Cum a făcut Donald Trump rost de bani înşelându-şi fanii dedicaţi. Donaţii mari, multiplicate fără ca suporterii săi să ştie

Cum a făcut Donald Trump rost de bani înşelându-şi fanii dedicaţi. Donaţii mari, multiplicate fără ca suporterii săi să ştie

Donald Trump şi-a păcălit susţinătorii pentru a-i dona bani. FOTO Getty Images

Donald Trump şi echipa lui au apelat la donatori pentru a a-i ajuta cu cheltuielile din campania electorală. Donatorii au fost păcăliţi să dea mult mai mulţi bani decât voiau să cotizeze.

Schema la care a apelat Trump a fost descrisă astfel de New York Times, conform Digi24: „Confruntându-se cu o criză de bani şi fiind clar depăşiţi de Democraţi la cheltuieli de campanie, echipa a început din luna septembrie să seteze donaţii recurente în mod implicit pentru donatorii online, pentru fiecare săptămână de campanie”.

Contributorii trebuiau să se chinuiască printr-un text de informare lung (disclaimer), scris mărunt, ca să debifeze manual acea căsuţă de donaţie recurentă. 

„Pe măsură ce se apropiau alegerile, echipa lui Trump a făcut acel disclaimer din ce în ce mai opac, arată investigaţia NYT. A fost introdusă o nouă căsuţă bifată automat (by default), cunoscută sub numele de bomba cu bani, care dubla donaţia unui contributor. În cele din urmă, aceste căsuţe bifate automat au fost acoperite cu text scris cu litere îngroşate”, potrivit CNN.

Un pensionar din Kansas, Stacy Blatt, şi-a donat jumătate de pensie, aproximativ 500 de dolari. Bărbatul în vârstă de 63 de ani, bolnav de cancer, a vrut să îl ajute pe Donald Trump, care avea mare nevoie de bani.

Timp de 3 săptămâni, din conturile bărbatului au fost retraşi câte 500 de dolari, fără ca acesta să ştie. Când a ajuns să nu mai aibă bani în conturi şi în imposibilitatea de a-şi plăti utilităţile, a apelat la fratele său, Russell.

Russel a spus că în cele 3 săptămâni, echipa de campanie a lui Trump i-a retras 3.000 de dolari din conturi. „S-a simţit ca şi cum ar fi fost victima unei înşelătorii”, a povestit Russell despre fratele său, care a murit de cancer în februarie anul acesta.

Un alt bărbat, de 78 ani, din California a făcut o donaţie în septembrie 2020 de 990 de dolari. Donaţia s-a multiplicat de încă şapte ori, ajungând la aproape 8.000 de dolari. 

„Sunt pensionar. Nu-mi permit să dau atâţia bani”, a spus el, numindu-i pe cei care i-au luat banii „bandiţi”.

În prezent, Donald Trump se confruntă cu o criză financiară multiplă. Brandul „Trump” a suferit o prăbuşire masivă, are datorii, iar grupul său de firme a avut în 2020 venituri cu 40% mai mici decât în 2019. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările