De ziua ei, America vrea gaze de şist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, a declarat că decizia nefavorabilă proiectului Nabucco Vest nu trebuie văzută ca o declaraţie negativă la adresa României, iar ţara noastră are opţiuni pentru a-şi asigura viitorul energetic.

„SUA au fost foarte explicite privind neutralitatea lor în competiţia dintre proiectele TAP şi Nabucco Vest. Prioritatea noastră, şi cred că şi a partenerilor din Uniunea Europeană , a fost de a găsi diverse surse alternative de resurse energetice pentru ca România şi alte ţări europene să aibă cât mai multe posibilităţi privind aprovizionarea. Ne dorim diversificarea aprovizionării cu resurse energetic. Iar TAP şi Nabucco Vest au oferit ambele soluţii de a aduce gazul azer în Vestul Europei. Părerea mea e că a fost o decizie bazată pe argumente comerciale, pur şi simplu au analizat costurile şi pieţele oferite de fiecare proiect şi au ales în acest mod“, a afirmat Butcher, într-un interviu acordat agenţiei Mediafax.

De asemenea, oficialul american a spus că România trebuie să îşi reanalizeze politica energetică, însă faţă de alte ţări este într-o „poziţie de invidiat“ pentru că are mai multe opţiuni la îndemână, cum ar fi folosirea gazelor de şist, resursele din Marea Neagră, asigurarea unei mai bune eficienţe energetic şi resursele regenerabile.

Butcher a adăugat că firmele americane, care deţin tehnologie de vârf în aceste domenii, pot avea un rol în valorificarea de către România a acestor opţiuni.

Dan Dungaciu: Eşecul Nabucco,o oportunitate pentru România

Prof. Univ. Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale, consideră relaţia cu SUA drept „pivotul geostrategic al României“. Mai mult, din perspectiva profesorului Dungaciu „lipsa de performanţă economică a UE şi incoerenţa Bruxelles-ului pe unele dosare, face ca relaţia economică şi geo-economică cu Washingtonul să devină şi mai importantă“ .

În viziunea analistului, „eşecul Nabucco este o excelentă oportunitate pentru România, inclusiv pentru relaţia bilaterală cu America, care va avea de jucat un rol esenţial în politicile energetice ale Bucureştiului, care trebuie să se concentreze pe proiectele energetice „locale”: Cernavodă, gazele de şist şi, nu în ultimul rând, extracţiile de la Marea Neagră “.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite