Cum au ajuns 11 senatori fugari vânaţi de poliţie

Cum au ajuns 11 senatori fugari vânaţi de poliţie

FOTO captură

Un grup de 11 senatori republicani ai statului american Oregon au părăsit, joi, clădirea guvernamentală din Salem pentru a împiedica adoptarea unui proiect de lege şi de atunci sunt de negăsit. Poliţia a fost autorizată de către rivalii lor democraţi să-i localizeze şi să-i forţeze să revină înainte de sfârşitul sesiunii legislative.

Ştiri pe aceeaşi temă

Seria bizară de evenimente care au creat această situaţie are la bază o nouă legislaţie referitoare la schimbările climatice, pe care democraţii,majoritari în Senat, o vor adoptată, în timp ce, dimpotrivă, republicanii locali caută să o împiedice.
 
Acesta ar fi şi motivul pentru care aceştia au devenit fugari.

Între timp, weekendul trecut, autorităţile au închis capitoliul din Oregon din cauza unor ameninţări de securitate, după ce grupurile „patriote”, susţinătoare a demersului senatorilor, au anunţat pe Facebook un marş de două zile în vederea luării cu asalt a capitoliului.
 

De ce au dispărut politicenii

 
Democraţii din Oregon vor să adopte un plan climatic ambiţios de plafonare şi comercializare: Legea Camerei 2020 va stabili o limită a emisiilor de carbon, cotele fiind scoase la licitaţie pentru industriile poluante.
 
Planul urmăreşte să determine mediul de afaceri să se îndrepte către tehnologia ecologică, astfel încât emisiile să fie reduse cu 80% până în 2050 raportat la nivelurile din 1990.
   
Legea va creşte preţul petrolului şi benzinei, iar republicanii spun că schimbările îi vor afecta pe cei din zonele rurale, pe fermieri şi negustorii de cherestea, astfel că ei pledează pentru dreptul rezidenţilor de a decide prin vot în privinţa noii legislaţii.
 
Democraţii au 18 din cele 30 de locuri în Senat, însă pentru ca proiectul de lege să fie ratificat este necesară prezenţa a 20 de senatori. 
 
Joi, după eşecul negocierilor, cei 11 republicani n-au mai apărut la luările de cuvânt, blocând procesul legislativ.
 
Ca urmare, guvernatorul democrat Kate Brown a autorizat poliţia să afle unde sunt, relatează BBC.
„Este inacceptabil ca senatorii republicani să întoarcă în felul ăsta spatele celor care i-au ales şi pe care trebuie să-i reprezinte cu onoare prin prezenţa lor în această clădire, a spus ea. „Trebuie, aşadar, să revină şi să-şi facă treaba pentru care au fost aleşi”.
 
 

Unde s-au refugiat

 
Chiar dacă s-au ascuns, republicanii şi-au justificat ieşirea din scenă: „Locuitorii merită mai mult. E timpul ca partidul majoritar să-i ia în seamă pe toţi – nu doar pe cei din Portland, a spus liderul republican Herman Baerschiger Jr cu privire la acest conflict urbano - rural.
 
Un incident asemănător s-a petrecut şi luna trecută, când republicaniil au părăsind şedinţa şi au obţinut concesii în privinţa legilor vaccinării, respectiv regimului armelor.
 
Se presupune că senatorii s-ar fi refugiat în Idaho, o regiune vecină unde însă poliţia nu are autorizaţie să-i caute.
 
În condiţiile în care sesiunea legislativă se încheie pe 30 iunie, liderul republicanilor a avertizat că vor trage de timp „până când avalanşa de invenţii şi intimidări va înceta”.
 
Înainte de incident, democraţii se arătaseră gata să apeleze la poliţie pentru a-i forţa pe senatorii fugari să se întoarcă.
 
    
Unul dintre republicani a ripostat: „Nu voi fi un prizonier politic al statului Oregon”, el mai spunând că se va opune, iar poliţia să vină pregătită dacă are de gând să-l aresteze.
Democraţii au spus că asemenea ameninţări sunt „inacceptabile”.
 
Senatorii trebuie să plătească o amendă de 500 de dolari pentru fiecarte zi în care au absentat. Duminică, susţinătorii lor strânseseră deja aproape 30.000 de dolari într-o campanie de susţinere lansată online.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: