Cum îngroapă Departamentul american al Agriculturii studii care demonstrează pericolele schimbărilor climatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terase de orez, provincia Ifugao, Filipine FOTO EPA-EFE
Terase de orez, provincia Ifugao, Filipine FOTO EPA-EFE

Administraţia Trump a refuzat să publice zeci de studii finanţate de guvern care includ avertismente referitoare la efectele schimbărilor climatice, potrivit unei investigaţii Politico.

Studiile explică mai multe descoperiri, de la faptul că orezul îşi pierde din vitamine într-un mediu bogat în carbon – o problemă cu potenţial devastator dacă ne gândim că aproximativ 600 de milioane de oameni din lume au o dietă formată în mare parte din orez – până la faptul că schimbarea climatică ar putea exacerba alergiile sezoniere şi avertismentul pentru fermieri, referitor la reducerea calităţii ierbii pentru creşterea vitelor.

Toate aceste studii au fost evaluate inter pares şi susţinute de Serviciul de Cercetare în Agricultură, una dintre cele mai importante surse ştiinţifice din lume pentru fermieri şi consumatori.

Niciunul dintre aceste studii nu s-a axat pe cauzele încălzirii globale – o problemă deseori folosită în scop politic. În schimb, cercetările au examinat efectele extinse ale creşterii emisiilor de dioxid de carbon, temperaturilor din ce în ce mai mari şi vremii schimbătoare.

Administraţia, spun cercetătorii, pare să încerce să limiteze circulaţia dovezilor privitoare la schimbările climatice şi apariţia în presă, lucruri ce ar putea ridica întrebări cu privire la poziţia administraţiei în acest subiect.

„Intenţia este de a suprina un mesaj – în acest caz, pericolul din ce în ce mai mare al schimbărilor climatice cauzate de oameni“, a spus Michael Mann, un important om de ştiinţă de la Universitatea de Stat Pennsylvania. „Cine pierde? Oamenii, care deja suferă consecinţele creşterii nivelului mărilor şi furtunilor extreme, secetelor, incendiilor de vegetaţie şi valurilor de căldură“.

O investigaţie Politico a dezvăluit un model constant prin care administraţia Trump refuză să atragă atenţia asupra descoperirilor care arată potenţialele pericole şi consecinţe ale schimbărilor climatice, în zeci de studii separateş. Acţiunile administraţiei dispreţuiesc zeci de ani de practici de promovare a cercetărilor Departamentului de Agricultură (USDA), prentru a-i educa pe fermierii şi consumatorii din lume.

Lipsa promovării înseamnă că studiile efectuate de o mulţime de cercetători guvernamentali primesc mai puţină atenţie publică. Studiile legate de climă sunt încă publicate în jurnale ştiinţifice, dar pot fi foarte greu de găsit. USDA nu-şi publică toate studiile în acelaşi loc. 

De când Trump şi-a preluat mandatul în ianuarie 2017, Serviciul de Cercetare în Agricultură a publicat doar două studii legate de climă, ambele dintre ele având descoperiri care erau favorabile puternicei industrii a cărnii. Unul dintre ele spune că producţia de carne de vită are o contribuţie relativ redusă la emisia gazelor cu efect de seră şi celălalt că scoaterea produselor de origine animaşă din dietă ca urmare a unor îngrijorări legate de mediu va cauza, cel mai probabil, probleme nutriţionale răspândite. Agenţia a emis un al treilea comunicat legat de procesarea de soia, care menţiona în treacăt emisiile de gaze cu efect de seră, notând că reducerea folosirii combustibililor fosili sau a emisiilor este „o opţiune personală“ pentru fermieri.

Prin contrast, Politico a descoperit că în cazul studiului legat de orez, oficialii USDA nu numai că au ascuns propriul lor comunicat pregătit, dar au încercat în mod activ să prevină diseminarea descoperirilor din partea partenerilor de cercetare ale agenţiei.

Cercetători de la Universitatea Washington au colaborat cu oameni de ştiinţă de la USDA, precum şi alţii din Japonia, China şi Australia, pentru mai bine de doi ani, pentru a studia felul cum reşterea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă ar putea afecta orezul – cea mai importantă recoltă a omenirii. Ei au descoperit că orezul nu numai că îşi pierde din proteine şi minerale, ci îşi poate pierde şi vitamine esenţiale, în timp ce plantele încearcă să se adapteze unui mediu în plină schimbare. 

S-a discutat foarte mult pe marginea studiului, atât în mediul academic, cât şi în USDA. Dar după ce Departamentul de Agricultură pregătise un anunţ legat de descoperiri, acesta a decis brusc să nu publice studiul şi i-a cerut Universităţii Washington să nu emită nici ea vreun comunicat referitor la cercetări.

Oamenii de ştiinţă spun că faptul că lucrarea lor nu a fost publicată afectează credibilitatea Departamentului de Agricultură şi reprezintă o intruziune politică în ştiinţă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite