Culisele degringoladei. Planul privind CIA: Donald Trump versus Gina Haspel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gina Haspel depune jurământul la învestirea ca director CIA 28 mai 2018 FOTO EPA-EFE
Gina Haspel depune jurământul la învestirea ca director CIA 28 mai 2018 FOTO EPA-EFE

Seria Axios, care prezintă culisele degringoladei preşedintelui american Donald Trump, relatează în episodul 5, „The secret CIA plan” (Planul secret privind CIA), cum acesta a avut în vedere să forţeze instalarea unui loialist în structurile de vârf sau chiar la conducerea CIA.

După ce l-a demis pe secretarul apărării Mark Esper şi a pus loialişti în posturi-cheie la Pentagon, la scurt timp după pierderea alegerilor, preşedintele american a luat în vizor şi conducerea CIA, urzind un plan prin care să-şi instaleze unul din oamenii de încredere ca adjunct al directorului acestei agenţii importante. Scopul lui Trump nu ar fost doar să bulverseze CIA, ci chiar să forţeze demisia Ginei Haspel.

În ultimele sale săptămâni de mandat, Donald Trump, un preşedinte tot mai înclinat spre decizii nesăbuite după pierderea alegerilor, a decis să îl concedieze pe Vaughn Bishop, adjunctul directorului CIA, Gina Haspel, pentru a-l pune locul său pe Kash Patel, un protejat al congresmanului republican Devin Nunes. Patel a făcut parte din echipa acestuia din urmă în Comisia de Informaţii. Devin Nunes, reales în Camera Reprezentanţilor pe 3 noiembrie, a primit Medalia Libertăţii, cea mai înaltă distincţie civilă, din partea lui Trump, după ce l-a susţinut în ancheta rusă.

Patel (50 de ani), născut din imigranţi africani, a fost avocat public federal şi ulterior avocat la divizia de securitate naţională din cadrul Departamentului de Justiţie. În 2017, a fost numit consilier senior pentru contraterorism la comitetul de informaţii din camera inferioară a Congresului. În timpul mandatului lui Trump, a fost adjunct principal al directorului Informaţiilor Naţionale, iar în 2019 a fost numit director senior la directoratul pentru contraterorism din cadrul Consiliului de Securitate Naţională (n.red).

Trump l-a concediat pe Esper la mai puţin de o săptămână de la alegeri, înlocuindu-l cu şeful diviziei pentru contraterorism Chris Miller. Patel, un om fără experienţă militară şi considerat de mulţi un mercenar politic dispus să se lupte cu inamicii lui Trump din statul paralel, a fost numit şeful său de personal, relatează Axios.

Dar Trump le-a spus confidenţilor săi că are planuri mai mari pentru el - să-l pună director adjunct CIA , iar dacă eventual Haspel demisionează în semn de protest, atunci poate că el sau un alt loialist ar avea cale liberă la conducerea CIA.

Nu s-a mai întâmplat datorită unei o serii de coincidenţe şi intervenţiilor de ultim moment ale vicepreşedintelui, Mike Pence, şi avocatului Casei Albe, Pat Cipollone -  ( care l-a apărat pe Trump în primul proces de impeachment şi pe care preşedintele îl cunoştea prin moderatoarea conservatoare Laura Ingraham, care i l-a prezentat în 2016 la sesiunea de pregătire pentru dezbaterea prezidenţială cu contracandidata sa Hillary Clinton -n.red).

Trump i-a cerut şefului de cabinet Mark Meadows să-l concedieze pe directorul adjunct al CIA, Vaughn Bishop, iar apoi s-a răzgândit. Doar că Meadows apucase deja să o anunţe pe Haspel de decizia preşedintelui.

În ultimul an, încrederea lui Trump în Haspel scăzuse, în contextul în care aliaţii săi apropiaţi exprimaseră public îndoieli în privinţa ei.

Pe de altă parte, Patel intrase în graţiile preşedintelui american după ce a contribuit la eforturile republicanilor de a bloca demersuri asociate anchetei procurorului special Robert Mueller privind interferenţa Rusiei în alegerile americane din 2016. Patel a fost unul din autorii unui memorandum prin care Nunes acuza Departamentul de Justiţie şi FBI-ul de abuz al legislaţiei de supraveghere motivând o acţiune politică de a-l demite pe Trump.

Trump îl considera pe Patel unul din oamenii de încredere dispus să facă ce i-ar fi cerut fără a pune prea multe întrebări  sau a-i discuta deciziile. Patel a respins ca „minciuni” relatările Axios despre comportamentul faţă de preşedinte sau privind abilităţile sale profesionale.

Anul trecut, Patel a fost trimis de Trump la Damasc pentru negocieri sensibile cu regimul Assad privind eliberarea unor ostatici. Pe 8 decembrie, era în drum spre Asia alături cu secretarul interimar al apărării când a fost chemat de urgenţă la Washington. La Pentagon era o atmosferă tensionată având în vedere noile numiri ale loialiştilor lui Trump, iar vestea a stârnit valuri de speculaţii în rândul personalului superior.

Trump plănuia să-l numească pe Patel pe 11 decembrie. Meadows fusese instruit să o anunţe pe directoarea CIA de schimbare. Actele erau deja pregătite. Însă imediat ce a aflat de intenţia preşedintelui american, Cipollone a mers să vorbească cu el şi să-l convingă să se răzgândească având în vedere poziţia importantă care era în joc.

În aceeaşi zi, Haspel a decis să participe la informarea zilnică a preşedintelui, după săptămâni de absenţă. Haspel evita Aripa de vest, după o serie de îmbolnăviri de COVID-19, dar de mai multă vreme circulau zvonuri privind instabilitatea poziţiei sale. În acea zi, Haspel a avut o performanţă care i-a amintit lui Trump ce îl impresionase la ea: era o dură şi eficace în uciderea teroriştilor.

După întrevedere, Trump şi-a adunat un grup mic de consilieri superiori şi i-a întrebat ce părere au despre Haspel. Pence a pledat puternic în favoarea acesteia, descriind-o ca patriotă şi lăudând performanţele sale profesionale. La rândul său, Cipollone i-a luat apărarea, cum a făcut-o şi cu alte ocazii.

Trump s-a decis pe loc, anulând imediat planul. Dar exista o problemă: Haspel fusese deja informată de instalarea lui Patel şi, cu fermitatea caracteristică, ar fi fost gata să demisioneze, deşi nu ar fi luat decizia fără a face nimic. Cum însă Trump se răzgândise, tot lui Meadows i-a revenit sarcina să transmită că totul s-a anulat.

Prin urmare, scrie Axios, dacă Pence şi Cipollone nu i-ar fi făcut lobby cu atâta vigoare - şi, în acelaşi timp, dacă Haspel nu s-ar fi prezentat la informarea din acea zi - cel mai probabil Patel ar fi devenit director adjunct sau chiar şef al CIA.

Gina Gaspel a fost prima femeie numită director al CIA, în 2018. A fost adjunctul lui Mike Peompeo şi a asigurat interimatul la conducerea agenţiei după ce acesta a devenit secretar de stat.

Haspel a fost angajată de CIA în 1985 şi ulterior a participat la operaţiuni sub acoperire în Africa, Eurasia centrală şi Europa. În 2002, a primit misiunea de a supraveghea o închisoare secretă CIA din Thailanda unde erau închise persoane suspectate de legături cu Al Qaida. În 2017, investigaţii ale jurnaliştilor americani au scos la iveală  interogări sub tortură ale unor prizonieri arabi, care au devenit obiectul unui proces deschis de Centrul European pentru Drepturi Constituţionale şi ale Omului. De asemenea, Senatul american a publicat un raport despre metodele de interogare ale agenţilor de informaţii.

În 2013, directorul de atunci al CIA John Brennan, a numit-o director în exerciţiu al Serviciului Naţional Clandestin, o unitate CIA care efectuează operaţiuni sub acoperire în toată lumea. Senatul s-a opus unei numiri permanente din cauza implicării sale în programul de interogări sub tortură.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite