Consulii onorifici ai României acreditaţi în SUA s-au reunit la Ambasada din Washington

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între 8 şi 9 iunie, Ambasada României la Washington a găzduit reuniunea corpului consulilor onorifici ai României acreditaţi în Statele Unite. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre obiectivele strategice şi priorităţile de acţiune pentru anul curent şi cel viitor, potrivit unui comunicat de presă din partea Ambasadei României în SUA.

Organizată în paralel cu vizita lui Klaus Iohannis la Washington, la reuniune au participat 13 consuli onorifici, precum şi ambasadorul României, George Maior, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, şi reprezentanţii principalelor agenţii americane implicate în dialogul instituţional cu consulii onorifici (Biroul pentru Misiuni Diplomatice din cadrul Departamentului de Stat, Biroul pentru Europa Centrală şi de Sud-Est din cadrul Departamentului american al Comerţului).

Potrivit comunicatului, George Maior a subliniat în timpul întâlnirii stadiul excelent al relaţiei bilaterale dintre România şi SUA, punând accent pe contribuţia comunităţii româneşti în consolidarea Parteneriatului Strategic, care împlineşte în acest an 20 de ani de existenţă. De asemenea, ambasadorul a propus înfiinţarea unei asociaţii a consulilor onorifici ai României, iniţiativa fiind primită pozitiv de către membrii.

Proiectele consulatelor care au atras cel mai mult atenţia au fost cel din Seattle, unde se încearcă introducerea de cursuri în limba română pentru elevii de liceu (indiferent de naţionalitate) şi cel din San Francisco, unde oficialii caută să sprijine iniţiativele companiilor româneşti de IT, care doresc să intre pe piaţa americană. Participanţii au încercat apoi să găsească modalităţi de a implementa proiectele şi în alte state americane, în beneficiul comunităţilor locale.

În prezent, pe teritoriul Statelor Unite se află 22 de consuli onorofici ai României, care au rolul de a dezvolta relaţiile bilaterale dintre cele două state, prin cooperări la nivel politic, economic, cultural şi academic.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite