Culisele armistiţiului între Hamas şi Israel, negociat de SUA alături de Egipt şi alte ţări. Joe Biden: „Au fost discuţii intensive, oră de oră” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi Joe Biden în 2011 la o întrunire a Congresului american pe tema păcii  israelieno- palestiniene FOTO EPA-EFE
Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi Joe Biden în 2011 la o întrunire a Congresului american pe tema păcii  israelieno- palestiniene FOTO EPA-EFE

În discursul său după anunţul privind încetarea focului între Israel şi Hamas, preşedintele american Joe Biden a dezvăluit jurnaliştilor la conferinţa de presă de la Casa Albă că au avut loc „discuţii intensive la nivel înalt, oră de oră, literalmente” între SUA, Egipt, Autoritatea Palestiniană şi alte ţări din Orientul Mijlociu pentru asigurarea unui armistiţiu.

Joe Biden a primit cu prudenţă telefonul premierului israelian Benjamin Netanyahu care îi spunea că luptele dintre cele două părţi sunt pe cale să înceteze. Echipa sa de consilieri  dădea frenetic telefoane la Tel Aviv şi Cairo pentru a primi confirmare cu privire la soliditatea armistiţiului. 

Atât oficialii americani, cât şi cei israelieni erau îngrijoraţi că Hamas ar putea relua tirurile de rachete în ciuda armistiţiului mediat de Egipt, potrivit unei surse oficiale informate cu privire la acele convorbiri.

Apoi a venit un al doilea telefon al lui Netanyahu care, de data asta, îi dădea asigurări ferme preşedintelui american că ostilităţile chiar se vor sfârşi, după 11 zile.

Casa Albă a făcut eforturi diplomatice intense - cu zeci de întâlniri în persoană şi apeluri telefonice. Oficialii de la Casa Albă au oferit un argument sumbru în favoarea faptului că diplomaţia de culise a lui Joe Biden a dat roade: acest război dintre Israel şi Hamas - în care cel puţin 230 de palestinieni  şi 12 israelieni au fost ucişi - a fost mai scurt şi mai puţin sângeros decât cele precedente, scrie AP.

În discursul său care a durat trei minute şi jumătate prin care anunţa armistiţiul, Joe Biden a reiterat convingerea SUA că Israelul a avut dreptul să se apere, a transmis condoleanţe familiilor palestinienilor ucişi şi a promis că vor sosi ajutoare umanitare pentru Fâşia Gaza.

„Transmit sincere condoleanţe tuturor familiilor, israeliene şi palestiniene, care şi-au pierdut persoane dragi, şi speranţa mea pentru o recuperare completă pentru cei răniţi ", a spus el.

Biden s-a străduit cu multă grijă să evite să comenteze public atacurile ariene ale Israelului, dar pe măsură ce conflictul avansa şi numărul de victime civile palestiniene creştea, au sporit şi presiunile din interiorul partidului democrat să se pronunţe puternic contra acestora.

„Sunt profund îngrijorat că, în lipsa unor progrese semnificative spre un viitor cu două state, situaţia de disperare se va agrava, va aprinde şi mai puternic extremismul şi va duce la o reluare tragică a ciclului violenţei”, a spus senatorul democrat de Connecticut Chris Murphy.

Anunţul privind încetarea focului, a venit după ce, miercuri Biden, şi-a mărit presiunile asupra lui Netanyahu, punându-i în vedere că se aşteaptă la o „dezescaladare considerabilă” până la sfârşitul zilei, potrivit Casei Albe.

Dar, după acest telefon, premierul israelian a ieşit public subliniind că este „hotărât să continue” operaţiunea din Gaza „până ce obiectivul Israelului va fi atins”.

Oficialul ce a vorbit anonim cu jurnaliştii Associated Press a explicat că consilierii lui Biden nu s-au îngrijorat după ce au auzit această declaraţie publică ce părea o respingere a apelului preşedintelui american către Israel. Motivul este că oficialii americani presupuneau că Netanyahu nu voia să transmită un mesaj către Hamas cum că este pregătit să-i accepte condiţiile pentru încetarea violenţelor,. În plus, liderul israelian se adresa şi populaţiei sale traumatizate de barajul de rachete trimise asupra lor din Gaza.

Totuşi, pe măsură ce presiunile democrate asupra sa creşteau, Biden îi atrăgea atenţia tot mai ferm lui Netanyahu.

Marţi, pe aeroportul din Michigan, democrata Rashida Tlaib l-a confruntat pe Biden cerându-i să se pronunţe împotriva atacurilor aeriene.Totodată, senatorul Bernie Sanders şi Alexandria Ocasio-Cortez au introdus o rezoluţie prin care să blocheze vânzarea de arme în valoare de 700 de milioane de dolari Israelului, aprobată anterior de administraţia Biden.

În primele zile ale crizei, când Hamas lansa sute de rachete spre Israel, consilierii lui Biden s-au gândit că un apel la reţinere din partea lui Biden nu ar fi avut succes. În acelaşi timp, existau temeri că luptele se puteau transforma într-un conflict prelungit şi greu de oprit.

Pe fundalul presiunilor din exterior, Biden şi consilierii săi îşi pledau cauza în discuţii private cu oficialii israelieni, punându-le în vedere că timpul nu e de partea lor.

Biden şi Netanyahu se cunosc de peste 30 de ani şi s-au contrat în nenumărate rânduri, dar, spun oficialii de la Casa Albă, pe parcursul crizei, s-au sondat reciproc încercând să găsească o soluţie de compromis.

În remarcile sale sumare despre încetarea focului Biden a notat că în absenţa Domului de Fier antirachetă dezvoltat de Israel şi SUA numărul victimelor israeliene ar fi fost mai mare.

Biden a promis ajutoare rapide ce vor fi trimise însă prin intermediul Autorităţii Palestiniene care administrează Cisiordania.

„Vom face acest lucru în parteneriat cu Autoritatea Palestiniană, nu cu Hamas ... şi într-o manieră care să nu permită Hamas să-şi refacă arsenalul militar ”, a spus Biden.

„Cred că avem cu adevărat oportunitatea să facem progrese şi sunt angajat faţă de efortul în acest sens”, şi-a încheiat Biden discursul.

„Cu deplină bucurie vă anunţ că am primit un telefon de la preşedintele Biden în care ne-am împărtăşit viziunile în legătură cu o formulă prin care să calmăm actualul conflict dintre Israel şi Gaza. Viziunea noastră a fost în acord cu privire gestionarea conflictului prin diplomaţie”, a transmis preşedintele Egiptului Abdel Fattah el-Sisi, potrivit Al Jazeera.

Netanyahu: Un succes excepţional

”Noi ne-am am atins obiectivele. Este un succes excepţional”, a declarat Netanyahu presei la cartierul general al armatei, la Tel Aviv, potrivit AFP, citat de news.ro.

Hamas revendică o „victorie”

Mişcarea palestiniană islamistă armată Hamas revendică o ”victorie” în confruntarea armată cu Israelul, a anunţat vineri un oficial de rang înalt din cadrul grupării, în faţa a mii de oameni adunaţi la manifestaţii ale bucuriei, în oraşul Gaza, în urma intrarării în vigoare a unui armistiţiu, relatează AFP citat de news.ro

”Este euforia victoriei”, a declarat Khalil al-Hayya, numărul doi în Biroul Politic al Hamasului în Fâşia Gaza, într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa unor manifestanţi dezlănţuiţi, promiţând ”reconstrucţia” caselor distruse în atacuri israeliene.

Avertismente de ambele părţi

Basem Naim, de la Consiliul Hamas pentru Relaţii Internaţionale, a declarat pentru BBC că este sceptic în privinţa duratei armistiţiului „fără justiţie pentru palestinieni, fără a opri agresiunea israeliană şi atrocităţile israeliene”.

Un membru al biroului politic al Hamas, Izzat al-Reshiq, a avertizat: „Este adevărat că bătălia se termină astăzi, însă [prim-ministrul israelian Benjamin] Netanyahu şi întreaga lume ar trebui să ştie că avem degetul pe trăgaci şi vom continua să consolidăm capacităţile acestei rezistenţe", a declarat el pentru Reuters preluat de BBC.

Premierul israelian a transmis la rândul său, după încheierea armistiţiului: „Dacă Hamas îşi închipuie că vom tolera o ploaie de rachete, se înşală”.

El a atenţionat că Israelul va răspunde „cu o forţă şi mai mare faţă de orice nouă exprimare a agresiunii faţă de comunităţile din jurul Gaza sau orice altă parte din Israel”.

Cum au sărbătorit palestinienii încetarea focului. Hamas, către Netanyahu: Dacă te întorci, ne vom întoarce FOTO VIDEO

Conflictul din Fâşia Gaza dintre Israel şi Hamas, în cifre. Ce rată de succes au avut sistemele israeliene de apărare aeriană

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite