Cum explică Washingtonul includerea fiicelor lui Putin pe lista sa de sancţiuni în legătură cu războiul din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Katerina Tihonova, una dintre fiicele lui Putin FOTO Arhivă
Katerina Tihonova, una dintre fiicele lui Putin FOTO Arhivă

Fiicele lui Vladimir Putin, precum şi soţia şi fiica lui Serghei Lavrov sunt de-acum pe lista de sancţiuni a Statelor Unite.

Ultimul set de sancţiuni adoptat de Statele Unite împotriva Rusiei le vizează direct pe fiicele liderului de la Kremlin: Maria Voronţova şi Katerina Tihonova.

Trezoreria Statelor Unite menţionează că Putin se foloseşte de fiicele sale pentru a-şi ascunde averea, a cărui valoare nu este cunoscută, şi a ocoli astfel sancţiunile impuse împotriva sa.

Pe lângă fiicele lui Putin, Statele Unite au aplicat sancţiuni şi împotriva Mariei Lavrova şi Ekaterina Vinokurova, soţia, respectiv fiica ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, precum şi împotriva unor membri ai Consiliului de Securitate ai Rusiei, printre care fostul preşedinte şi premier Dmitri Medvedev.

Statele Unite au sancţionat deja peste 140 de oligarhi şi membrii familiei acestora şi peste 400 de oficiali guvernamentali ruşi.

„Familiilor acestor oligarhi nu li se va permite să-şi folosească averea în Statele Unite sau în Europa, nu vor putea să-şi folosească iahturile de sute de milioane de dolari sau casele lor luxoase de vacanţă atâta timp cât copiii din Ucraina vor fi ucişi sau forţaţi să-şi părăsească casele”, a dat asigurări preşedintele american Joe Biden.

Noul set de sancţiuni include şi Sberbank, care deţine aproape o treime din totalul activelor din sectorul bancar al Rusiei.

Potrivit unui oficial american, Washingtonul a blocat până acum „mai mult de două treimi din sectorul bancar al Rusiei”.

Sancţionarea fiicelor lui Putin este discutată şi la nivelul Uniunii Europene.

Maria Vorontova FOTO TASS

Maria Voronţova FOTO TASS

Marea Britanie renunţă la importurile de cărbune şi petrol din Rusia

În paralel, Regatul Unit a decis la rândul său să-şi extindă sancţiunile împotriva regimului Putin, vizând în al cincilea pachet, conform unui comunicat al diplomaţiei britanice, opt oligarhi care „susţin economia de război”.

Noul pachet al Marii Britanii mai include îngheţarea totală a activelor Sberbank şi a Credit Bank of Moscow, precum şi interzicerea de noi investiţii britanice în Rusia, în valoare de peste 14 miliarde de dolari în 2020.

Marea Britanie va renunţa până la sfârşitul lui 2022 la importurile de cărbune şi petrol din Rusia şi va pune capăt importurilor de gaze „cât mai curând posibil”. De asemenea, exporturile de echipamente petroliere şi catalizatori, precum şi importurile de produse din fier şi oţel vor fi oprite, se mai adaugă în comunicat.

Premierul rus Mihail Mişustin a recunoscut joi că ţara sa se confruntă cu cea mai gravă criză de la destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, dar a susţinut că eforturile de izolare cu care se confruntă vor eşua, pentru că, spune el, sancţiunile creează noi oportunităţi de afaceri.

Kremlinul susţine că nu înţelege sancţiunile

Pe de altă parte, Kremlinul a dezaprobat joi sancţiunile impuse împotriva fiicelor lui Putin. „Greu de înţeles şi de explicat”, a declarat fidelul purtător de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

Conform explicaţiilor din pachetul de sancţiuni al Statelor Unite, Katerina Tihonova, 35 de ani, este directoare în domeniul tech şi sprijină, prin activităţile sale, Guvernul de la Moscova şi industria de apărare a Rusiei.

Maria Voronţova, care va împlini în curând 37 de ani, coordonează programe în domeniul geneticii finanţate cu miliarde de dolari de statul rus. Aceste programele sunt supravegheate personal de tatăl ei.

Vladimir Putin şi-a ţinut întotdeauna familia departe de lumina reflectoarelor, iar Kremlinul refuză adesea întrebările referitoare la viaţa sa privată invocând dreptul la intimitate şi motive de securitate.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite