căi şi Mijloace, a recunoscut luni că o mare parte a bogăţiei din ţară este concentrată în active, nu în salarii. Dar el a admis totodată că mulţi democraţi sunt precauţi nevrând să întindă coarda.

„Sunt foarte circumspect în privinţa unui impozit pe avere. Cred că este perceput ca 'scufundă-i pe bogaţ'i. Nu cred că este adevărat, dar aşa este perceput”, a spus el.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite