Copiii primilor colonişti pe Marte vor suferi mutaţii rapide ale ADN-ului, spun biologii. „Probabil vom avea propriii noştri omuleţi verzi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colonişti umani pe Marte FOTO SHUTTERSTOCKColonişti umani pe Marte FOTO SHUTTERSTOCK
Colonişti umani pe Marte FOTO SHUTTERSTOCKColonişti umani pe Marte FOTO SHUTTERSTOCK

Biologii avertizează că planul lui Elon Musk de a coloniza planeta Marte ar putea determina mutaţii evoluţioniste într-un ritm mai accelerat decât pe pământ, care îi vor afecta sever pe copiii primilor colonişti.

Viziunea fondatorului Space X care consideră că oamenii trebuie să devină „o specie multiplanetară” este presărată cu pericole, spun experţii citaţi de The Sun. Aceştia spun că copiii celor care se vor muta pe Marte vor suferi mutaţii rapide care vor determina piele marţiană, oase casabile şi vedere slabă.

Biologul Scott Solomon de la Rice University anticipează că pământenii ce vor trăi pe Marte vor avea de înfruntat condiţii brutale de viaţă cauzate de radiaţii, absenţa gravitaţiei şi schimbări drastice ale stilului de viaţă în raport cu mediul de pe Pământ.

Marte este mai mică decât Pământul şi gravitaţia sa este cu 38% mai slabă decât a planetei noastre.

De asemenea, e lipsită de un câmp magnetic comparabil, de atmosferă densă şi de strat protector de ozon.

Asta înseamnă că Marte e bombardat de radiaţii din spaţiu, ultraviolete, particule de plasmă solară şi raze cosmice.

Toţi aceşti factori pot provoca rate mari de mutaţii ale ADN-ului oamenilor, scrie savantul în cartea sa „Future Humans”.

El argumentează că pielea nomazilor planetari ar putea să sufere schimbări pigmentare pentru a dobândi o nuanţă adaptată la cantităţi crescute de radiaţii. E posibil ca pielea să se închidă foarte mult sau să capete o nuanţă nemaivăzută la oameni.

„Probabil că pentru a putea suporta niveluri ridicate de radiaţii am putea dezvolta noi pigmenţi ai pielii care să ne ajute să luptăm cu acea radiaţie. Probabil că vom avea şi noi atunci proprii omuleţi verzi ”, spune Solomon.

Solomon speculează că oamenii vor fi miopi în proporţie mai mare decât pe pământ, întrucât vor trăi în comunităţi restrânse şi nu-şi vor mai putea exersa vederea la distanţă.

De asemenea oasele acelor oameni vor fi fragile iar muşchii mai puţin dezvoltaţi.

„Literatura SF a descris mereu marţienii sau extratereştrii de pe Marte ca înalţi, deşiraţi şi slăbănogi”, argumentează biologul.

El spune că fragilitatea accentuată a oaselor ar putea face imposibilă naşterea naturală pentru că oasele pelvisului s-ar putea rupe din cauza presiunii.

Şi sănătatea umană poate fi afectată şi în alte moduri - de pildă, sistemul lor imunitar nu se va putea dezvolta într-un mediu în mare parte steril în care organismul n-ar fi nevoit să combată agenţi patogeni.

Pământenii care ar vizita Marte nu ar putea să facă sex cu omologii lor marţieni pentru că le-ar putea transmite boli care le-ar putea fi fatale „omuleţilor verzi”.

Colonia lui Musk ar putea suferi modificări evoluţioniste după o generaţie sau două în funcţie de avantajele pentru supravieţuire ale unei mutaţii sau alta care ar creşte astfel probabilitatea transmiterii la descendenţi.

Musk e încrezător că primii oameni vor ajunge pe Marte în 2026 după ce agenţia sa spaţială va testa o misiune fără echipaj în 2024. El speră ca va trăi să transporte primii colonişti pe Marte.

Potrivit viziunii sale primul oraş pe Planeta Roşie ar putea fi construit până în 2050.

Şeful Amazon, Jeff Bezos, al doilea cel mai bogat om din lume şi care e văzut în competiţie cu Musk, i-a avertizat pe cei care ar găsi tentantă perspectiva şefului Space X:

„Prietenii mei care se gândesc să se mute pe Marte să-mi facă o favoare: Încercaţi mai întâi să trăiţi pe vârful Everest timp de un an şi vedeţi cât de mult vă va plăcea, pentru că e o grădină a paradisului în comparaţie cu Marte”.

 Un studiu realizat de cercetătorii NASA Eneko Axpe şi Eric Appel susţine că jumătate dintre astronauţii care vor călători pe Marte riscă să dezvolte osteoporoză - o afecţiune care face oasele mai slabe şi mai uşor de fracturat.

„Mulţi oameni se concentrează pe dificultăţile tehnologice ale călătoriei pe Marte sau pe provocările psihologice de sta izolaţi într-o navă spaţială 1.000 de zile, dar nu neapărat pe faptul că oasele se degradează.

Ar putea oamenii să reuşească vreodată sau vor fi jeleu înainte ca măcar să ajungă acolo?, se întreabă Appel.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite