Cum încearcă Trump să dreagă busuiocul printre republicani după gafa din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump FOTO EPA-EFE
Donald Trump FOTO EPA-EFE

Casa Albă face eforturi pentru a ieşi din criza provocată de Trump, după o săptămână infernală la Washington, scrie Axios.

Preşedintele american Donald Trump a semnalat trei mişcări, care deşi modeste ca substanţă, i-ar putea linişti măcar temporar pe republicani.

1. O înţelegere strategică cu China, care opreşte deocamdată războiul comercial, calmează pieţele, amână impunerea unor tarife şi eliberează calea unor achiziţii de produse agricole americane de către China.

2. O postare pe Twitter care arată că preşedinele va susţine sancţiuni impuse Turciei, pentru ofensiva din nordul Siriei, care a condus la nimicirea forţelor kurde, aliate americanilor, şi la evadarea a sute de prizonieri ISIS. (Trump încearcă să facă curat, după ce a retras forţele americane din nordul Siriei, facilitând invazia Turciei)

3. O desfăşurare adiţională de 1.800 de militari americani în Arabia Saudită, pentru a descuraja agresiunea Iranului.

În culise: Senatorul republican Lindsey Graham şi diplomatul Jim Jeffrey lucrează în culise cu Trump, pentru a-l încuraja să pună presiune pe Erdogan, potrivit unor surse familiare cu demersul, notează Axios.

  • Trump probabil va ajunge la concluzia că nu are de ales şi trebuie să susţină Congresul în impunerea de sacţiuni Turciei, potrivit aceloraşi surse. O majoritate covârşitoare din Congres pare hotărâtă să impună sancţiuni.
  • Erdogan mai are puţin prieteni în Congresul SUA în prezent. Parlamentarii din ambele partide au aşteptat o ocazie de a-l pedepsi pentru înţelegerea pe care a făcut-o cu Rusia, de a cumpăra sisteme de rachete S-400. Trump a făcut aceste sancţiuni aproape sigure din momentul în care şi-a luat prin surprindere aliaţii spunându-le că trupele americane se vor retrage din nordul Siriei – abandonându-i, astfel, pe kurzi.
  • Casa Albă a garantat aceaste turbulenţe din Congres prin faptul că şi-a luat prin surprindere parteneri esenţiali - inclusiv israelienii, senatori republicani importanţi şi dreapta creştină.
  • Secretarul de Stat Mike Pompeo a insistat pentru desfăşurarea de trupe suplimentare în Arabia Saudită, pentru a descuraja Iranul. A făcut acest lucru în ciuda obiecţiilor unor oficiali de securitate naţională, potrivit unsei surse din administraţie.

Contextul general: Senatorii republicani sunt din ce în ce mai temători, după ce au fost luaţi prin surprindere de deciziile cu greutate ale preşedintelui, o schimbare în opinia publică legată de o posibilă suspendare, absenţa unei strategii coerente din partea Casei Albe cu privire la procedura de suspendare, frica de alte eventuale scandaluri la orizont şi controversele zilnice care-l vizează pe avocatul personal al lui Trump, Rudy Giuliani.

  • Potrivit unei surse apropiate republicanului Mitch McConnell, Trump a avut „30-40 de zile îngrozitoare”. Înţelegerea cu China „a stabilizat pieţele şi psihologia consumatorilor”, a adăugat sursa citată. „Din punctul mei de vedere, situaţia e la fel de gravă ca un atac de cord”.

Printre rânduri: Cinci oficiali ai Casei Albe au declarat pentru Axios că se simt uşuraţi după mişcările de stabilizare, dar alţii şi-au exprimat îndoielile că această tendinţă va rezista prea mult. „Acesta este un model pentru ultimii trei ani”, a spus un oficial al Casei Albe. „Trump întinde lucrurile până la limită şi apoi se retrage. Se întâmplă iar şi iar”.

  • Un alt oficial şi-a exprimat speranţa că toată lumea din Casa Albă va realiza pericolele pe care le are Trump de înfruntat
  • Acest oficial a vorbit despre o ruptură în Casa Albă: Un grup nu este deloc conştient de riscul că Trump ar putea pierde susţinerea în Senat. Un alt grup este convins că nu se poate baza orbeşte pe republicanii din Senat, deşi majoritatea senatorilor se tem de Trump, pentru că baza electorală a Partidului Republican este complet ataşată de el.
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite