Consecinţele neintenţionate ale psihozei lui Trump. Tot mai mulţi susţinători ai acestuia vor să boicoteze alegerile din Georgia care decid soarta Senatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump salutându-şi susţinătorii strânşi la un miting, FOTO Getty Images
Donald Trump salutându-şi susţinătorii strânşi la un miting, FOTO Getty Images

Cu soarta Senatului atârnând de alegerile pentru două locuri de senator în Georgia, acuzele şi schemele lui Trump din ultimele săptămâni ar putea avea un efect de ricoşeu profund neplăcut pentru republicani: boicotarea scrutinului de către o parte a propriei baze electorale.

Cine ar fi crezut că vehicularea de acuze nefondate de fraudă electorală, teorii ale conspiraţei şi contestarea împotriva realităţii a rezultatului alegerilor prezidenţiale ar putea avea consecinţe incalculabile? La prima vedere, răspunsul pare să fie că sigur nu Donald Trump şi liderii republicani care l-au urmat în aventura politică din ultimele săptămâni. Cu soarta Senatului încă în balanţa, aceştia se află în faţa unei surse de incertitudine în cadrul celor două scrutine din Georgia care ar fi putut fi evitată cu uşurinţă: demobilizarea propriei baze electorale ca urmare a neîncrederii crescute în procesul electoral. 

Democraţii pot recăpătă controlul Senatului pentru prima dată după 2015 dacă Raphael Warnock şi Jon Ossoff îi vor învinge în cel de-al doilea tur al alegerilor din Georgia pe republicanii Kelly Loeffler şi David Purdue. Ar fi un succes nesperat şi cu consecinţe importante pentru capacitatea administraţiei Biden de a putea adopta măsuriledorite într-un număr semnificativ de domenii. Chiar dacă Biden a câştigat statul Georgia, fiind primul democrat din 1992 care reuşeşte acest lucru, iar alegerile pentru Senat au ajuns în turul al doilea, şansele unei victorii democrate în scrutinul de pe 5 ianuarie 2021 nu au arătat niciodată prea bine. Ajutorul ar putea veni acum, însă, din locul cel mai improbabil: Donald Trump. 

Preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite şi-a petrecut ultimele săptămâni atacând o listă lungă de oficiali americani din statele unde acesta ar fi avut nevoie să întoarcă rezultatul alegerilor pentru a se agăţa de fotoliul din Biroul Oval. Printre aceştia, doi oficiali republicani din Georgia: guvernatorul Brian Kemp şi secretarul de stat Brad Raffensperger. Trump îi acuză pe aceştia că iau parte la un complot de fraudare a scrutinului din Georgia în favoarea lui Joe Biden şi l-a desemnat pe Raffensperger cu termenul „RINO” (republican in name only, traducere: republican doar cu numele). 

Miza era să pună presiune pe aceştia pentru a-i face jocurile şi a opri procesul de acreditare al rezultatelor. Cum Georgia a anunţat deja că Joe Biden este câştigătorul alegerilor după renumărarea manuală derulată automat, dat fiind scorul strâns între acesta şi Trump, este uşor de văzut că lucrurile n-au mers în favoarea preşedintelui în exerciţiu. Rezultatul a fost, însă, discreditare celor doi oficiali şi a republicanilor din Georgia în ochii unei părţi din nucleul dur de susţinători ai lui Trump.

Este neclar cât de mult îi pasă lui Trump de soarta alegerilor din Georgia şi, deci, a Senatului după ce acesta nu se va mai afla la Casa Albă, dar mesajele de pe reţelele socializare ale susţinătorilor săi pregătiţi să-i pedepsească pe republicani pentru că nu l-au sprijinit fără comentarii pe Trump l-au făcut, luni, pe fiul preşedintelui, Donald Trump Jr., să posteze pe Twitter o declaraţie prin care cataloghează drept „un nonsens” ideea de a nu mai vota cu Perdue şi Loeffler în turul al doilea, notează Vox

Urmărind platforma de socializare Parler, utilizată preponderent de conservatori date fiind reglementările laxe cu privire la conţinutul care poate fi postat, jurnalistul american Marcus Baram a documentat un curent semnificativ de opinie în favoarea boicotării alegerilor din Georgia de către simpatizanţii lui Trump, scrie Newsweek. „Nu votaţi! Nu luaţi parte la corupţie!”, „Singurul mod de a scoate la iveală corupţia este să boicotăm alegerile ori să scriem Donald Trump pe buletin” şi „Să cazi în schema democraţilor e fix ce-şi doresc. Boicotaţi alegerile” sunt câteva dintre mesajele postate de susţinătoriii lui Trump.

Dincolo de faptul că lui Trump cel mai probabil îi pasă prea puţin de soarta Senatului, preşedintele încă în exerciţiu al Statelor Unite continuă să fie prins în lipsa flagrantă de înţelegere a consecinţelor mesajelor sale care i-a caracterizat apariţiile publice din timpul mandatului. În timp ce acuzele sale că democraţii au fraudat alegerile par să ducă la boicotarea alegerilor din Georgia de către o parte a susţinătorilor săi, Trump îi sprijină cu mesaje pe Twitter pe cei doi candidaţi republicani. Având în vedere cât de strânse se anunţă alegerile din Georgia, boicotarea scrutinului de către o parte, oricât de redusă, a bazei electorale republicane s-ar putea dovedi fatală.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite