Decanul Senatului american, Daniel Inouye, a murit

Decanul Senatului american, Daniel Inouye, a murit

Daniel Inouye a încetat din viaţă la peste 50 de ani de la alegerea sa FOTO CNN

La peste 50 de ani de la alegerea sa, senatorul democrat de Hawaii, Daniel Inouye, a încetat din viaţă luni, la vârsta de 88 de ani, din cauza unor probleme respiratorii, a anunţat biroul acestuia, potrivit AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

În calitatea sa decan al Senatului, Daniel Inouye se afla pe locul al treilea în linia de succesiune prezidenţialã, dupã vicepreşedintele Joe Biden şi purtătorul de cuvânt al Camerei Reprezentanţilor, John Boehner. În istoria Capitoliului, un singur senator a ocupat aceastã funcţie pe o perioadã mai îndelungatã decât el.

Fost luptãtor decorat în cel de-Al Doilea Rãzboi Mondial, el prezida influenta comisie de supraveghere a cheltuielilor statului federal şi a participat la comisia parlamentarã de anchetã a scandalului Watergate.

Potrivit CNN, acesta a fost decorat cu Medalia de Onoare.

Inouye a murit din cauza unor complicaţii respiratorii, iar soţia şi fiul său i-au fost alături. El a fost spitalizat săptămâna trecută.

Preşedintele Obama a dat o declaraţie în care l-a descris pe Inouye ca pe un “erou american autentic”.

“Curajul său incredibil din Al Doilea Război Mondial – inclusiv un efort eroic în timpul căruia şi-a pierdut un braţ, dar a câştigat medalia de onoare – au făcut din Danny nu doar un coleg, ci un mentor, cineva apreciat de oricine avea norocul să îl cunoască”, a declarat Obama.

 “Era unul dintre oamenii cei mai onorabili pe care i-am cunoscut în viaţa mea şi unul dintre cei mai buni prieteni pe care îi poţi avea. Era sincer, loial şi am avut încredere deplină în el”, a declarat, de asemenea, vicepreşedintele Joe Biden.

Întrebat recent cum ar dori să fie ţinut minte, senatorul a spus: “Am reprezentat oamenii din Hawaii  şi acest popor într-un mod cinstit, pe cât de bine am putut. Cred că am făcut bine”, se arată într-o declaraţie făcută cunoscută de către biroul său care menţionează, de asemenea, că ultimul său cuvânt a fost “Aloha”. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: