Criza mondială a încrederii în Statele Unite. Reputaţia statului american printre aliaţi a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

America este văzută într-o lumină tot mai puţin favorabilă de cetăţenii statelor aliate, reputaţia Statelor Unite atingând un record negativ pentru ultimele două decenii, arată un sondaj realizat de Pew Research Center în treisprezece state.

Doar 34% dintre toţi cetăţenii statelor incluse în sondaj au o părere pozitivă despre Statele Unite şi doar 16% au încredere în preşedintele Donald Trump. Mai mult, 84% dintre aceştia cred că guvernul american a avut un răspuns profund deficitar faţă de pandemia de coronavirus, scrie BBC.

Chiar dacă opiniile favorabile despre Statele Unite sunt în scădere de câţiva ani, sondajul prezent arată că în unele ţări percepţia cetăţenilor se află la cel mai scăzut nivel de când Pew Research Center a început să realizeze acest sondaj în urmă cu aproape 20 de ani. 

Doar în Coreea de Sud, peste 50% din cetăţeni au o părere favorabilă faţă de Statele Unite. Doar despre un sfert dintre germani şi mai puţin de o treime dintre francezi se poate spune acelaşi lucru.

Majoritatea cetăţenilor în fiecare ţară inclusă în sondaj nu au încredere în Donald Trump, belgienii fiind cei mai sceptici faţă de capacităţile preşedintelui american - doar 9% au declarat că au încredere în acesta. Japonezii au cea mai bună părere despre Trump, dar chiar şi aşa, doar un sfert dintre aceştia s-au declarat încrezători în acesta. 

Un caz interesant este reprezentat de Marea Britanie. În timp ce 41% dintre britanici au declarat că au o părere pozitivă despre Statele Unite, mai puţin de 20% au încredere în capacitatea liderului de la Casa Albă.

Sondajul a fost aplicat între iunie şi august pe o populaţie de 13,273 de persoane din Australia, Belgia, Canada, Coreea de Sud,Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Spania, Suedia, Marea Britanie şi Olanda.  Rezultatele sondajului vin în contextul mai larg al chestionării rolului jucat de Statele Unite pe scena globală, dar şi al impactului pe care pandemia l-a avut în această ţară (peste 6 milioane de cazuri şi aproape 200,000 de morţi ca urmare a infectării cu noul coronavirus).

„Ce putem vedea în sondajele noastre din ultimii ani este că foarte multe persoane văd Statele Unite într-un proces de retragere dintr-o poziţie de leadership în afacerile internaţionale, iar asta a avut un impact negativ asupra percepţiei lor asupra ţării”, a explicat Richard Wike, coordonatorul sondajului. „În ciuda tendinţei, însă, oamenii nu au renunţat definitiv să privească către Statele Unite. Încă îşi doresc ca America să joace rolul de lider pe scena internaţională”, a adăugat acesta.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite