Deciziile semnate de preşedintele Donald Trump de la instalarea în funcţie

Deciziile semnate de preşedintele Donald Trump de la instalarea în funcţie

Preşedintele SUA, Donald Trump FOTO EPA

Noul preşedinte al Statelor Unite Donald Trump a adoptat mai multe măsuri de la instalarea sa la Casa Albă, vineri, începând de la proclamarea zilei de 20 ianuarie 2017 drept Ziua ”devotamentului patriotic” şi până la construirea unui zid la frontiera cu Mexicul, scrie AFP care prezintă aceste măsuri pe zile.

Ştiri pe aceeaşi temă

VINERI , 20 ianuarie: primul decret, împotriva Obamacare
 
- Donald Trump proclamă ziua de 20 ianuarie 2017, data învestirii sale, ”ziua naţională a devotamentului patriotic”, pentru a ”consolida legăturile dintre noi şi cu ţara”, după un discurs de învestire cu accente populiste şi naţionaliste.
 
În 2009, predecesorul său Barack Obama a proclamat ziua în care a fost învestit ”ziua naţională a înnoirii şi reconcilierii”.
 
- Trump semnează un prim decret împotriva emblematicei legi a asigurărilor de sănătate ”Obamacare” a predecesorului său, prin care ordonă administraţiei sale să acorde cât mai multe derogări posibil de la reforma din 2010, detestată de conservatori din cauza costului şi caracterului ei greoi, până la abrogarea ei de către Congres.
 
DUMINICĂ, 22 ianuarie : spre o renegociere a NAFTA
 
- Trump anunţă că va începe să renegocieze Acordul de liber-schimb nord-american (NAFTA) cu liderii Canadei şi Mexicului, cu care urmează să se întâlnească în curând. O întâlnire cu omologul său mexican Enrique Peña Nieto este prevăzută la 31 ianuarie.
 
LUNI 23 ianuarie: retragerea din TPP; tăierea fondurilor căte ONG-uri proavort
 
- Donald Trump semnează actul retragerii Statelor Unite din Tratatul de liber-schimb transpacific (TPP), din care administraţia Obama a făcut o prioritate.
 
Considerat o contrapondere la influenţa tot mai mare a Chinei, acest tratat a fost semnat în 2015, în urma unor negocieri dure, de către 12 ţări din regiunea Asia-Pacific care reprezintă 40% din economia mondială. Însă textul, care merge dincolo de o simplă ridicare a barierelor vamale, nu intrase încă în vigoare, pentru că nu a fost ratificat de Congresul american.
 
- Trump semnează un decret care interzice finanţarea, din fonduri federale, a ONG-urilor internaţionale care susţin avortul.
 
Această semnare a avut loc la o zi după marcarea a 44 de ani de la "Roe V. Wade", o hotărâre emblematică prin care Curtea Supremă a legalizat avortul în Statele Unite, şi la două zile după ce milioane de femei americane au manifestat pentru drepturile lor.
 
- Noul preşedinte semnează un decret care blochează angajarea de funcţionari la nivel federal, care nu se aplică însă personalului militar, în urma promisiunii sale de a ”seca mlaştina” prin reducerea numărului şi statutului funcţionarilor.
 
- Mai multe departamente şi agenţii federale publică circulare prin care le impun funcţionarilor o închidere a comunicării. La Agenţia pentru Protecţia Mediului (EPA), orice comunicare cu publicul, cu presa şi pe reţele de socializare este de-acum interzisă.
 
MARŢI 24 ianuarie : relansarea proiectelor unor oleoducte controversate
 
- Donald Trump readuce la viaţă proiectul uriaşului oleoduct Keystone XL, care leagă Canada şi Statele Unite, a cărui construcţie a fost blocată de Obama în numele luptei împotriva modificărilor climatice.
 
Cu o lungime de 1.900 de kilometri, din care 1.400 în Statele Unite, proiectul Keystone XL vizează să transporte petrol canadian din nisipurile bituminoase din Alberta (vest) până în Nebraska, în centrul Statelor Unite, de unde să ajungă în rafinăriile americane de la Golful Mexic.
 
Finalizarea acestui proiect este condiţionată de o renegociere cu societatea canadiană TransCanada, potrivit preşedintelui.
 
- El semnează de asemenea un decret care deschide calea construirii altui oleoduct al companiei Energy Transfer Partners în North Dakota, al cărui traseu a fost respins, în decembrie, în urma unei importante mobilizări a amerindienilor şi ecologiştilor.
 
Tribul sioux din Standing Rock reproşează întreprinderii însărcinate cu proiectul că vrea ca oleoductul - Dakota Access Pipeline - să traverseze locurile sacre în care sunt înmormântaţi strămoşii lor, ceea ce ar reprezenta totodată un risc pentru sursele lor de apă potabilă.
 
MIERCURI 25 ainuarie : lansarea zidului antiimigraţie
 
- Donald Trump semnează un decret prin care lansează construirea unui zid la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic, cea mai emblematică promisiune din campania sa şi intenţionează să-i pună pe mexicani să-l plătească ulterior.
 
El semnează alt decret cu privire la o aplicare mai riguroasă a legilor imigraţiei, inclusiv o limitare a accesului la fonduri federale a ”oraşelor sanctuare” care primesc imigranţi clandestini.
 
URMEAZĂ reducerea finanţării americane a ONU
 
- Trump va anunţa joi, pe 2 februarie, numele celui pe care-l propune să-l înlocuiască, la Curtea Supremă, pe judecătorul conservator Antonin Scalia.
 
- Alte măsuri cu privire la imigraţie urmează să fie adoptate săptămâna aceasta. Unele vor limita accesul în Statele Unite a refugiaţilor şi celor care deţin vize emise de Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudanul de Sud, Siria şi Yemen, potrivit mai multor publicaţii.
 
- Trump pregăteşte, de asemenea, decrete care prevăd reducerea, eventual suprimarea, contribuţiei financiare a Statelor Unite la mai multe agenţii ONU şi organizaţii internaţionale şi un moratoriu cu privire la o serie de tratate, potrivit ediţiei de miercuri a The New York Times.
 
- Alt proiect de decret va deschide calea redeschiderii contestatelor închisori secrete ale CIA în străinătate, închise de Barack Obama, potrivit ziarelor americane de miercuri, însă Casa Albă a contestat că este autoarea documentului publicat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările