Culisele războiului vamal transatlantic. Ce propun americanii, cum răspund europenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa europeană scrie despre negocierile purtate de oficiali americani şi europeni pentru evitarea unul război comercial total. Astfel, publicaţia germană „Handelsblatt“  relatează că administraţia Trump a propus UE eliminarea totală a taxelor la importurile auto, iar Bruxellesul se gândeşte la un acord mai larg care să includă marii exportatori auto din lume.

Administraţia  Trump ar fi propus Uniunii Europene eliminarea totală, pe bază de reciprocitate, a taxelor vamale pentru importurile de autovehicule, afirmă surse citate de site-ul publicaţiei germane Handelsblatt.

În acest sens, ambasadorul american la Berlin, Richard Grenell, a avut o întrevedere cu Dieter Zetsche, directorul general al grupului auto Daimler, cu Harald Krüger, şeful Consiliului de administraţie al firmei BMW, şi cu preşedintele grupului Volkswagen, Herbert Diess. 

Potrivit unor surse citate de revista germană Handelsblatt,  Washingtonul  este pregătită să accepte eliminarea totală a taxelor pentru importurile auto în relaţia cu Uniunea Europeană. Un astfel de acord ar necesita o decizie a tuturor statelor membre ale Uniunii Europene şi înregistrarea condiţiilor la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC). 

În prezent, Statele Unite aplica taxe vamale de 2,5% la importurile de autoturisme şi de 25% la cele de autocamioane. Uniunea Europeana impune taxe de 10% pentru importurile auto din Statele Unite, informează agenţia Reuters.

Propunerea europenilor

Comisia Europeană a refuzat să facă vreun comentariu pe această temă. „Preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, se va întâlni cu Donald Trump în curând, la Washington şi va fi o oportunitate pentru discutarea multor probleme de interes comun, mai ales cele în domeniul commercial“, a declarat, pentru Reuters, un purtător de cuvânt al Executivului UE.

Publicaţia Financial Times scrie, citând surse europene, că oficialii europeni se gândesc să poarte discuţii cu alte state mari exportatoare de automobile în ideea ajungerii la un acord pentru eliminarea tarifelor vamale şi evitării unui război comercial total. Iar cceastă variant este analizată de oficialii de la Bruxelles, înaintea întâlnirii de la sfârşitul acestei luni, între Juncker şi Trump.

Potrivit diplomaţilor citaţi de Financial Times, Comisia Europeană „studiază dacă ar fi fezabil să se negocieze un acord cu alţi mari exportatori de automobile, precum SUA, Coreea de Sud şi Japonia“. Un astfel de acord ar răspunde criticilor formulate de Donald Trump, potrivit căruia sectorul auto american este tratat în mod incorect şi de asemenea ar reduce costul exporturilor pentru sectoarele auto ale altor state participante.

„În conformitate cu acest acord, participanţii ar reduce tarifele până la nivele convenite pentru un set specific de produse, un concept cunoscut în comerţul internaţional sub denumirea de "acord plurilateral“ care permite statelor să încheie acorduri cu privire la tarife fără a include toate ţările membre ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului, subliniază Financial Times.

Publicaţia susţine că Bruxelles-ul încearcă să obţină puncte de vedere din partea capitalelor statelor membre cu privire la această idee, sursele diplomatice precizând că deocamdată nu este clar dacă se va ajunge la un acord sau care vor fi categoriile de produsele care ar putea fi acoperite de eventualul acord.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite