Culisele degringoladei. Cele 30 de ore până la momentul în care Donald Trump a condamnat violenţele de la Capitoliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elicopterul cu Donald Trump parasind Washingtonul inainte de inaugurarea lui Biden FOTO EPA-EFE
Elicopterul cu Donald Trump parasind Washingtonul inainte de inaugurarea lui Biden FOTO EPA-EFE

Seria Axios, care prezintă culisele degringoladei preşedintelui american Donald Trump, expune în episodul 8, „The Siege” (Asediul), o relatare din culise a insurecţiei de la Capitoliu până în momentul în care Donald Trump a ţinut discursul de condamnare a susţinătorilor violenţi şi a promis un transfer paşnic de putere.

Matt Pottinger, adjunctul consilierului în materie de securitate naţională, şi-a găsit colegii din Aripa de Vest urmărind transmisiuni live cu asaltul asupra Capitoliului. În timp ce Donald Trump îşi aduna susţinătorii la mitingul de protest faţă de certificarea alegerilor de Congres, acesta a avut mai multe şedinţe. Nu a ştiut ce se întâmplă decât atunci când s-a alăturat colegilor săi după o alertă de interdicţie în oraş a primarului din Washington DC.

Asediul a început în timp ce o parte din senatorii republicani ridicau obiecţii la voturile electorilor. Nu au apucat să sfârşească. Preşedintele pro tempore al Senatului (cel care ţine locul vicepreşedintelui SUA, preşedintele Senatului) a suspendat şedinţa.

Asistentul republican al Senatului s-a îndreptat spre James Lankford, care ridica obiecţii la certificarea rezultatelor în statul Arizona, şi l-a anunţat că manifestanţii au pătruns în clădire.

Cât despre preşedinte, după ce şi-a aţâţat susţinătorii la mitingul de la parcul prezidenţial Ellipse, la sud de Casa Albă, îndemnându-i să pornească spre Capitoliu, s-a retras dincolo de porţile Case Albe. El şi-a minţit susţinătorii de două ori în acea zi: că vicepreşedintele Pence are puterea constituţională să întoarcă alegerile şi că se va afla alături de ei la Capitoliu. De fapt, a urmărit la televizor cum susţinătorii săi s-au îmbulzit către intrarea în Capitoliu şi apoi au făcut paradă pe coridoare. În primă fază, imaginile nu i-au displăcut.

Separat, consilierii săi măsurau proporţiile dezastrului. În grupuri restrânse se şoptea că Trump, prin acţiunile sale, îşi distruge moştenirea prezidenţială, dar face praf şi Partidul Republican. Disconfortul resimţit de mulţi dintre ei din pricina campaniei sale împotriva unor alegeri democratice se acutizase. În aceste condiţii, obiectivul unora dintre consilierii săi era ca Trump să ajungă la sfârşitul mandatului cu daune minime şi să evite ordine care să-i arunce în vreun proces costisitor.

Niciunul dintre consilierii săi superiori nu-l credeau cu adevărat capabil să lanseze o bombă nucleară cum sugerase Nancy Pelosi. Însă nu se mai putea discuta cu Trump despre nimic altceva în afară de cum să rămână în funcţie. Sarcina de a-l determina pe preşedintele american să semneze documente importante i-a revenit şefului său de cabinet Mark Meadows. Mulţi au observat că în ultima vreme slăbise şi era tras la faţă.

Jared Kushner, ginerele preşedintele şi unul din consilierii săi, nu mai lua parte la nimic din toate astea de când Rudy Giulinai preluase conducerea echipei juridice. Kushner era aproape mereu plecat în deplasări şi ocupat cu acordurile de ultim moment din Orientul Mijlociu.

Pottinger, adjunctul consilierului de securitate, un fost jurnalist, unul din oamenii care a avut un rol important în stabilirea liniei dure a administraţiei Trump faţă de China, avusese intenţia de a demisiona în ziua alegerilor. Şeful său, Robert O'Brien, îl convinsese însă să aştepte până după perioada de tranziţie. 

Pottinger se temuse că adversari străini vor căuta să profite de situaţia inflamată din SUA, doar că până la urmă atacatorii au venit dinăuntru. Un membru al echipei sale, i-a arătat tweetul trimis de Trump în acea zi, la 2:24 p.m., în timp ce Capitoliul era asediat.

„Mike Pence n-a avut curajul de a face ce trebuie pentru ne apăra Constituţia şi ţara”, scria Trump.

Pottinger a considerat atunci că munca lui s-a încheiat: şi-a strâns lucrurile şi i-a comunicat lui  O'Brien că demisionează în acel moment. Cei doi bărbaţi au discutat cum o va face astfel încât plecarea lui să nu declanşeze un val de demisii.

O'Brien se afla la Comandamentul american Sudic din Florida, pentru a discuta probleme precum avansul Chinei în America Latină şi regiunea Caraibelor, eforturile de combatere a COVID-19 şi a traficului de droguri, dar şi tranziţia către viitoarea administraţie. A aflat ce se întâmpla nu prin telefon sau de la televizor, ci după ce un membru al echipei sale a cerut permisiunea să intre în camera securizată şi să-i înmâneze un bilet prin care era îndemnat să ia legătura urgent cu vicepreşedintele. Mike Pence fusese deja evacuat în siguranţă.

Măsura imediată a lui O'Brien a fost să posteze mesaje de susţinere a vicepreşedintelui şi de condamnare a insurecţiei pe contul său personal. Pe contul Consiliului naţional de Securitate al Casei Albe avea să apară acelaşi tip de mesaje. Deşi avea planificate alte întâlniri, O'Brien s-a întors de urgenţă la Washington .

Pe coridoarele Captoliului se înstăpânise haosul - personalul fugea din calea mulţimii. La scurt timp, ofiţeri ai Capitoliului au împânzit Senatul şi au blocat intrarea. Vicepreşedintele Pence şi alţi oficiali înalţi fuseseră primii scoşi din sală. Senatorii aşteptau la locurile lor să fie evacuaţi. Când a fost dat semnalul de plecare mulţi şi-au lăsat pe scaune obiectele personale, chiar şi telefoanele. Unul dintre parlamentari a avut însă grijă să ia cu el cutia cu voturile marilor lectori.

Senatorul Lindsey Graham a ieşit la un moment dat din rând pentru a se uita pe una din ferestrele masive ce dădea în curte. A putut vedea o paradă de steaguri albastre cu numele lui Trump pe ele. Senatorii au strigat la el să se îndepărteze de fereastră. Jos, poliţiştii blocau uşile lifturilor şi rupeau rândurile mulţimii încercând să-i direcţioneze departe de parlamentari. 

Un număr de peste 90 de senatori, 40 de membri ai personalului însoţiţi de poliţişti ai Capitoliului au ajuns într-un loc sigur, o sală mare de audieri, unde capelanul Senatului a condus o rugăciune colectivă. Responsabilul pentru securitatea Senatului era palid şi prea şocat să poată vorbi. Senatorul Graham a izbucnit:„Este ridicol. Trebuie să folosiţi toate resursele şi armele să luaţi înapoi Senatul. Daţi-i afară pe huligani!” La 3:30 p.m un ofiţer de poliţie a venit cu un update - sunt în siguranţă, forţe federale numeroase au sosit la Capitoliu şi vor veni autobuze să-i preia.

Senatorii s-au împărţit în grupuleţe. Un grup de republicani din cei care voiau să ridice obiecţii la certificarea voturilor în Colegiul Electoral a început să se consulte şi printre ei s-au aflat senatorii Ted Cruz şi Josh Hawley, republicanii din Congres cei mai înverşunaţi în hotărârea de a contesta voturile electorilor în Congres . Cruz contestase certificarea în Arizona şi urma ca Hawley să prezinte obiecţii pentru statul Pennsylvania.

Preşedintele-ales Joe Biden s-a adresat naţiunii pe când senatorii conveneau să reia şedinţa de numărare a voturilor electorilor.

„La această oră de democraţia noastră se află sub un asalt fără precedent. Unul nemaivăzut în vremurile moderne şi unul asupra citadelei libertăţii”, s-a auzit Biden care i-a cerut lui Trump să iasă public şi să le spună susţinătorilor săi să se oprească.

Trump a transmis însă un mesaj-video înregistrat din Grădina cu trandafiri.

„Vă ştiu durerea, vă ştiu suferinţa. Alegerile ne-au fost furate”, a spus preşedintele american înainte de a îndemna:„ trebuie să vă duceţi acasă acum. Trebuie să avem pace. Trebuie să avem lege şi ordine. Vă iubim. Sunteţi foarte speciali.”

Personalul adăpostit al Senatului era furios: „A fost jalnic”, a comentat cineva discursul preşedintelui care practic validase mulţimea. Platformele sociale au reacţionat prin eliminarea mesajului şi suspendarea conturilor preşedintelui motivând riscurile altor incitări la insurecţie.

Apoi Congresul regrupat a fost şi mai hotărât să dea un semnal clar că republica nu va fi predată insurgenţilor sau lui Trump, scrie Axios. Până şi republicanii nucleului dur de loialişti ai lui Trump ce intenţionau să ridice obiecţii, au dat înapoi după asaltul asupra Capitoliului. Liderul majorităţii din Senat, Mitch McConnell, era furibund. Relaţiile dintre ei s-au deteriorat după ce Trump a pierdut alegerile şi şi-au vorbit de atunci în rare ocazii din pricina insistenţei febrile a lui Trump de a răsturnă voturile în favoarea sa. Ultima lor conversaţie fusese pe 15 decembrie, când Trump l-a sunat pentru a-i atrage atenţia că greşise când l-a recunoscut pe Biden în Senat. 

Mişcarea lui McConnell a avut urmări, Trump demarând o campanie de represalii care în ochii partidului Republican i-a costat Senatul: Trump nu doar că l-a atacat public pe liderul republican, ci a ameninţat cu blocarea prin veto a bugetului apărării. 

În ajunul inaugurării lui Biden, după ce anterior sugerase că ar putea lua în considerare să voteze împotriva lui Trump în procesul de destituire, McConnell a făcut o schimbare uriaşă de poziţie declarând în Senat că mulţimea de la Capitoliu a fost stârnită de Trump.

Acesta nu a arătat că ar avea remuşcări pentru ce s-a întâmplat în faţa celor puţini rămaşi în preajma sa, relatează Axios. Deja Trump avea o altă ţintă - republicanii care se dovediseră neloiali, deşi ar fi crezut că aceştia sunt capabili de orice pentru el.

Consilierii săi însă erau conştienţi că primul său discurs din acea după-amiază prin care le spusese susţinătorilor că îi iubeşte fusese o reacţie cu totul nepotrivită.

Kushner a început să lucreze la mesajul ce avea să fie discursul oficial transmis din Biroul Oval la ora 7:10 p.m, pe 7 ianuarie. Draftul a trecut pe la responsabilul pentru discursuri prezidenţiale, prin mâinile lui Meadows, Ivankăi Trump şi ale unuia din consilierii superiori ai Casei Albe, avocatul Eric Herschmann.

Înainte ca Trump să transmită acel discurs prin care s-a dezis de susţinătorii săi implicaţi în violenţe, promiţând pentru prima dată o tranziţie paşnică a puterii, Casa Albă a solicitat Twitter şi Facebook să deblocheze conturile lui Trump. Scopul era să permită difuzarea mesajului de condamnare a violenţelor. Acestea i-au refuzat solicitarea.

Mesajul de condamnare fermă a violenţelor de la Capitoliu a venit după 30 de ore. Iar pentru ca Trump să recunoască noua administraţie de la Washington a trebuit să treacă 2 luni.

Trump s-a păstrat însă neînduplecat până în ultima clipă şi a părăsit Casa Albă în dimineaţa zilei Inaugurării. Preşedintele american nu a mai rostit numele lui Biden după ce a pierdut alegerile. Donald Trump a făcut miercuri, pe 20 ianuarie, o ultimă călătorie în avionul prezidenţial. 

Culisele degringoladei. Cum a încercat Trump să forţeze mâna vicepreşedintelui său: „Dacă Mike Pence face ce trebuie, câştigăm”

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite