Congresul Statelor Unite condamnă în mod oficial „agresiunea” rusă din Ucraina

Congresul
Statelor Unite condamnă în mod oficial „agresiunea” rusă din Ucraina

Congresul Statelor Unite ale Americii. FOTO: britannica.com

Cele două camere ale Congresului american au adoptat marţi rezoluţii care condamnă intervenţia rusă în Ucraina, un gest simbolic realizat înainte cu o zi de vizita prim-ministrului ucrainean, Arseni Iaţeniuk, la Washington, informează Agerpres, citând AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Camera Reprezentanţilor a aprobat aproape în unanimitatea, 402 voturi pentru şi şapte împotrivă, o rezoluţie care condamnă „încălcarea suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei de către forţele militare ale Federaţiei Ruse”.

Acest document, fără caracter obligatoriu, îndeamnă Executivul american „să impună sancţiuni (în eliberarea) de vize, financiare, comerciale şi de altă natură împotriva unor oficiali de rang înalt ai Federaţiei Ruse, bănci şi organizaţii comerciale controlate de stat, dar şi alte agenţii publice”.

Camera superioară americană, Senatul, a aprobat prin consens o rezoluţie care condamnă „agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina”. Printre cererile sale întâlnim o revendicare adresată Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), prin care este dorită o reevaluarea a deciziei prin care a fost stabilită găzduirea Mondialului din 2018 de Deferaţia Rusă.

Măsurile simbolice preced votul aşteptat privind ajutorul economic promis Ucrainei de Statele Unite, constituit din garanţii în valoare de un miliard de dolari. De asemenea, senatorul republican John Barrasso a anunţat marţi că va depune un amendament pentru a încuraja exporturile de gaze naturale americane către Ucraina cu scopul de a reduce dependenţa Kievului de Rusia, potrivit Agerpres.

Preşedintele american, Barack Obama, urmează să-l primească miercuri, la Casa Albă, pe premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk.

Cei doi oficiali vor discuta despre „căutarea unei soluţii paşnice la actuala intervenţie militară a Rusiei în Crimeea, care să respecte suveranitatea şi integritatea teritoriului ucrainean„, a anunţat Casa Albă într-un comunicat.

Secretarul de Stat american, John Kerry, şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, au purtat marţi noi discuţii în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, însă nu au reuşit să ajungă la un acord în privinţa unui plan de ieşire din criza ucraineană, potrivit Departamentul de Stat,

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: