Cum se trăieşte în Tehrangeles, cea mai mare comunitate de iranieni din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Google Maps a recunoscut recent „Tehrangeles“ ca fiind un cartier din centrul Los Angelesului, aşa că nu ne putem întreba decât cum a ajuns această parte bogată a celui mai mare oraş din statul american California să găzduiască cea mai mare comunitate de iranieni din afara Iranului.

  „Suntem pe hartă şi, până la urmă, de ce nu am fi?“, se întreabă o fată de la o cafenea din Los Angeles, unde tinerii iranieni petrec mult timp. „Există Koreatown şi Chinatown. Noi de ce nu am avea o zonă a noastră?“

Estimările arată că între 300.000 şi 500.000 de iranieni trăiesc în California de Sud, mulţi dintre aceştia locuind în Tehrangeles, potrivit BBC.

Prima dată când am venit în Los Angeles ca student, eram în campus când am auzit pe cineva vorbind iraniană şi m-am întors cu o reacţie de genul: «Wow! Ce tare! Un alt iranian!»“, îşi aminteşte Amy Malek, care studiază diaspora iraniană.

„Acea fată m-a privit de sus până jos, ca şi cum ar fi spus: «De ce te holbezi la mine? Care este treaba?»„Atunci am realizat că sunt o mulţime de iranieni aici.“

Cea mai mare concentraţie de iranieni se află în jurul bulevardului Westwood, unde majoritatea semnelor de la magazine sunt în persană şi cele mai multe voci pe care le auzi sunt în limba farsi.

image

Cum aproximativ 40% din studenţii de la renumitul liceu Beverly Hills sunt iranieni, studiile arată că aceştia fac parte dintre imigranţii din SUA cu cea mai bună educaţie, mulţi dintre ai fiind antreprenori.

Unul dintre ei este Farhad Mohit, care a înfiinţat bizrate.com, site-ul de „compararea a cumpărăturilor“, în timp ce încă era la şcoala de afaceri, iar mai târziu l-a vândut pentru milioane de dolari.

Gigantul on-line e-Bay a fost fondat de către un iranian şi actualul CEO al YouTube este, de asemenea, iranian.

O mulţime de non-iranieni rezidenţi din LA se înscriu la cursuri de limbă persană pentru a deveni mai atractivi pentru potenţialii angajatori iranieni.

Primii imigranţi au sosit în Los Angeles ca studenţi în 1960 şi au prosperat la începutul anilor '70. Dar cel mai mare val a venit în 1979, când oamenii au fugit de revoluţia care a răsturnat regimul Sahului Mohamed, Reza Pahlori.

Mulţi dintre ei nu se aşteptau să rămână mult timp.

‬Avem o zicală în comunitatea noastră: Nu-ţi despacheta valiza. Ne-am gândit că în orice zi lucrurile se pot schimba şi ne vom întoarce. Dar se pare că au trecut 32 de ani şi suntem încă aici“, a spus scriitorul şi crainicul radio, Homa Sarshar.

Apoi mulţi au venit pentru a-şi urma familiile, pentru a scăpa de războiul dintre Iran şi Irak din anii '80 sau pur şi simplu în căutarea unor oportunităţi mai bune.

„S-au stabilit în Los Angeles pentru că multe lucruri de aici amintesc de Iran – peisajul, cultura maşinilor, munţii“, a spus Reza Aslan de la Universitatea din California, Riverside.

Principala problemă a iranienilor din SUA a fost cea de imagine

Relaţiile dintre Iran şi SUA s-au deteriorat brusc în 1979, când 52 de diplomaţi americani au fost luaţi ostatici în Teheran, iar acest lucru a avut implicaţii pentru iranieni nou sosiţi în LA.

Farhad Mohit, care a ajuns în timpul apogeului crizei ostaticilor, era adesea insultat. Americanii organizau frecvent proteste împotriva iranienilor, cerându-le să se întoarcă în ţara lor.

„Nu a fost o perioadă grozavă pentru a fi iranian, aşa că atunci când m-am dus la universitate mi-am schimbat numele în Fred“, a declarat acesta pentru BBC News.

Încă de atunci iranienii din SUA s-au luptat să-şi spele imaginea de atunci de „terorişti fanatici“.

Ca urmare a prejudiciilor, iranienii spuneau că sunt italieni sau greci. Se mai prezentau ca persani, decât ca iranieni, pentru că erau asociaţi cu pisica persană, dar în ceea ce priveşte Iranul, imaginile erau toate negative“, a spus Amy Malek.

Dacă spui că eşti persan eşti considerat mai cult sau mai distins, dar dacă spui că eşti iranian oamenii cred că îmbogăţeşti uraniu în garaj“, a spus Sara.

De fiecare dată când apar noi tensiuni între cele două guverne, comunitatea se teme de revenirea vechilor prejudecăţi.

„Americanii sunt oameni buni, doar că se simt inconfortabil cu ceea ce nu înţeleg“, a spus un tânăr iranian venit în SUA, în 1980.

Cei mai mulţi locuitori din Tehrangeles se simt complet confortabil cu identitatea lor duală.

La cei 30 de ai săi, Mahdis Kehsavarz a spus că nu se mai simte nevoită să aleagă între a fi iranian sau american.

Nu vom fi pe deplin iranieni sau americani, aşa că hai să ne păstrăm numele noastre şi să nu le mai modificăm şi să fim mândri de ceea ce suntem.“

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite