Conflictul din Fâşia Gaza, profitabil pentru SUA. Americanii au aprobat vânzarea de arme către Israel în valoare de 735 de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avion de vanatoare israelian FOTO EPA-EFE
Avion de vanatoare israelian FOTO EPA-EFE

La începutul lunii mai, chiar înainte de izbucnirea confruntărilor militare între armata israeliană şi grupurile islamiste, Congresul a înaintat iniţiativa de vânzare de armament către Israel, tranzacţie aprobată de administraţia Joe Biden la finalul săptămânii trecute.

Conform unor surse citate de cotidianul „The Washington Post” şi de agenţia „Reuters”, decizia Washingtonului vizează exporturi de muniţie pentru atacuri de mare precizie, valoarea totală fiind de 735 de milioane de dolari. Americanii nu doresc blocarea exporturilor de armament către Israel, cu toate că mai mulţi membri ai Congresului critică aceste tranzacţii, în contextul evenimentelor actuale din Fâşia Gaza. „Distrugerile din Fâşia Gaza sunt şocante. Trebuie să cerem un armistiţiu cu efect imediat. Uciderea palestinienilor şi israelienilor trebuie să înceteze. Trebuie să examinăm strict asistenţa militară de aproape patru miliarde de dolari acordată Israelului. Este ilegal ca Statele Unite să susţină încălcările drepturilor omului", a comentat senatorul democrat Bernie Sanders, citat de postul Fox News.

Mai mult, această decizie vine la puţin timp după ce Washingtonul a cerut Israelului să ofere explicaţii privind distrugerea, într-un raid aerian efectuat sâmbătă, a unui imobil din Fâşia Gaza în care erau sediile locale ale unor companii media internaţionale. „Imediat după atac, noi am cerut detalii suplimentare referitoare la justificarea acestei acţiuni. Eu nu am văzut niciuna dintre informaţiile furnizate”, a declarat luni secretarul de Stat american, Antony Blinken, citat de AP.

Administraţia Biden a anunţat că îşi va respecta angajamentele pentru apărarea Israelului, dar a îndemnat atât Guvernul israelian, cât şi grupurile islamiste palestiniene să oprească focurile şi să evite victimele civile. „Rămânem profund preocupaţi de actualele violenţe şi depunem eforturi pentru a ajunge la un calm sustenabil", a transmis, luni după-amiază, Departamentul de Stat de la Washington.Body

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite