Cum a contribuit Ion Mihai Pacepa la schimbarea politicii externe a SUA

Cum a contribuit Ion Mihai Pacepa la schimbarea politicii externe a SUA

Cartea „Orizonturi Roşii“ a lui IOn MIhai Pacepa l-a convins pe Reagan să-şi schimbe politica externă faţă de România

Fostul preşedinte american, Ronald Reagan, a fost atât de impresionat de dezvăluirile dizidentului român, generalul Ion Mihai Pacepa, din volumul „Orizonturi Roşii“, încât şi-a modificat strategia politicii externe faţă de statele comuniste.

Reagan a fost informat despre campania inteligentă de dezinformare care l-a „prostit“ pe Jimmy Carter, predecesorul său la Casa Albă, şi a scos imediat România de sub statutul de „naţiunea cea mai favorizată“.
 
Republicanul Frank Wolf, aflat la cel de-al 17-lea mandat în Congresul SUA, a lucrat cu Reagan în timpul Războiului Rece. Într-un interviu exclusiv oferit postului de televiziune WND-TV, Wolf a reamintit o întâlnire cheie unde el, senatorul Jesse Helms şi alţi câţiva, au discutat cu preşedintele de atunci, Ronald Reagan, despre condiţiile din România comunistă.
 
„Orizonturi Roşii“ şi modificarea atitudinii americane
 
Wolf a fost cel care i-a înmânat lui Reagan o copie a primei cărţi scrise de Pacepa, „Orizonturi Roşii“. Înainte de fuga în SUA din 1978, Pacepa a fost liderul serviciilor secrete şi mâna dreaptă a faimosului dictator român, Nicolae Ceauşescu. Dezertarea sa surpriză l-a făcut pe Ceauşescu să sufere o cădere nervoasă şi să ordoneze asasinarea lui Pacepa. Din fericire, diversele atentate la viaţa generalului, care au avut loc de-a lungul anilor (impulsionate şi de recompensele în milioane oferite de Ceauşescu pentru moartea lui), nu au avut succes. Astăzi, la 84 de ani, Ion Mihai Pacepa este cetăţean american şi locuieşte în SUA sub protecţia CIA-ului, având o identitate secretă, notează WND-TV.
 
La sfârşitul anilor '70, înainte ca Pacepa să dezvăluie secretele României comuniste, preşedintele Carter l-a acceptat pe Ceauşescu ca fiind un comunist moderat, cu orizonturi deschise şi cu înclinaţii pro-occidentale, tipul de om „cu care putem trata“, spre deosebire de „dificilii“ de la Moscova. Carter era convins că ajutorul oferit acestei „Românii independente“ este un punct cheie în divizarea U.R.S.S. După alegerea lui Ronald Reagan ca preşedinte al SUA, chiar şi consilierii prezidenţiali credeau că România este o ţară moderată cu care SUA poate colabora împotriva Moscovei.
 
Şi totuşi, dezvăluirile lui Pacepa din „Orizonturi Roşii“ au demonstrat că „moderaţia“ lui Ceauşescu era o mare minciună, un şiretlic calculat şi că acţiunile sale erau, de fapt, o campanie de „dezinformare“ dusă special pentru a „prosti americanii creduli“.
 
De fapt, după cum a mărturisit Wolf pentru WND-TV, viaţa în România „era mai neagră decât în Moscova“, dictatorul Ceauşescu fiind brutal şi nebun. Reagan a considerat dezvăluirile lui Pacepa atât de revelatoare şi de convingătoare încât a schimbat politica faţă de România într-o singură zi, imediat după ce a primit exemplarul din „Orizonturi Roşii“, o carte la care se referea numind-o „biblia mea pentru tratarea cu dictatorii“. 
 
Aparent, totul este o înşelătorie şi încălcarea drepturilor omului de acolo este mai rea decât în Uniunea Sovietică“, scria Reagan în jurnalul său citat de Wolf în timpul interviului.
 
„Reagan primeşte cartea lui Pacepa pe data de 12 şi, a doua zi, retrage statutul de «Naţiunea cea mai Favorizată» acordat României“, continuă Wolf în declaraţiile pentru WND-TV. La acea vreme, acest statut era de o mare importanţă deoarece oferea condiţii de comerţ mai bune prin scăderea taxelor, fiind folosit de naţiunile libere ca monedă de schimb împotriva ţărilor comuniste.
 
În ziua de Crăciun a anului 1989, cu doar câteva săptămâni înainte de căderea Zidului Berlinului, brutalul conducător al României, dictatorul Nicolae Ceauşescu şi soţia sa Elena au fost executaţi după un proces în care acuzaţiile au fost aproape cuvânt cu cuvânt citate din cartea lui Pacepa. Despre această carte, românii auziseră prima dată la postul de radio „Europa Liberă“. 
 
Noua carte scrisă de Pacepa va schimba percepţia asupra serviciilor secrete
 
Generalul Pacepa este dizidentul cu cel mai mare grad care a fugit de comunism şi este autorul celui mai nou roman, deja bestseller pentru WND-TV, „Dezinformare: Fostul spion-şef dezvăluie strategii secrete pentru subminarea libertăţii, atacarea religiei şi promovarea terorismului“ (Disinformation: Former Spy Chief Reveals Secret Strategies for Undermining Freedom, Attacking Religion, and Promoting Terrorism).Co-autorul acestui volum este profesorul de drept Ronald Rychlak.
 
Fostul director CIA, James Woolsey, spune despre acest nou volum că „va schimba percepţia asupra serviciilor secrete, asupra afacerilor externe, asupra presei şi multor alte domenii“. 
 
Printre dezvăluirile noului volum se numără şi:
 
- cum a jucat Uniunea Sovietică un rol important în instigarea jihadului islamic prin traducerea falsului document anti-semit „Protocolul Înţelepţilor Sionului“ (The Protocols of the Eleders of Zion) în arabă şi prin răspândirea a mii de copii în Orientul Mijlociu
 
- cum specialiştii comunişti în dezinformare au creat un fir narativ prin care soldaţii SUA comiteau, zilnic, atrocităţi în Vietnam, poveste preluată şi de John Kerry, actualul secretar de stat în administraţia Obama, atunci când a depus mărturie în faţa Comitetului Senatului Serviciilor Armate SUA, la începutul anilor '70
 
- cum, după asasinarea lui Kennedy, KGB a lucrat ore suplimentare pentru a-i face pe americani să creadă că propriul lor guvern (adică CIA) este responsabil de această crimă
 
- cum Papa Pius al XII-lea, responsabil cu salvarea multor evrei în timpul Holocaustului nazist, a fost, de fapt, „simpatizant al naziştilor“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările