Cum a căzut Trump în plasa KGB: ipoteza relaţiei de zeci de ani cu serviciul secret sovietic şi beneficiile fiecăreia dintre părţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
trump kgb

Craig Unger, jurnalist şi autorul mai multor bestseller-uri New York Times, între care „House of Bush” şi „House of Putin”, dezvăluie într-o nouă carte explozivă „American Kompromat, How the KGB Cultivated Donald Trump, and Related Tales of Sex, Greed, Power and Treachery” că Trump a fost exploatat de KGB pentru a servi intereselor Rusiei începând din anii 70 şi pe parcursul acestor decenii s-a dezvoltat o relaţie avantajoasă pentru ambele părţi.

Punctul culminat al acestei relaţii întinse pe 40 de ani a fost preşedinţia lui Trump care a însemnat că acesta trebuia în sfârşit să furnizeze plata pentru anii de ajutor, ceea ce a şi făcut: i-a dat lui Putin cam tot ce a vrut.

„Este carte care povesteşte despre secrete murdare şi despre cei mai puternici oameni din lume”, îşi prezintă jurnalistul lucrarea, care promite să dezvăluie motivul pentru care anchetele Congresului american asupra lui Trump au eşuat.

„Trump este un sociopat care a făcut peste 20.000 de  afirmaţii înşelătoare sau false din funcţia de preşedinte şi a dat naştere unor false narative cum că Rusia s-a amestecat în alegerile din 2016 în favoarea lui Trump”, a scris Unger.

„Ruşii au subminat alegerile americane din 2016, iar Trump a colaborat cu ei”, scrie Unger.

trump kgb

Salvat de faliment de bănci ruseşti

Cartea explorează ideea recrutării lui Trump ca agent de influenţă al Rusiei şi se bazează pe interviuri cu surse de nivel înalt, dezertori sovietici, foşti ofiţeri CIA şi agenţi de contrainformaţii FBI, printre alţii.

Autorul susţine că Trump a fost salvat de la faliment în repetate rânduri de valizele de bani spălaţi de mafia rusă prin intermediul proiectelor sale imobiliare din anii 80 şi 90 şi tot ruşii au fost cei care au plătit pentru francizele imobiliare deschise în numele lui Trump.

În 1987, Trump a fost invitat în Rusia de un oficial înalt KGB sub pretextul unei incursiuni de explorare în vederea construirii unui hotel la Moscova, parte a unei operaţiuni elaborate din partea unor recrutori KGB care s-a extins pe parcursul a ani de zile prin crearea de canale clandestine ce le-au permis ruşilor să-şi disemineze influenţa şi să producă pagube democraţiei americane.

trump kgb

Rusia şi Trump, conectaţi prin intermediul miliardarului Jeffrey Epstein

Autorul scrie c[ Rusia şi Trump au fost conectaţi prin intermediul omului de afaceri Jeffrey Epstein, un prieten apropiat al fostului preşedinte, care furniza fete minore atât ruşilor, cât şi celor din  Silicon Valley, şi care era pregătit să şantajeze miliardari ai lumii pe care i-a filmat pe ascuns întreţinând relaţii sexuale cu fete minore. Intenţia a fost dovedită de percheziţiile FBI care a descoperit echipamente de înregistrare şi filmări cu miliardari în posturi compromiţătoare pentru care ar fi riscat ani grei de închisoare.

Relaţia a început în 1976

Asocierea dintre Donald Trump şi Rusia a  început în 1976, când Trump şi-a mutat investiţiile imobiliare din Queens în Manhattan, New York, cumpărând pentru o sumă modică hotelul şubrezit Commodore din apropierea gării Grand Central, care avea să devină Grand Hyatt. A făcut achiziţia sfătuit de Roy Cohn, „avocatul mafiei şi prinţul întunecat satanic al erei McCarthy”, cel care îi dădea ponturi despre obţinerea unor scutiri generoase de taxe.

 Trump a mers în centrul oraşului la un magazin de electronice, Joy-Lud Electronics, la intersecţia dintre Fifth Avenue şi 23rd Street, de unde a cumpărat zeci de televizoare. Proprietarii magazinului erau  Semyon 'Sam' Kislin, un evreu ucrainean care a emigrat în 1972, respectiv Tamir Sapir, un alt imigrant sovietic.  Magazinul, care afişa semnul „Vorbim rusă”, vindea echipamente electronice diplomaţilor sovietici, ofiţerilor KGB şi membrilor Politburo din URSS - toate adaptate standardelor tehnice din Europa şi Rusia. Doar de aici puteau fi cumpărate produse cu care se putea intra în URSS.

Trump a făcut un credit pe 30 de zile la ele şi a plătit la termenul stabilit, contrar obiceiurilor sale. Autorul se întreabă de ce noul hotel avea nevoie de televizoare cu sisteme duale ce permitea prinderea unor programe în URSS. Kislin deţinuse un magazin alimentar la Odessa pe unde treceau mărfuri de pe piaţa neagră. Potrivit unui fost ofiţer KGB, Iuri Şveţ, un evreu nu ar fi putut conduce o asemenea afacere dacă nu ar fi fost recrutat de KGB. Iar dacă voia să emigreze, nu o putea face decât cu condiţia să semneze un acord de cooperare cu serviciile de informaţii.

Aşa s-a ajuns ca magazinul să fie „folosit de KGB pentru a iniţia deschideri către potenţiali agenţi”. Prin urmare, Trump se afla sub ochii vigilenţi ai KGB. Supravegherea lui începuse de fapt cu ani în urmă, când „tânărul şi ambiţiosul dezvoltator imobiliar, narcisic şi lipsit de scrupule, vânduse apartamente de milioane de dolari mafiei ruse care le cumpărase cu bani spălaţi prin companii fantomă”.

Banii obţinuţi pe această cale i-au restabilit averea lui Trump care pierduse miliarde de dolari după falimentarea cazinourilor sale din Atlantic City.

KGB avea motive să stea cu ochii pe Donald Trump mai ales prin prisma căsătoriei lui cu Ivana Zelnickova, în 1977. Aceasta s-a născut în oraşul morav Zlin, din Cehoslovacia, unde poliţia secretă opera mână în mână cu KGB-ul, or Donald Trump vorbea încă de la acea vreme de o candidatură la preşedinţia SUA.

Uşor manevrabil de KGB

Potrivit autorului, Trump era atractiv pentru KGB prin faptul că era un om uşor de flatat, dornic de îmbogăţire, slab şi influenţabil.

„Profund nesigur din punct de vedere intelectual, extrem de influenţabil, peste măsură de susceptibil la flatare, Trump era dornic să primească validare intelectuală reală, or KGB-ul era mai mult decât fericit să-i satisfacă capriciile. Ani mai târziu, Kislin a negat legăturile cu mafia rusă şi, totuşi, s-a ţinut aproape de Trump, donând peste 40.000 de dolari în campaniile pentru primărie ale lui Rudy Giuliani, în 1993 şi 1997.

Canale secrete cu ruşii

Lanţul tranzacţiilor lui Trump cu informaţiile sovietice/ruse a mers de la spălarea banilor prin apartamentele sale de lux la parteneriatele cu imigranţi sovietici în scheme financiare implicând francize, angajarea în numeroase nereguli financiare şi până la crearea de canale secrete cu ruşii şi petrecerile cu Jeffrey Epstein”, scrie Unger.

Epstein, care locuia la doar 2 mile de complexul lui Trump din Mar-a-Lago, Florida, şi care a acumulat o avere de zeci de milioane de dolari, furniza fete tinere celor mai bogaţi oameni ai lumii.

„În acest timp, le înregistra în secret activităţile şi casetele erau un mijloc de şantaj pentru compromitere, avantaje şi influenţă”, scrie Unger, care înfăţişează o lume a decadenţei cu tinere  superbe, avioane private, proprietăţi spectaculoase şi sex cu fete foarte tinere. Oligarhii miliardari expediau adolescente din Rusia şi Ucraina, iar modelele din Rusia şi femeile de la concursurile de frumuseţe erau manipulate pentru favoruri sexuale de Epstein şi partenera sa, Ghislaine Maxwell.

Prietenia Trump şi Epstein

Donald Trump se potrivea în această lume şi le întorcea invitaţiile celor doi. 28 de femei au fost trimise la Mar-a-Lago pentru a concura pentru apariţia într-un calendar şi competiţia era găzduită doar de Trump şi Epstein.

În urma percheziţiilor FBI la casele lui Epstein, s-au descoperit 16 numere de telefon în dreptul numelui Trump.

„Agenţia Trump Model Management era parte din tabloul lui Epstein şi s-ar fi angajat în multe practici dubioase prin încălcarea legilor imigraţiei şi angajând ilegal tinere fete de peste graniţe”, scrie acesta.

Epstein a susţinut că el este cel care i-a prezentat-o lui Trump pe Melania.

„Jeffrey şi Ghislaine îi cunoaşteau secretele lui Trump şi invers - secretele erau moneda de schimb în lumea decadentă şi tranzacţională în care trăiau amândoi”, scrie jurnalistul.

Cei doi au rupt relaţiile în 2004,  după 17 ani de prietenie, când Trump a cumpărat la licitaţie o proprietate din Palm Beach pe care o dorea Epstein. Chemându-l pentru un sfat, Trump a sfârşit prin a o cumpăra în defavoarea prietenului său, după ce a făcut o ofertă mai generoasă. Epstein nu a mai vorbit cu Trump de atunci dar s-a răzbunat publicând fotografii compromiţătoare cu el alături de fete tinere.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite