Cu ce este tratat Donald Trump pentru COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa de medici de la Walter Reed National Military Medical Center care îl trateză pe preşedintele Donald Trump de Covid-19 FOTO EPA-EFE
Echipa de medici de la Walter Reed National Military Medical Center care îl trateză pe preşedintele Donald Trump de Covid-19 FOTO EPA-EFE

Medicul preşedintelui Donald Trump, Sean Conley, a informat în noaptea de sâmbătă că liderul american a făcut progrese substanţiale în recuperarea după infectarea cu noul coronavirus, continuă să nu aibă febră şi nu are nevoie de oxigen suplimentar. Duminică, echipa de doctori va continua supravegherea medicală între dozele de Remdesivir.

Preşedintele Donald Trump a lucrat cea mai mare parte a după-amiezii şi s-a deplasat fără dificultăţi în salonul medical, a informat mediul Sean Conley. "Deşi nu este în afara oricărui pericol, echipa rămâne prudent optimistă", a adăugat medicul preşedintelui american.

Duminică, echipa de doctori va continua supravegherea medicală între dozele de Remdesivir. Donald Trump a primit sâmbătă a doua doză de medicament antiviral, fără complicaţii. 

Conley a spus că Trump a primit o primă doză dintr-un tratament de cinci zile cu Remdesivir, un medicament antiviral intravenos vândut de Gilead Sciences, care s-a dovedit că reduce perioada de spitalizare a bolnavilor de Covid-19. De asemenea, el ia un tratament experimental cu anticorpi produs de compania Regeneron, precum şi zinc, vitamina D, famotidină, melatonină şi aspirină, a spus Conley.

Liderul american a primit, iniţial un tratament experimental ce constă într-o doză unică dintr-un cocktail de anticorpi.

Este un medicament care până acum a fost dat unui număr de aproximativ 250 de persoane, iar Donald Trump a primit această doză într-o cantitate mai mare (8 grame - n.r.) decât uzual, a declarta la Digi24 Adrian Popp, medic român infecţionist care profesează în SUA.

„Acest lucru ne spune că situaţia lui probabil nu este aşa de bună aşa cum s-a sperat iniţial, deoarece acest medicament se dă doar la persoane care au forme de boală moderate spre grave. Transferarea preşedintelui la spitalul Walter Reed din nou ne spune că este într-o condiţie mai serioasă decât s-a crezut iniţial”, a spus dr. Adrian Popp.

Spitalul Walter Reed este cel mai mare spital militar din capitala americană în care se tratează de obicei personalităţile politice şi militare. „Au echipamente foarte bune şi sunt un spital universitar cu experţi de renume mondial, deci Donald Trump se va afla într-o clinică foarte experimentată. Dânşii au acces la medicamentele cele mai importante şi la experţii care sunt necesari pentru a avea grijă de sănătatea preşedintelui”, a arătat dr. Adrian Popp.

„Donald Trump are peste 65 de ani şi este supraponderal şi aceşti doi factori de risc îl pun într-o situaţie de a face probabil o formă mai severă de coronavirus. Faptul că deja i s-au dat aceşti anticorpi este o altă indicaţie că sănătatea lui este în pericol în acest moment. Noi ştim că acest medicament trebuie dat cât mai repede cu putinţă pentru a administra aceşti anticorpi care credem că vor ajuta la combaterea bolii şi vor face ca ulterior vindecarea să se facă mai uşor. Sunt convins că preşedintele probabil are deja o formă de pneumonie sau probabil şi o anumită insuficienţă respiratorie, ceea ce i-a făcut pe experţi să-i administreze acest medicament”, a spus dr. Popp.

Acest medicament este doar experimental, este cumva asemănător cu plasma convalescentă de COVID. Se extrag anticorpii cei mai importanţi şi se creează acest medicament. „Noi nu avem încă acces la acest medicament decât prin protocoale de cercetare, nu este aprobat de Agenţia Medicamentului, FDA-ul, din America. Preşedintele a avut acces probabil printr-o procedură care se numeşte compassionate use (autorizare pe bază individuală), în cadrul unui protocol de cercetare”, a explicat dr. Adrian Popp.

El a povestit, din experienţa proprie din spital, că administrarea de plasmă convalescentă la pacienţi nu are efecte secundare semnificative şi este de presupus că şi acest medicament din concentrat de anticorpi este tolerat destul de bine, iar medicii care au recomandat să-i fie administrat preşedintelui au ajuns la concluzia că este în interesul pacientului.

Prin administrarea acestui medicament se încercă anihilarea virusului sau împiedicarea unei evoluţii severe a bolii. Se dă la începutul bolii, în speranţa că boala se va manifesta într-o formă mult mai uşoară. „Nu înseamnă că preşedintele nu poate produce anticorpi. Sunt convins că chiar dacă are peste 65 de ani şi chiar dacă este supraponderal, imunitatea lui este probabil normală, dar medicamentul în sine îl ajută să lupte cu boala mai uşor”, a explicat dr. Adrian Popp, medic la New York.

 Trump, în vârstă de 74 de ani, a părăsit Casa Albă şi a fost mutat vineri la Walter Reed National Military Medical Center de lângă Washington, la doar câteva ore după ce a fost diagnosticat cu COVID-19.

New York Times a scris că decizia de a-l transporta pe Trump la spital a venit după ce a avut dificultăţi de respiraţie şi i-a scăzut nivelul de oxigen, determinându-i pe medicii săi să-i ofere oxigen suplimentar, au declarat două surse apropiate de Casa Albă.

Sean P. Conley, medicul de la Casa Albă, a declarat sâmbătă reporterilor, în faţa spitalului, că Trump nu a avut dificultăţi de respiraţie şi că nu i s-a administrat oxigen la Walter Reed.

”Echipa şi cu mine suntem extrem de mulţumiţi de progresele realizate de preşedinte”, a spus Conley. El a refuzat să dea un calendar pentru posibila externare a lui Trump din spital.

Casa Albă a declarat că Trump va lucra într-un apartament special din spital pentru următoarele câteva zile, ca măsură de precauţie. Preşedintele Trump a minimizat ameninţarea pandemiei coronavirusului încă de la început, chiar dacă boala a ucis peste 200.000 de americani şi a lovit economia SUA.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite