Decăderea lui Steve Bannon: povestea „marelui manipulator” care a „căzut” de pe zidul pe care şi l-a dorit la graniţa cu Mexicul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steve Bannon (dreapta), într-un moment de împlinire alături de Donald Trump FOTO Arhivă
Steve Bannon (dreapta), într-un moment de împlinire alături de Donald Trump FOTO Arhivă

Fost marinar şi bancher, Steve Bannon şi-a dedicat viaţa revigorării extremei drepte şi a cunoscut momentul culminant la Casa Albă, în calitate de membru al Consiliului de Securitate Naţională, înainte de a fi demis de Donald Trump. Este „omul cel mai periculos pentru sfera politică americană”, potrivit Bloomberg. Şi-a încercat norocul şi în Europa, dar într-o perioadă în care steaua sa pălea deja.

A doua zi de la semnarea primului decret anti-imigraţie, la 27 ianuarie 2017, Donald Trump l-a promovat pe principalul său inspirator, Steve Bannon, în Consiliul Naţional de Securitate. Această promovare, primită cu stupoare chiar şi în rândul susţinătorilor lui Trump, a fost un cadou pentru campania dusă de Bannon alături de el de-a lungul anului 2016. Obsedat de război şi anarhist, Stephen K. Bannon a cunoscut pentru scurt timp consacrarea. A fost îndepărtat la fel de repede precum a fost promovat, apoi contestat chiar de către omul la a cărui ascensiune la putere a contribuit, scrie „Ouest-France”.

Bloomberg, o instituţie de presă cunoscută pentru apărarea stabilităţii în lumea afacerilor, l-a catalogat la un moment dat drept „omul cel mai periculos pentru sfera politică americană”. Într-un documentar, realizatoarea Alison Klayman îl descrie ca un „mare manipulator”.

Ascensiunea

Steve Bannon s-a născut pe 27 noiembrie 1953 la Norfolk, în Virginia, şi a crescut admirându-i pe ofiţerii din United States Joint Forces Command instalaţi acolo.

Absolvent al Virginia Tech în 1976 şi posesor al unei diplome de afaceri la Harvard Business School în 1983, Bannon pleacă pe ape la bordul distrugătorului USS Paul F. Foster, după care demisionează în scurt timp. S-a angajat apoi la Goldman Sachs şi a dezvoltat o companie proprie, Bannon&Co, pe care a vândut-o către Société Générale în 1998.

A produs filme şi a realizat documentare foarte controversate, între care Generation Zero, apărut în 2010. A lucrat la imaginea lui Sarah Palin, o egerie a mişcării Tea Party, aripa dreapta a Partidului Republican, şi a cunoscut succesul cu Donald Trump, în campania prezidenţială din 2016.

Un geniu al răului?

Datorită prezenţei sale mediatice alături de Trump, militanţii de extrema dreaptă s-au simţit revigoraţi. „Hail Trump!”, au salutat ei victoria în faţa lui Hillary Clinton, în noiembrie 2016.

„Bannon, adept al unor teorii pseudo-ştiinţifice, insistă pe o presupusă ierarhie între rase şi mai ales pe ura între evrei şi musulmani”, explică Nicole Hemmer, o expertă în mişcări extremiste de la Universitatea din Virginia. „El a dezvoltat ceva diferit în raport cu adepţii supremaţiei albe din trecut, şi anume ideea că marea ameninţare a Americii este corectitudinea politică”, notează ea.

Potrivit The Washington Post, Steve Bannon nu visează decât la un al treilea război mondial. Este un adept al teoriei generaţionale a lui William Strauss şi Neil Howe, doi profesori universitari care au decupat istoria Statelor Unite în cicluri cuprinse între 80 şi 100 de ani, cu războaiele de independenţă, cele de secesiune şi a doua mare conflagraţie mondială. În opinia lui Bannon, Statele Unite au început un nou ciclu odată cu criza bancară din 2008.

„Occidentul iudeo-creştin este pe cale să se prăbuşească, să facă implozie sub ochii noştri. Războiul se apropie”, spunea el în 2015 pentru Breitbart News, un site anti-establishment şi ultraconservator pe care îl acaparase cu trei ani mai devreme.

„Îi place să se imagineze ca fiind un geniu al răului”, spune Alison Klayman.

Un jurnalist de la FoxNews l-a supranumit „Goebbels”, ministrul Propagandei Publice pentru Hitler.

Declinul

În august 2017, când era concediat de la Casa Albă, Bannon îşi reafirma sprijinul faţă de Trump şi îşi anunţa o nouă misiune, şi anume că pleacă la luptă împotriva „opozanţilor (preşedintelui american, n. red.) de la Capitoliu, din presă şi din lumea afacerilor”. Trump încerca în schimb să se distanţeze de el. „Steve Bannon nu are nimic de-a face cu mine sau cu preşedinţia mea. Când a fost concediat, nu şi-a pierdut doar locul de muncă, ci şi minţile. Steve nu a avut decât un rol foarte limitat în victoria noastră istorică”, susţinea cel de-al 45-lea preşedinte american. Trump l-a acuzat totodată că a distribuit informaţii către presă: „A scurs informaţii false către presă pentru a se da mai important decât este de fapt”.

După plecarea de la Casa Albă, Bannon a încercat să-şi exporte ideile şi în Europa şi să-i unifice pe populiştii de extrema dreaptă, dar a eşuat lamentabil.

Acum riscă ani grei de închisoare, fiind acuzat că „orchestrat o schemă pentru a escroca sute de mii de donatori” în campania online „We build the wall” („Noi construim zidul”, n. red.), în care au fost strânşi 25 de milioane de dolari. Potrivit Departamentului american al Justiţiei, Bannon a primit mai mult de un milion de dolari din această sumă, iar o parte din bani a fost folosită pentru acoperirea unor cheltuieli personale.

Întrebat despre azul Bannon, Trump a declarat joi că nu ştia nimic despre proiectul fostului său strateg de finanţare a construcţiei zidului. „Nu am mai avut de mult timp contact cu el”, a afirmat Trump din Biroul Oval.

Citeşte şi:

Steve Bannon, fost strateg al lui Trump, a fost arestat sub acuzaţia de fraudă la construirea zidului de la graniţa cu Mexicul

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite