Declinul SUA, mit sau adevăr?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii ani a făcut înconjurul lumii mitul potrivit căruia Statele Unite ale Americii sunt în declin, fiind foarte probabil să-şi trăiască ultimele zile înainte de colapsul total. Acest zvon a ajuns atât de răspândit , încât pesimiştii nici nu au încercat să-l pună la îndoială. Cu toate acestea, profesorul universitar Josef Joffe explică motivele pentru care Statele Unite sunt departe de a se încadra în scenariile de groază ale criticilor.

Specialistul Josef Joffe, profesor la Universitatea Stanford din California şi editor al săptămânalului german „Die Zeit”, combate zvonurile care promovează colapsul Statelor Unite în cartea sa „Mitul Declinului Americii”.

În primul rând, „sunt fenomene ciclice”, a scris Joffe despre previziunile declinului american. Însă nu ar trebui să uităm că aceiaşi pesimişti „au prevăzut” şi declinul Rusiei în anii 1950 şi al Japoniei în anii 1980. Tot aşa, zvonurile relativ recente se vor dovedi a fi neadevărate, argumentează americanul.

„Toţi tigrii şi dragonii asiatici au luat startul cu o viteză formată din două cifre, apoi au coborât dramatic precum Japonia sau Coreea de Sud, până la o creştere de doar 4%”, notează specialistul. „Modelul (bazat pe exporturi) rămâne fără resurse”, pentru că este influenţat de mediul de investiţii. Din cauza unor supra-investiţii în anumite sectoare, s-a creat fenomenul de scădere a randamentelor marginale”, a explicat Joffe.

„Acest fenomen se petrece deja în China”, a adăugat el, subliniind că şi Germania de Vest a trecut printr-o perioadă asemănătoare imediat după boom-ul postbelic.

Imigraţia, punct forte sau slăbiciune?

Nu în ultimul rând, imigraţia a fost un subiect sensibil în Statele Unite, îndelung dezbătut de-a lungul istoriei şi nici până acum unanim înţeles. Cert este că Statele Unite continuă să integreze pe piaţa muncii milioane de oameni din toată lumea.

Afluxul de imigranţi a menţinut tinereţea Statelor Unite, mult mai tinere decât ţările rivale – Japonia şi Rusia – şi a alimentat dinamismul economiei americane la un nivel neegalat în lume. Potrivit lui Joffe, imigraţia este „cea mai valoroasă resursă naturală a economiei secolului 21”.

Cu toate acestea, specialistul american atrage atenţia asupra posibilelor ameninţări care planează asupra Statelor americane. În cazul în care economia ar stagna, imigraţia ar fi restricţionată şi mobilitatea interstatală ar fi limitată, SUA ar fi cu adevărat în declin.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite