De ce se tem miliardarii americani de alegerile prezidenţiale din 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michael Bloomberg vrea la Casa Alba FOTO Reuters
Michael Bloomberg vrea la Casa Alba FOTO Reuters

Fiecare ciclu electoral din Statele Unite parte să aibă un segment demografic cheie care defineşte cursa pentru prezidenţiale şi anul 2020 va fi campania „miliardarilor asediaţi”, scrie publicaţia „The Guardian”.

Există un miliardar la Casa Albă şi doi dintre pretendenţii democraţi la funcţia lui Trump, senatorii Bernie Sanders şi Elizabet Warren au făcut din inegalitatea din ce în ce mai mare a veniturilor americanilor un punct central al campaniei lor. 

„Nu cred că ar trebui să existe miliardari”, a spus Sanders recent, aducând în discuţie „un nivel imoral de venituri şi inegalitate a bogăţiei” care doar s-a agravat în timpul administraţiei Trump.

O candidatură a unui miliardar la Casa Albă şi-a găsit deja sfârşitul. Howard Schultz, fostul CEO al Starbucks, şi-a încheiat candidatura aproape la fel de repede cum a început-o, alungat de mulţimi furioase care l-au catalogat drept „un miliardar egocentric”.

Însă acest lucru nu l-a împierdicat pe un al miliardar, Mogulul Tom Seyer, să candideze pentru nominalizarea Partidului Democrat la prezidenţiale. Şi, mai recent, fostul primar al New York-ului, Michael Bloomberg, fondator al imperiului media cu acelaşi nume, a luat măsuri pentru a intra şi el în cursă. 

Kevin Kruse, profesor de istorie la Universitatea Princeton crede că vor urma mai mulţi. „Candidatura lui Trump i-a făcut pe mulţi dintre ei să se gândească <<Dacă acest timp, cu averea lui moştenită, care dădea faliment mai mereu, poate face asta, de ce nu şi eu?>>”

Greşeala pe care o fac este că ignoră charisma lui Trump şi capacitatea lui de a fi un „om de show”, a spus Kruse. „Ei cred că pentru că au chiar mai mulţi bani vor avea şi mai multă charismă. Nu e cazul, nu a fost cazul cu Schultz, nu este cazul cu Steyer şi nu va fi cazul cu Bloomberg”, a mai precizat profesorul. „Ideea că Mike Bloomberg va avea rezultate bune în Alabama este nebunească”.

Odată cu înteţirea atacurilor venite din partea lui Sanders şi Warren, câţiva plutocraţi au ieşit în public şi şi-au exprimat furia legată de aceste critici aduse miliardarilor şi unii dintre ei îl susţin pe Bloomberg.

Pentru ei este vorba despre ceva personal. 

Întrebat despre viziunile sale asupra alegerilor din 2020, într-un interviu la postul CNBC, de luna aceasta, mogului din investiţii, Leon Cooperman, care are o valoare estimată de Forbes la 3,2 miliarde de dolari, abia şi-a putut ţine lacrimile.

„Îmi pasă. Asta este”, a spus el abia reuşind să nu izbucnească în lacrimi.

Cooperman a avut ciocniri cu Warren în ultimele luni, după ce aceasta a propus taxe mai mari pentru cei foarte bogaţi. „Cred într-un sistem progresiv de taxare a veniturilor şi ca bogaţii să plătească  mai mult. Dar acesta este visul american de care ei nu-i pasă”.

„Denigrarea miliardarilor nu are niciun sens pentru mine”, a spus Cooperman la CNBC. El a numit politicile senatoarei democrate o „idioţenie”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite