Curtea Supremă a SUA, tentată să modifice cadrul legal care garantează dreptul la avort pentru americance. Biden susţine jurisprudenţa Roe v.Wade

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sua

Preşedintele american, Joe Biden, spune că susţine „în continuare” jurisprudenţa „Roe v. Wade”, care stă la baza dreptului la avort în Statele Unite, al cărei viitor este suspendat de o hotărâre a Curţii Supreme, relatează AFP. O majoritate a judecătorilor Curţii a părut, miercuri, tentată să modifice cadrul legal care garantează, de aproape 50 de ani, dreptul femeilor la avort.

„Eu susţin Roe v. Wade. Cred că este cea mai raţională poziţie şi continui să o susţin”, a subliniat Joe Biden.

Miercuri, o majoritate a judecătorilor Curţii Supreme a arătat că ar fi tentată să impună anumite limite dreptului la avort al femeilor din SUA, sau chiar să anuleze această lege. Cei 9 judecători, dintre care 6 sunt conservatori, au examinat o lege din Mississippi care interzice avortul după 15 săptămâni de sarcină.

O purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki a subliniat că „legea din Mississippi încalcă în mod deschis drepturile constituţionale ale femeilor de a avorta în deplină legalitate şi în deplină siguranţă”.

Aceasta este o „ameninţare gravă la adresa drepturilor fundamentale a femeilor”, a mai subliniat ea.

Joe Biden „s-a angajat să coopereze cu Congresul pentru a codifica acest drept constituţional la un avort legal şi sigur”, a anunţat Psaki.

Dreptul la avort în Statele Unite nu este garantat printr-o lege federală, ci are la bază jurisprundenţa, şi anume o hotărâre istorică a Curţii Supreme, „Roe v. Wade”, din 1973.

Curtea Supremă stabilea prin această hotărâre că Consttuţia americană garantează femeilor dreptul la avort şi că statele nu pot să le priveze de acest drept.

În 1992, Curtea preciza că dreptul la avort este valabil atât timp cât fătul nu este „viabil”, adică în lunile 22-24 de sarcină.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite