Declaraţiile fiscale ale lui Trump. Strategiile prin care a obţinut scutiri uriaşe de taxe în ultimii 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump FOTO EPA-EFE
Donald Trump FOTO EPA-EFE

Cotidianul The New York Times a obţinut informaţiile fiscale pe mai mult de 20 de ani despre Donald Trump şi sutele de companii imobiliare care alcătuiesc grupul său, iar din ele reiese că peste 10 ani nu a plătit deloc taxe. Acestea nu includ declaraţiile de impozit pe veniturile personale pentru 2018 sau 2019. Donald Trump se află în centrul unei bătălii judiciare, el refuzând să publice declaraţiile sale fiscale.

În 2016, când a devenit preşedinte, ca şi în 2017, el a plătit taxe de doar 750 de dolari. Potrivit informaţiilor fiscale, în cei 15 ani precedenţi alegerii sale a obţinut deducţii de taxe în valoare de 72,9 milioane de dolari. Investigaţia New York Times arată că Donald Trump a raportat pierderi ale afacerilor sale care i-au diminuat obligaţiile fiscale. Totodată a declarat cheltuieli de afaceri şi consultanţă, care i-au furnizat alte scutiri, un beneficiar al plăţilor pentru consultanţă fiind chiar fiica sa Ivanka Trump. Peste 10 ani Trump nu a plătit niciun fel de impozite pe venit pentru unele din companiile sale. Aflat sub auditul Fiscului, preşedintele american se află şi sub presiunea termenelor scadente pentru împrumuturi garantate personal de sute de milioane de dolari.

În ultimii 20 de ani, Trump a plătit taxe cu circa 400 de milioane dolari mai mici decât alţi miliardari americani din acelaşi grup de venituri - un procent de 0.001 al celor mai bogaţi din SUA.

Care au fost tertipurile sale?

Deduceri uriaşe de taxe

Între 2000 şi 2017, Donald Trump a plătit taxe de aproape 95 de milioane de dolari, dar din 2010 a primit deducţii ce se ridică la 72,9 de milioane de dolari. Astfel, el a plătit impozite anuale de doar 1.4 milioane de dolari, în condiţiile în care media anuală pentru miliardarii din acelaşi grup de venituri a fost de 25 de milioane de dolari.

Donald Trump le-a obţinut declarând pierderi financiare majore, legate în mare parte de cazinourile sale din Atlantic City. Potrivit legislaţiei americane, un investitor ce îşi pierde banii poate fi scutit de taxe dacă nu mai obţine beneficii de pe urma afacerii. În 2011, Fiscul american i-a intentat proces în legătură cu aceste taxe, iar cazul nu este soluţionat până în prezent, riscând să ajungă la Curtea Supremă.

Cheltuieli de afaceri

Donald Trump şi-a încadrat cheltuielile sale personale la costuri de afaceri, inclusiv deplasările cu avionul la reşedinţele şi terenurile sale de golf. La fel şi circa 170,000 de dolari pentru tunsori şi stilişti, între care şi stilistul favorit al Ivankăi Trump.

Proprietatea Seven Springs din statul New York, cumpărată în 1996, o reşedinţă de familie de peste 80 de hectare, potrivit site-ului Organizaţiei Trump a intrat iarăşi în aceste cheltuieli. Donald Jr. a declarat-o ca investiţie şi a scutit astfel 2.2 milioane de dolari începând din 2014, în pofida unei legislaţii din 2017 care limitează la 10,000 de dolari pe an deducţiile de impozite pe proprietăţi.

Cheltuieli de consultanţă

Potrivit declaraţiilor fiscale ale unora din companiile sale, circa 20 la sută din venituri se duc pe taxe de consultanţă, aceste sume nefiind impozitate. De pildă, Organizaţia Trump a avut venituri de 5 milioane de dolari în Azerbaijan , din care 1,1 de milioane au fost taxe de consultanţă. În ultimii zece ani, Trump a scutit în acest fel circa 26 de milioane de dolari.

O parte din aceşti bani ar fi fost plătită chiar Ivankăi Trump: în declaraţiile sale fiscale din 2017, când a devenit consilier la Casa Alb, apare o sumă în jurul a 747,622 de dolari- echivalentă taxelor de consultanţă plătite de hotelurile din Hawaiii şi Vancouver, potrivit informaţiile fiscale ale lui Trump. E vorbă de o firmă de consultanţă unde Ivanka e co-proprietar.

Brandul său personal de mare succes

Prin contrast, între 2004 şi 2018, Donald Trump a acumulat 424,4 de milioane de dolari din vânzarea imaginii sale care i-a adus un succes uriaş. El obţinuse şi înainte drepturi din brandul său, dar profiturile au explodat pur şi simplu odată cu serialul The Apprentice”. În plus, tot brandul său a contribuit la câştigarea alegerilor din 2016.

Companiile neprofitabile

În ultimii 10 ani, companiile lui Trump au înregistrat pierderi de sute de milioane de dolari, cele mai importante provenind chiar din terenurile sale de golf: numai complexul său Naţional Doral de lângă Miami a pierdut peste 300 de milioane, iar hotelul din Washington, cumpărat în 2016, peste 55 de milioane. Turnul din New York este o excepţie, aducând profituri constante de peste 20 de milioane de dolari pe an.

Organizaţia Trump, alcătuită din peste 500 de companii, a fost scutită de enorm de multe taxe prin prisma raportării unor venituri 0 în timp ce brandul său personal şi alte afaceri îi aduceau profituri bune. E un tertip folosit de Trump încă din anii 1990: prăbuşirea de atunci a afacerilor sale i-a adus diminuări semnificative de taxe pe parcursul a multor ani.

Banii din drepturi de autor

Trump a obţinut 50 la sută din profiturile serialului “The Apprentice, care a debutat în 2014 la NBC, iar din ele a cumpărat peste 10 terenuri de golf, dar şi multe alte proprietăţi. Odată însă ce aceşti bani s-au împuţinat, strategia lui Trump n-a mai funcţionat: scutirile de taxe au scăzut şi situaţia sa financiară s-a înrăutăţit.

Candidatura la preşedinţie

Campania sa electorală a venit într-un moment de pierderi financiare, relatează cotidianul american. Poate e doar o coincidenţă, dar cert este că afacerile sale au beneficiat, Trump obţinând profituri importante din cazarea unor activişti, politicieni şi oficiali străini la proprietăţile sale. Din 2015 noi membri au adus complexului din Mar-a-Lago venituri de 5 milioane de dolari. Asociaţia Evanghelică Billy Graham a plătit în 2017 cel puţin 397,602 de dolari pentru evenimente la hotelul din Washington. Mai mult, în primii doi ani ale mandatului său, Trump a câştigat milioane de dolari din proiecte imobiliare din Filipine , India şi Turcia.

Împrumuturi de zeci de milioane de dolari

De-a lungul anilor, Trump a încercat să limiteze pierderile: de pildă, în 2012 a luat o ipotecă în valoare de 100 de milioane de dolari pentru Trump Tower, a cărei scadenţă este în 2022. El a mai obţinut bani şl din vânzarea de active şi obligaţiuni. În prezent mai are active de sub un milion de dolari.

În măsura în care pare să nu-şi fi plătit nici sumele lunare din acea ipotecă, şi pe fondul procesului cu Fiscul - în urma căruia ar putea fi obligat să restituie o sumă similară - Trump se poate afla în dificultăţi financiare importante.

În anii 1990, a garantat personal împrumuturi de sute de milioane de dolari care aproape l-au falimentat. Informaţiile sale fiscale arată că Trump e actualmente responsabil pentru împrumuturi de 421 de milionare de dolari ce trebuie restituite în următorii patru ani.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite