Criminalul în serie care l-a împuşcat pe Larry Flynt a fost executat

Criminalul în serie care l-a împuşcat pe Larry Flynt a fost executat

Larry Flynt, înconjurat tinerele care pozeză pentru revista Hustler

Potrivit AFP, decesul lui Joseph Paul Franklin, în vârstă de 63 de ani, a fost pronunţat oficial la ora 12.17 GMT, la penitenciarul de stat din Bonne Terre, în urma unei injecţii letale cu un anestezic utilizat pentru prima dată la o execuţie în acest stat american.

Franklin, partizan al tezei care susţine supremaţia rasei albe, găsit vinovat pentru o serie de 22 de crime rasiale între 1977 şi 1980, a beneficiat marţi seară de o suspendare a pedepsei capitale, cu doar câteva ore înainte de execuţia sa, programată miercuri la ora locală 00.00. Execuţia a fost amânată cu şase ore în urma unui apel care a fost făcut la Curtea Supremă din Statele Unite.

Joseph Paul Franklin, care se declara „în război" cu evreii, persoanele de culoare şi cuplurile mixte, a fost condamnat la moarte pentru asasinarea în 1977 a lui Gerald Gordon în faţa sinagogii din Saint Louis, în statul Missouri. El s-a recunoscut vinovat de asasinarea a două persoane de culoare în Utah, a unui cuplu mixt în Wisconsin şi pentru comiterea unui atentat asupra unei sinagogi din Tennessee.

El nu a fost niciodată judecat pentru faptul că l-a împuşcat, în 1978, în faţa Tribunalului din Georgia, pe Larry Flynt, unde acesta fusese audiat într-un proces în care era judecat pentru obscenitate. Franklin a recunoscut însă faptul că a dorit să îl asasineze pe Larry Flynt, după publicarea în revista acestuia a unei fotografii cu caracter pornografic ce prezenta un cuplu mixt.

Larry Flynt, în vârstă de 70 de ani, rămas într-un scaun cu rotile de 35 de ani, a cerut luna trecută statului Missouri să nu îl execute pe bărbatul din cauza căruia a devenit paraplegic.

Într-o scrisoare publicată pe site-ul Hollywoodreporter.com, Larry Flynt a scris o pledoarie vibrantă împotriva pedepsei capitale, considerând că Franklin ar trebui să fie pedepsit, nu executat.

„După părerea mea, singura motivaţie din spatele pedepsei cu moartea este răzbunarea, nu dreptatea. Iar eu cred cu tărie că un guvern care interzice concetăţenilor săi să ucidă nu ar trebui să ucidă el însuşi oameni", a spus Larry Flynt.

Larry Flynt, fondatorul şi editorul-şef al revistei Hustler, şi-a înfiinţat propria companie în anul 1976 şi a început să producă filme pentru adulţi în 1998.

Un înfocat susţinător al libertăţilor civile şi al dreptului la libera exprimare, Larry Flynt a rămas paralizat şi se deplasează într-un scaun cu rotile, după ce a fost împuşcat în 1978. Flynt a fost interpretat pe marele ecran de actorul Woody Harrelson, ce a fost nominalizat la Oscar pentru rolul din filmul „Scandalul Larry Flynt", lansat în 1996.

Însă guvernatorul Jay Nicon a refuzat să îl graţieze pe Franklin, care s-a căit în închisoare şi, potrivit avocatului său, suferea de deficienţe mintale.

Un judecător din Missouri a suspendat în ultima clipă execuţia de marţi seară, invocând un risc de „suferinţă inutilă" asociat substanţei letale care i-a fost în cele din urmă injectată lui Franklin. Însă Curtea de Apel a anulat acea suspendare, iar Curtea Supremă a confirmat ultima decizie.

Joseph Paul Franklin a fost executat prin injectarea unui nou anestezic, din clasa propofolului, substanţa care i-a fost fatală cântăreţului Michael Jackson. Propofolul a fost utilizat astfel pentru prima dată în statul Missouri la o execuţie.

Guvernatorul Nixon a suspendat de altfel o primă execuţie în acest stat, prevăzută pe 23 octombrie, din cauza unei controverse legate de acest anestezic.

Missouri, la fel ca mai multe alte state americane, se confruntă cu o veritabilă penurie de anestezice pentru execuţiile sale şi, pentru a-şi reface stocurile, trebuie să se orienteze spre alte produse şi furnizori de substanţe letale.

Aceasta a fost prima execuţie în statul Missouri din 9 februarie 2011. Totodată, a fost cea de-a 35-a execuţie din acest an în Statele Unite.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: