De ce i-am uitat pe cei patru români care au murit în atacurile teroriste de la 11 septembrie, la New York?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul meu şef avea o vorbă: „Nu-mi mai veni cu ştiri despre păsări flamingo albastre din Australia!” Îmi dădea lecţii despre newsworthiness, dar habar n-aveam, eram în primul an la facultate şi asta se predă undeva prin al doilea an, dacă ţin bine minte. Cu alte cuvinte, programa de până atunci mă învăţase – teoretic – cum să scriu o ştire, dar nimic despre cum identifici o ştire sau cum să-i măsori importanţa pentru public.

Şi recunosc că, şi acum, am probleme la capitolul ăsta. Spre exemplu, nu înţeleg de ce astăzi, 11 septembrie, nu am găsit nicăieri în presă o ştire despre românii care au murit în atentatele teroriste de la care astăzi se împlinesc 12 ani.  

Singura explicaţie care-mi vine în minte este este tot din programa primului an de facultate: ştirea se perimează. Aceasta, de fapt, nici nu mai este o ştire. Nu mai are nimic nou. S-a aflat încă de-atunci că da, sunt patru români care au murit în turnurile gemene distruse de avioanele deturnate de teroriştii al-Qaeda. Şi-atât. 

Eugen Gabriel Lazăr, 27 de ani Corina Stan, 31 de ani Alexandru Stan, 34 de ani Joshua Poptean, 37 de ani

Eugen Lazăr şi soţii Stan lucrau ca programatori pentru compania americană e-Speed şi aveau birourile la etajul 103 în turnul de nord, primul care a fost lovit. 

Lazăr locuia în Statele Unite de la vârsta de 11 ani. În urmă cu 12 ani şi câteva ore, şi-a început dimineaţa zâmbitor, i-a scris un e-mail iubitei sale, Siu, cu care cinase în oraş cu o seară înainte. Avionul a lovit atunci când el aştepta un răspuns.

Pentru soţii Corina şi Alexandru Stan, 11 septembrie 2001 era a doua zi de când se întorseseră din concediu. Locuiau în Statele Unite din 1995, când câştigaseră „Loteria Vizelor”. 

Trei etaje mai sus în acelaşi turn, Joshua Poptean supraveghea o echipă de muncitori în construcţii. „The New York Times” i-a dedicat, la o lună de la atentate, un material în care vorbeşte despre perfecţionismul şi profesionalismul pentru care colegii botezaseră un test cu numele „Testul Josh”.

Pentru a promova „Testul Josh” la Bronx Builders, un nou angajat trebuia să fie extrem de bun, Dintre toţi managerii de proiect, Joshua Poptean era cunoscut drept cel mai perfecţionist, omul cu un apetit neobosit pentru muncă. Joshua Poptean era manager de proiect la firma Bronx Builders.

Avea 37 de ani şi se mutase din România în Portland, alături de părinţii săi, pe când era doar un adolescent. S-a integrat repede în ţara care l-a primit. 

A devenit un american patriot care s-a înrolat în Garda Naţională şi care la întâlnirile de familie de pe 4 iulie, ziua naţioanlă a Statelor Unite, era primul care se ridica şi cânta imnul naţional. Când a ajuns la New York a devenit un foarte credincios. A fost taximetrist, s-a specializat în tâmplărie şi a crescut în ierarhia companiei pentru care lucra şi pe 11 septembrie. A ajuns să conducă proiecte, printre care şi unul pentru construirea unui bar aflat la etajul 106 din turnul de nord.  

În haosul iscat după atentate, toţi managerii de proiecte de la Bronx Builders au sunat, pe rând, sediu pentru a anunţa că trimit echipele acasă pentru tot restul zilei. Ultimul dintre supraveghetori care a sunat a fost protejatul lui Poptean, tot imigrant. Echipa sa continua să lucreze. 

Cealaltă explicaţie pentru lipsa acestei ştiri din presa de azi ar fi că jurnaliştii români au fost orbiţi de subiectele momentului – Roşia Montană şi problema maidanezilor, dar parcă nu vreau s-o accept. 

CITEŞTE MAI MULT

FOTO Aproape un milion de motociclişti s-au strâns la Washington pentru a contracara un protest organizat astăzi de musulmani

Aproximativ un milion de motociclişti s-au strâns deja la periferia capitalei Statelor Unite ale Americii şi se pregătesc să pătrundă în şir în oraş. Peste o jumătate de oră este planificat să pornească, tot la Washington, un protest organizat de un grup al musulmanilor din SUA, care-şi propune să „dezvăluie adevărul despre atentatele de la 11 septembrie”.


11 septembrie: adepţii islamului demonstrează astăzi la Washington

În urma nemulţumirii iscate de faptul că demonstraţia are loc pe data de 11 septembrie, când se împlinesc 12 ani de când aproape 3.000 de oameni au murit în urma celor mai sângeroase atentate teroriste din istorie, numele protestului a fost schimbat în „Marşul unui milion de americani împotriva fricii”. 


Moştenitorii lui Osama ben Laden. Cât de puternică mai este astăzi al-Qaeda

În urmă cu 12 ani, Osama ben Laden arăta prin teroare cât de bine organizată şi periculoasă este organizaţia teroristă pe care a înfiinţat-o şi pe care o conducea. Acum, după ce el a fost lichidat de americani, gruparea s-a divizat în mai multe ramuri, iar lupii tineri au luat locurile locotenenţilor lui ben Laden. Al-Qaeda rămâne însă o ameninţare reală.


11 septembrie: cel mai norocos supravieţuitor al atacurilor teroriste îşi spune pentru prima oară povestea

Timp de 12 ani, a refuzat să vorbească despre cum a fentat moartea de două ori în ziua în care aproape 3.000 de persoane au murit, iar alte 8.900 au fost rănite. Din respect pentru familiile colegilor care au murit. Acum, Steve Sullivan, membru al unui echipaj de pompieri care a intervenit la turnurile gemene imediat după ce au fost lovite de avioanele deturnate de terorişti, descrie circumstanţele extraordinare cărora le datorează viaţa.


FOTO VIDEO 11 septembrie: 12 ani de la atacurile teroriste care au schimbat lumea

Aproape 3.000 de vieţi s-au pierdut, iar alte 8.900 de persoane au fost rănite în cele patru atacuri teroriste coordonate de gruparea al-Qaeda la 11 septemrbie 2001. 12 ani mai târziu, peste 1.140 de persoane - printre care membri ai echipajelor de intervenţii care au salvat oameni din turnurile World Trade Center - au fost diagnosticate cu cancer din cauza expunerii la zona de impact.


O explozie puternică a avut loc la Benghazi. Martorii vorbesc de o maşină-capcană

O maşină-capcană ar fi explodat în această dimineaţă în faţa unei clădiri guvernamentale de la Benghazi, potrivit unor martori citaţi de AFP. Atacul vine la un an de când o clădire a consulatului american de la Benghazi a fost distrus, iar patru cetăţeni americani şi-au pierdut viaţa, şi la 12 ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie.


Evadaţii islamişti pun SUA în alertă. Motivele din spatele avertismentului mondial emis de americani

În ultima lună, gruparea teroristă al-Qaeda a ajutat în jur 2.000 de deţinuţi din nouă state musulmane să evadeze. SUA au închis 22 de ambasade din Orientul Mijlociu şi au sporit măsurile de securitate, anunţând că serviciile de informaţii au interceptat date privind „cea mai clară şi mai credibilă ameninţare teroristă” din ultimii ani.


Surse militare: celula teroristă din spatele complotului care vizează SUA „este mobilizată în poziţia de atac”

Un complot terorist internaţional, coordonat de Al-Qaeda, a determinat SUA să închidă 22 de ambasade şi consulate din ţările arabe, măsură aplicată şi de Marea Britanie, Germania şi Franţa la o scară mai restrânsă. Ameninţarea este sporită de faptul că, în ultima lună, Al-Qaeda a ajutat aproximativ 250 de deţinuţi extremişti să evadeze din închisori din state arabe.


Întâlnire de urgenţă la Casa Albă. Obama a fost informat despre „cea mai clară şi mai credibilă ameninţare teroristă” de multă vreme

Consilierii pe teme de securitate ai preşedintelui american Barack Obama s-au reunit sâmbătă la Washington pentru a discuta despre ameninţarea teroristă care a determinat SUA să închidă 22 de ambasade şi consulate din ţări arabe şi să emită un avertisment mondial de călătorie.


Alertă mondială pentru risc de atentate al-Qaeda. SUA îşi vor închide 21 de ambasade, iar Marea Britanie întrerupe activitatea diplomatică în Yemen

Statele Unite au emis, vineri, o alertă mondială de călătorie pentru toţi cetăţenii americani, avertizând asupra riscului sporit al unor atentate pe care gruparea teroristă Al-Qaeda le-ar putea comite în luna august, mai ales în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.


Mai multe ambasade ale Statelor Unite vor fi închise duminică din motive de securitate

Reprezentanţii Departamentului de Stat al Statelor Unite au anunţat joi că duminică vor închide mai multe ambasade şi consulate din întreaga lume din motive de securitate.


Interpolul a emis o avertizare de securitate la nivel global, după ce sute de prizonieri au evadat cu ajutorul Al-Qaeda

Interpol a emis un avertisment de securitate la nivel global, după ce, în ultima lună, sute de prizonieri din închisori aflate în nouă state, printre care Pakistan, Irak şi Libia, au evadat cu ajutorul grupării teroriste Al-Qaeda.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite